Stradiņa slimnīcas jauno korpusu tagad cer pabeigt vismaz līdz 2026.gada beigām

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) vadība šogad atklātā konkursā meklēs jaunu A2 korpusa būvnieku, informē PSKUS pārstāvji.

Jaunais A2 ēkas Ģenerālbūvuzņēmējs tiks izvēlēts publiskā iepirkuma procesa gaitā atklātā konkursā, un iepirkuma rezultāti būs zināmi, vēlākais, līdz 2024.gada beigām. Plānots, ka nākamā gada janvārī jaunais būvnieks pārņems projekta būvniecību un to noslēgs, vēlākais, līdz 2026.gada beigām. A2 ēkas būvniecības turpināšanu finansēs gan Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), gan pati PSKUS un Latvijas valsts.

Saskaņā ar slimnīcas vadības iecerēm no 2024.gada marta līdz maijam ārkārtas sarunu procedūrā tiks izvēlēts un piesaistīts būvniecības uzņēmums, kas līdz gada beigām jaunā korpusa būvobjektā veiks neatliekamos būvdarbus, tostarp jumta un fasādes pilnīgu izbūvi, ieskaitot defektu novēršanu, pagrabstāvā ar pelējumu bojāto būvniecības materiālu un defektēto komunikāciju demontāžu, nokrišņu ūdens aizvadīšanas sistēmas izbūvi un ēkas uzturēšanu. Arī šo būvniecības posmu iecerēts finansēt dalīti, proti, no ERAF, valsts budžeta un PSKUS budžeta līdzekļiem. Projekta grozījumus Eiropas Komisijā plānots iesniegt 2024.gada 2.ceturksnī.

Patlaban slimnīca ir reģistrējusi sevi kā būvdarbu veicēju būvatļaujā, lai arī tuvākajos mēnešos no slimnīcas finanšu resursiem nodrošinātu ēkā atbilstošu mikroklimatu un drošumu, tostarp nepieciešamo temperatūru un apsardzi, kā arī veiktu steidzamos darbus, lai novērstu mitruma iekļūšanu jaunbūvē.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis norāda, ka 2026.gada beigas var šķist tālas,

vienlaikus iepriekšējais būvnieks, kurš iepriekšējās valdes laikā jau trīsreiz bija pieprasījis un saņēmis termiņa pagarinājumu, 2023.gada sākumā atkārtoti pieprasīja mainīt līguma termiņu, kārtējo reizi apliecinot savu nespēju pildīt dotos solījumus un uzņemtās saistības.

“Ņemot vērā reālo darbinieku skaitu, ko būvnieks nodarbināja objektā, un tempu, ar kādu darbi virzījās uz priekšu, pat pašas pozitīvākās aplēses liecināja, ka slimnīcas ēka tiks pabeigta nevis 17, bet gan 37 mēnešu laikā no līguma termiņa pagarinājuma dienas. Turklāt apšaubāmā darbu kvalitātē un bez garantijas, ka šim līguma termiņa pagarinājumam nesekos atkal jaunas pagarinājumu prasības. Zinot visus patiesos apstākļus, jaunās ēkas būvdarbu pabeigšana 2026.gadā ir tiešām tuvu,” uzskata Vidzis.

Kā norāda slimnīcas vadītājs, lai objektā atsāktu būvdarbus, patlaban nepieciešams veikt virkni dažādu soļu, tostarp jāveic objekta tehniskais apsekojums, būvekspertīzes, ekspertīzes, kā arī jāpiesaista inženierkonsultants neatliekamo būvdarbu apjoma noteikšanai.

Paralēli noris darbs pie zaudējumu apmēra noteikšanas turpmāko piedziņas procesu īstenošanai, amatpersonu atbildības izvērtējums un zaudējumu apmēra noteikšana. PSKUS uztur komunikāciju ar būvobjektam piesaistītajiem apakšuzņēmējiem, par kuru veiktajiem būvdarbiem vai būvobjektam piegādātajiem materiāliem SIA “Velve” ilgstoši nav veikusi norēķinu, lai gan slimnīca ar būvnieku norēķinājusies, tostarp izmaksājot avansu četru miljonu eiro apmērā.

PSKUS pārstāvji norāda, ka slimnīca saņēmusi desmitiem vēstuļu no SIA “Velve” apakšuzņēmējiem,

kas informē, ka jau kopš 2023.gada pavasara nav pilnā apmērā saņēmuši samaksu par paveiktajiem darbiem. Slimnīca aicina atsaukties būvobjektā strādājušos uzņēmējus, kuri līdz šim brīdim nav sazinājušies ar slimnīcu un kuriem ir neatrisināti finanšu jautājumi par A2 korpusa būvdarbu veikšanu kā SIA “Velve” piesaistītajam apakšuzņēmējam.

LETA jau ziņoja, ka PSKUS, būvniekam atzīstot nespēju pildīt līgumsaistības, šogad 13.februārī lauza līgumu ar “Velvi”. Savukārt 21.februārī pēc trīs stundu ilgām sarunām slimnīca pārņēma no “Velves” nepabeigto slimnīcas korpusu.

Tāpat vēstīts, ka Valsts policija ir sākusi kriminālprocesu par, iespējams, pretlikumīgām “Velves” pārstāvju darbībām pēc PSKUS jaunā korpusa būvobjekta pārņemšanas. Slimnīca paziņojumā presei minēja, ka, pārņemot valdījumā Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvobjektu un ceturtdien, 22.februārī, turpinot tā apsekošanu, eksperti konstatēja, ka būvkompānijas “Velve” pārstāvji līdz ar personiskajām mantām no būvobjekta izveduši un turpina izvest pasūtītājam piederošo projekta dokumentāciju.

Par šo faktu informēta Valsts policija. Pēc slimnīcas pārstāvju paustā, “ir ierosināts kriminālprocess par dokumentu nolaupīšanu” pēc Krimināllikuma 22.nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret pārvaldības kārtību”. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka kriminālprocess ir sākts, taču neprecizēja, par kādiem nodarījumiem un apstākļiem.

Līgums starp PSKUS un “Velvi” tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu – jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc “Velves” ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Būvfirma “Velve” 2022.gadā strādāja ar 69,152 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,6% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija cieta zaudējumus 3,181 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Kompānija “Velve” reģistrēta 1992.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 1,423 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir kompānija AS “MN Holding”, bet patiesā labuma guvēja ir Jekaterina Ņikuļina.

Lasiet arī: FOTO: Pie Ministru kabineta pulcējies gandrīz tūkstotis lauksaimnieku un mežsaimnieku

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas