ASV un Ķīna cenšas atsākt sarunas par klimata jautājumiem

ASV klimata vēstnieks Džons Kerijs (John Kerry) norādījis, ka, tuvojoties ANO klimata konferencei, ir jo īpaši svarīgi panākt progresu Ķīnas un ASV sarunās, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kerijs pirmdien, 17.jūlijā, Pekinā tikās ar Ķīnas klimata vēstnieku Sje Džeņhua, lai atjaunotu uzticību starp valstīm, kas ir lielākās siltumnīcas gāzu radītājas pasaulē. Tikmēr daudzviet pasaulē spēkā ir brīdinājumi par ekstrēma karstuma viļņiem, tostarp arī ASV.

Dienvidkorejā plūdos gājuši bojā 40 cilvēki, un ASV ziemeļaustrumos smagās lietavas prasījušas vismaz piecas dzīvības. Indijā neierasti stiprie nokrišņi likuši evakuēt tūkstošiem personu galvaspilsētas apkaimē.

Ķīnā jau mēnešiem valda karstums, un kādā meteoroloģisko novērojumu stacijā valsts ziemeļrietumu daļā gaisa temperatūra svētdien, 16.jūnijā, sasniegusi 52,2 grādus pēc Celsija.

Kerijs tikšanās dalībniekiem Pekinā sacījis: “Plūdi un intensīvas vētras notiek biežāk nekā jebkad… Uguns liesmas ik gadu noposta miljoniem akru meža. Tas kaitē gan ķīniešiem, gan amerikāņiem, un katram planētas iedzīvotājam.”

ASV amatpersona aicināja Ķīnu sadarboties ar ASV, lai samazinātu metāna izmešus

un novērstu ogļu spēkstaciju ietekmi uz klimatu. Abas puses cer atjaunot attiecības pēc sarunu pārtraukšanas pērn.

“Mēs ceram nākamajās trīs dienās spert lielus soļus, kas dos pasaulei signālu par Ķīnas un ASV nopietnajiem nolūkiem, lai samazinātu cilvēces pašas tai radītos draudus, riskus un izaicinājumus,” piebilda Kerijs. Tikšanās turpināsies līdz trešdienai, 19.jūlijam, un tai nav stingri noteiktas dienas kārtības, tomēr sagaidāms, ka galvenā uzmanība būs pievērsta metāna un citu siltumnīcas gāzu emisijas mazināšanai. Pārspriežamo tematu vidū noteikti būs arī Ķīnā joprojām plašā akmeņogļu pielietošana. Ķīna apņēmusies samazināt akmeņogļu izmantošanu, bet tikai sākot no 2026.gada.

Klimata sarunas starp abām lielvalstīm pārtrūka pēc tam, kad ASV pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi (Nancy Pelosi) devās vizītē uz Taivānu. Pekina arī apsūdzējusi ASV par negodīgu Ķīnas kritizēšanu par klimata jautājumiem, kamēr tā pati nepildot savus solījumus, īpaši attiecībā uz atbalstu nabadzīgākām valstīm, lai tās varētu sasniegt klimata mērķus.

Lasiet arī: Dienvideiropu pārņēmis karstuma vilnis Cerbers

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas