EK lūgs Bulgārijai paskaidrot Krievijas sankciju “robu”

Eiropas Komisija (EK) uzsāks izmeklēšanu pret Bulgāriju par to, ka tā ir ļāvusi Krievijas naftas uzņēmumam izmantot Eiropas Savienības (ES) sankciju “robu”, kas ļāva tam nopelnīt vienu miljardu eiro Kremļa kara fondiem, ceturtdien, 9.novembrī, ziņo Politico.

Pagājušajā gadā Bulgārijai noteiktais atbrīvojums no ES Krievijas naftas tirdzniecības aizlieguma ļāva miljoniem barelu Krievijas naftas ieplūst uz Krievijai piederošo naftas pārstrādes rūpnīcu Bulgārijas teritorijā, pēcāk eksportējot rafinētu degvielu uz ārvalstīm, tostarp ES, tādējādi pārkāpjot sankcijas. 

“Mēs esam lūguši Bulgārijai sniegt paskaidrojumus,”

sacīja kāda augsta ranga EK amatpersona un, runājot anonīmi, norādīja, ka šādi izņēmumi var radīt problēmas un tiekot strādāts pie tā, lai tās pakāpeniski novērstu, piebilstot, ka sistēmā joprojām pastāv nepilnības.

Papildus aptuveni 983 miljoniem eiro, ko Krievija ieguva no ražošanas un eksporta nodevām, Politico ziņo, ka slepenā analīzē atklāts, ka kopš izņēmuma piemērošanas sākuma 5.februārī šis “robs” arī naftas pārstrādes rūpnīcas īpašniekam uzņēmumam Lukoil ir nesis gandrīz 500 miljonu eiro peļņu.

Lai gan Lukoil nav pārkāpis sankcijas, saskaņā ar kuģniecības datiem no šā gada marta līdz jūlijam tas pa jūru transportēja gandrīz trīs miljonus barelu Krievijas izcelsmes naftas pārstrādes produktu, raksta Politico.

Šī “roba” atklāšana ir izraisījusi politisku sašutumu Bulgārijā.

Premjerministrs Nikolajs Denkovs ceturtdien pauda pārsteigumu par sankciju apiešanas shēmas apmēriem un apņēmās pastiprināt sankcijas jomās, kurās tās izrādījušās neefektīvas.

Sanāksmē Sofijā premjerministrs Denkovs arī apgalvoja, ka valdība piemēro nodokļus Lukoil ar mērķi samazināt līdzekļus, kas tiek novirzīti Krievijai, vienlaikus palielinot iemaksas Bulgārijas budžetā.

Kā ziņo Politico, pagājušajā mēnesī Bulgārija piekrita izbeigt izņēmuma piemērošanu nākamā gada oktobrī, divus mēnešus agrāk, nekā plānots. Tomēr nesenie atklājumi ir mudinājušo to atcelt vēl ātrāk.

Bulgārijas deputāts, Enerģētikas komitejas vadītājs Deljans Dobrevs bija šokēts par šo situāciju, un plāno iesniegt jaunu priekšlikumu, lai nekavējoties atceltu izņēmumu. Dobrevs minēja, ka iepriekšējie mēģinājumi neieguva pietiekamu atbalstu, bet Dobrevs, apņēmības pilns šoreiz gūt panākumus, paredz, ka šoreiz šķēršļu nebūs.

Lasiet vairāk: Krievu māksliniecei, kura lielveikalā sarīkoja pretkara protestu, draud astoņi gadi cietumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas