Aicina Lielbritāniju nepieņemt jauno migrācijas likumu

Eiropas Padome aicinājusi Lielbritānijas parlamentu nepieņemt jauno likumu, kam vajadzētu samazināt nelegālo imigrantu plūsmu un norādījusi, ka tas ir pretrunā ar pamattiesībām, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) cīņu ar nelegālo migrantu ieceļošanu pāri Lamašam ar nelielām laiviņām ir padarījis par vienu no savām prioritātēm. Tiek uzskatīts, ka tādējādi Sunaks cenšas parādīt stingru nostāju, kas ļautu viņam iegūt vēlētāju labvēlību pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām.

Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča (Dunja Mijatović) paziņojusi, ka jaunais likums sagraus būtisku aizsardzības sistēmas daļu, vienkārši neļaujot personām, kas nelegāli nonākušas Lielbritānija, iesniegt patvēruma lūgumus izskatīšanai. Mijatoviča pirms debatēm par likumu nosūtījusi vēstuli abām Lielbritānijas parlamenta palātām. Tajā teikts: «Ir svarīgi, lai parlamentārieši novērstu tāda likuma pieņemšanu, kas ir pretrunā ar Lielbritānijas starptautiskajām saistībām. Likuma apstiprināšana vēl vairāk grautu pēdējos gados jau tā regresējušo Lielbritānijas bēgļu, patvēruma meklētāju un migrantu aizsardzības sistēmu.»

Valdība norādījusi, ka likums nepieciešams, lai ierobežotu migrantu kustību ar laivām,

kas lielākoties ierodas no Francijas, un pārrautu cilvēktirdzniecības ķēdi, kas apdraud migrantus. Daži likumdevēji no Sunaka Konservatīvās partijas vēlas iet vēl tālāk, aicinot Lielbritāniju atteikties no Eiropas Cilvēktiesību konvencijas (ECTK), lai varētu ieviest vēl stingrāku kontroli.

Citi konservatīvie un opozīcija savukārt aicina piedāvāt tā sauktos «drošos ceļus». Sunaks tādus ir solījis, bet tikai tad, kad migrantu plūsma samazināsies. Viņš norādīja, ka Lielbritānija varētu ieviest jaunu likumu, tajā pašā laikā nepārkāpjot ECTK un citus starptautiskos noteikumus.

Premjerministrs medijiem sacīja: «Tas ir sarežģīts likums, no tādiem, kādus mēs nekad neesam redzējuši. Ir svarīgi, lai tas būtu efektīvs, kāds tas arī būs, bet tikpat svarīgi ir ievērot mūsu starptautiskos saistības. Šī ir valsts un valdība, kas seko likumam.»

Lasiet arī: Ungārija: Žogi sargā visu Eiropu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas