Čehijā norisinās prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Čehijas vēlētāji gatavojas doties pie vēlēšanu urnām, lai balsotu par nākamo valsts prezidentu, kuram amatā būs jāstājas martā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Otrajā vēlēšanu kārtā, kas norisinās piektdien, 27.janvārī, kandidāti uz valsts augstākās amatpersonas vietu ir bijušais Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs (Andrej Babis) un atvaļinātais NATO ģenerālis Petrs Pavels (Petr Pavel). Vēlēšanu cīņa tiek raksturota kā sacensība starp populistisku oligarhiju un liberālu demokrātiju. Lai gan oficiāli Čehijā prezidenta loma galvenokārt ir reprezentatīva, tiek uzskatīts, ka amatam ir arī liela ietekme norisēs valstī.

Pavels un Babišs uzvarēja pirmajā vēlēšanu kārtā. Tajā piedalījās vēl astoņi citi kandidāti. Šobrīd izskatās, ka vadībā ir Pavels, bet priekšvēlēšanu kampaņas ir iezīmējusi dezinformācija un pat draudi dzīvībai. Šonedēl Pavels sociālajos tīklos atspēkoja elektroniskā pasta vēstulēs izplatītos paziņojumus par viņa nāvi. Informācija par Pavela nāvi, ko izraisījusi sirdslēkme, bija publicēta arī viņa oficiālajā mājaslapā. Kandidāts norādīja, ka šobrīd ar lietu strādā policija.

Arī Babišs nosodīja viltus ziņu izplatīšanu, un sacīja, ka šādas vēstules ir pretīgas un policijai rūpīgi jāizmeklē notikušais. Viņš arī informēja, ka bažas par drošību saņemto darudu dēļ liek atcelt visas atlikušās klātienes debates un tikšanās ar vēlētājiem.

Pavels saglabā līderpozīcijas par spīti tam, ka atklājies – viņš padomju varas laikā ieguvis apmācību kā izlūkošanas aģents.

Pēdējā priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā atvaļinātais ģenerālis sacīja: «Kad es dienēju armijā, es kalpoju valstij un tās vajadzībām, neatkarīgi no politiskās varas, un es vēlos kalpot valstij arī kā prezidents.» Pavela nostāja ir saglabāt stingras Čehijas pozīcijas Eiropas Savienībā un NATO, un viņš ir nopietni uzstājis uz lielāku militāro atbalstu Ukrainai. Pavels arī atbalsta pievienošanos eirozonai un progresīvu politiku, piemēram, viendzimuma laulību atzīšanu.

Savukārt Babišs laikā, kad bija premjerministrs, veidojis ciešu saikni ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu (Viktor Orban), kurš joprojām konfliktē ar Eiropas Savienību par tiesiskuma principu īstenošanu Ungārijā. Babišs kā savu galveno kārti izmantojis bailes, ka karš no Ukrainas var izplesties tālāk Eiropā, un sacījis, ka ir ar mieru vadīt Ukrainas un Krievijas sarunas.

Vēlēšanu rezultāti būs zināmi sestdienas, 28.janvāra, pēcpusdienā.

Lasiet arī: Čehija: ES varētu piemērot Baltkrievijai jaunas sankcijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas