Nedēļa Lietuvā | Neredz iemeslu noņemt Ukrainas karogu Seima Facebook profilā. Aptur militāro iepirkumu

Lietuvā šonedēļ teju izveidojies diplomātiskais skandāls, kad opozīcijas deputāts savā Facebook kontā publicējis pārdomas par Izraēlas rīcību tās okupētajās teritorijās; tikmēr Lietuvas armija plāno iegādāties vairākus simtus kravas auto.

Linkīte iekļūst Eirovīzijas finālā

Lietuvas pārstāve Monika Linkīte (Monika Linkytė) ceturtdien, 11.maijā, kvalificējās Eirovīzijas dziesmu konkursa lielajam finālam. Lai gan konkurss parasti notiek valstī, no kuras bijis iepriekšējā gada uzvarētājs, šogad Eirovīzija risinās Lielbritānijā, jo Ukrainā joprojām turpinās Krievijas izraisītais karš. Lietuva Eirovīzijā pirmo reizi piedalījās 1994.gadā, un labāko rezultātu uzrādīja 2006.gadā, kad kvintets LT United Grieķijā ieguva 6.vietu.

Tiekas Lietuvas un Portugāles prezidenti

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) ceturtdien, 11.maijā, ticies ar Portugāles kolēģi Marselu Rebelu de Souzu (Marcelo Rebelo de Sousa). Prezidenti apsprieduši drošības un aizsardzības jautājumus, Krievijas agresiju Ukrainā un divpusējo sadarbību. Nausēda uzsvēra nepieciešamību pastiprināt Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, un turpināt darbu pie Krievijas saukšanas pie atbildības par kara noziegumiem. Saskaņā ar Lietuvas prezidenta teikto, sankcijas jāvērš arī pret Baltkrieviju.

Aizsardzības Ministrija aptur termiskās redzamības binokļu iepirkumu

Lietuvas Aizsardzības ministrija 11.maijā informējusi, ka apturējusi Ukrainai paredzēto termiskās redzamības binokļu iepirkumu pēc tam, kad atklājies, ka konkursā uzvarējušie uzņēmumi iesaistīti pirmstiesas izmeklēšanā. Policija procesu pret Ados-Tech un Ados Pro uzsāka marta beigās.

Apsver impīčmentu deputātam, kas balsoja kolēģa vietā

Bezpartejiskais opozīcijas pārstāvis Petras Gražulis (MP Petras Gražulis) veicis balsojumu kolēģa vietā, un parlamentārā ētikas komisija lēmusi, ka tas ir pietiekams pamats deputāta impīčmentam. Par to vēl jābalso visam Seimam. Komisija iepazinās ar visu informāciju un secināja, ka Gražulis 2022.gada 15.septembrī Seima sēdē veicis balsojumu ne tikai savā, bet arī sociāldemokrāta Lina Jonauska (Linas Jonauskas) vārdā. Gražulim impīčments draud arī par dienesta stāvokļa izmantošanu un par iejaukšanos ierēdņu darbā Lietuvā un Krievijā.

Nesaskata iemeslu noņemt Ukrainas karogu Seima Facebook lapā

Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) nepiekrīt Lietuvas heraldikas komisijai, un uzskata, ka nav nepieciešams nomainīt šobrīd Lietuvas Seima Facebook lapā izmantotās Ukrainas karoga krāsas. Seims trešdien, 10.maijā, informēja, ka nepieņem Heraldikas komisijas argumentus, un neņems vērā ieteikumu nomainīt Ukrainas zilo un dzelteno krāsu neformālajā komunikācijas kanālā. Heraldikas komisija Seimam un valdībai nosūtījusi vēstuli, kurā aicina valsts institūcijas pārtraukt Ukrainas simbolu izmantošanu to sociālo tīklu lapās, norādot, ka nespēj pieņemt nedz Lietuvas simbolikas aizstāšanu ar citu valstu simboliem, nedz to bieži vien to nepienācīgo saskaņošanu. Pēc kara sākuma Ukrainā daudzas Lietuvas un arī citu valstu institūcijas iekļāvušas Ukrainas simboliku savā vizuālajā identitātē.

Lietuva saņem 542 miljonus eiro no Eiropas Komisijas

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Lietuvā 10.maijā ziņoja, ka ir izmaksāti pirmie 542,3 miljoni eiro no līdzekļiem, kas Lietuvai pienākas no Eiropas Savienības atveseļošanas fondiem.

Prezidents nosauc deputāta paziņojumu par Izraēlu par kaitniecisku

Nausēda otrdien, 9.maijā, nosauca neseno Seima opozīcijas deputāta Remigija Žemaitaita (Remigijus Žemaitaitis) izteikumu par Izraēlu par kaitīgu Lietuvai un valstu divpusējām attiecībām. Komentējot Izraēlas spēku veikto palestīniešu pamatskolas nojaukšanu Izraēlas okupētajā Rietumkrastā, Žemaitaitis savā personīgajā Facebook kontā rakstīja, ka pasaulē ir vēl cits dzīvnieks bez Putina, un tā ir Izraēla. Viņa ierakstu nosodījuši ASV, Vācijas un Izraēlas vēstnieki Lietuvā, un Lietuvas augstākās amatpersonas. Viļņas apgabala prokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu naida kurināšanu.

Seims pieņem noteikumus par “zaļās” degvielas akcīzes nodokli

Lietuvas likumdevēji 9.maijā pieņēma “zaļās” degvielas akcīzes nodokļa paketi. Jaunais likums paaugstinās esošās akcīzes nodokļa likmes piesārņojošajām degvielām, pievienos papildus piesārņojuma nodokli un atteiksies no izņēmuma gadījumiem. Tajā pašā laikā zemnieki arī turpmāk varēs iegādāties lētāku dīzeļdegvielu. Dīzeļdegvielas akcīzes nodoklis tiks pielīdzināts benzīna nodoklim, lai mudinātu izmantot videi draudzīgāku degvielu. Likuma grozījumi ļauj saglabāt zemāku cenu tā sauktajam “zemnieku dīzelim”, bet pieaugs akcīzes nodoklis sarkanajai dīzeļdegvielai, ko izmanto apkurei.

Lietuva apsver vietējo produktu eksporta ierobežojumus

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) informējis, ka Viļņa centīsies iegūt Briseles atļauju aizliegt atsevišķi produktu izvešanu no Lietuvas, lai nepieļautu sankcijām pakļauto produktu nonākšanu Krievijā. Ministrs norādīja, ka aizliegums pamatā attiektos uz dubulta lietojuma produktiem. Ja Lietuva saņems Briseles piekrišanu, tā varēs vienpusēji aizliegt noteiktu produktu eksportu, nesagaidot visu Eiropas Savienības valstu piekrišanu. Landsberģis piebilda, ka tas nenozīmē, ka Lietuva būtu neapmierināta ar Eiropas Savienības lēmumiem.

Lietuvas armija iegādājas 371 kravas auto par 216 miljoniem eiro

Lietuvas Aizsardzības ministrija 8.maijā informēja, ka iegādāsies armijas vajadzībām 371 kravas auto par kopējo summu 216 miljoni eiro. Noslēgts līgums ar Veho Lietuva par 230 īapšā pielietojuma AROCS kravas auto iegādi (kopā ar rezerves daļām) un 141 ar celtņiem aprīkotu auto iegādi. Transportlīdzekļi tiks piegādāti laikā no 20223. līdz 2030.gadam. Šobrīd armijai ir 25 AROCS kravas auto.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas