VIDEO | Krievijas raķešu trieciens Ukrainas ciematam piemiņas pasākuma laikā nogalina vairāk nekā 50 cilvēku

Krievijas raidīta raķete ceturtdienas, 5.oktobra, pēcpusdienā trāpīja kafejnīcai un pārtikas veikalam Hrozas ciematā Harkivas apgabalā, kā rezultātā traģiski gāja bojā vairāk nekā 50 cilvēki, kas bija sapulcējušies, lai pieminētu kritušu Ukrainas karavīru, ziņo Ukrainas amatpersonas. Prezidents Volodimirs Zelenskis nosodīja šo incidentu, saucot to par apzinātu uzbrukumu civiliedzīvotājiem, vēsta Reuters.

Uzbrukums bija nāvējošākais incidents Harkivas reģionā kopš Krievijas iebrukuma pirms 19 mēnešiem, reģionālā amatpersona ziņoja sabiedriskajai raidorganizācijai Suspilne. Reģionālā policija apstiprināja, ka bojāgājušo skaits ir 51, seši cilvēki ir ievainoti, bet vēl trīs ir pazuduši bez vēsts. Starp mirušajiem bijis arī sešus gadus vecs bērns. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, atrodoties Eiropas Politiskās kopienas samitā Spānijā, nakts video uzrunā stingri nosodīja raķešu triecienu ciematam Harkovas apgabalā, raksturojot to, kā apzinātu uzbrukumu:

“Krievijas karaspēks nevarēja nezināt, kur tie mērķē. Tas nebija akls trieciens.”

Reģionālās policijas izmeklētājs Serhijs Bolvinovs teica: “Grūti par to runāt,” paskaidrojot, ka tika atrasti tikai mirstīgo atlieku fragmenti, tāpēc identifikācijai būs nepieciešams izmantot DNS laboratorijas.

Raķete trāpīja piemiņas ceremonijas laikā, kad visi sēdušies kafejnīcā pie galda, lai ieturētu bēru mielastu.

Dzimtajā ciematā tika pārapbedīts karavīrs, kurš bija gājis bojā citā vietā. “Tur bija tikai civiliedzīvotāji. Zēns bija no šī ciemata. Kad viņš gāja bojā, mēs bijām okupēti. [Ģimene] nolēma viņu pārapbedīt, lai pārvestu mājās,” teica ciema iedzīvotājs Oleksandrs Muhovatijs, norādot, ka trieciens bijis ļoti precīzs, un tā mērķis bija kafejnīca. Starp bojā gājušajiem bija arī Oleksandra māte, brālis un svaine.

Pārapbedītā karavīra sieva, dēls un dēla sieva arī tika nogalināti,

prokurori apstiprināja Suspilne.

Piemiņas pasākumā piedalījās cilvēki no ikkatras ciema ģimenes un mājsaimniecības, Ukrainas televīzijai teica Kļimenko, piebilstot, ka sākotnējā informācija liecina, ka uzbrukums tika veikts ar ballistisko raķeti Iskander un Ukrainas drošības dienests sācis izmeklēšanu.

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs nosodīja šo aktu, nosaucot to par briesmīgu noziegumu, kura mērķis ir iebiedēt ukraiņus, uzsverot, ka tuvumā nav bijis nekādu militāru mērķu.

Maskava vēl nav sniegusi atbildi par notikumiem Hrozā. Lai gan Maskava noliedz, ka būtu apzināti vērsusies pret civiliedzīvotājiem, ir notikuši daudzi uzbrukumi, kuros cietuši gan dzīvojamie rajoni, gan kritiski svarīga infrastruktūra, tostarp enerģētikas objekti, aizsardzības iekārtas, ostas, graudu noliktavas un citi.

Lasiet arī: BNN pēta | Parādās Ukrainas kara nogurums, bet vai karš var nogurdināt arī Lietuvu, Ukrainas uzticamo sabiedroto?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas