bnn.lv Latviski   bnn-news.com English   bnn-news.ru По-русски
Sestdiena 16.12.2017 | Vārda dienas: Alvīne

Trīs mākslīgā intelekta radītas ēdienu receptes

FaceBook
Twitter
Draugiem
print
(Balsojumu nav)

 Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

Tehnoloģijas turpina iekarot arvien plašākas mūsu dzīves jomas, tostarp ar mākslīgā saprāta palīdzību, izmantojot mākoņdatņošanu, var pat pagatavot neskaitāmas gardas maltītes.

Lūk, uz ko ir spējīgs kompānijas IBM radītais mākslīgais intelekts Watson pavārmākslas jomā:

Pirmajā posmā tevis izvēlētais ēdiens tiek nosūtīts uz kognitīvo sistēmu IBM mākonī. Turpinājumā mākonī balstīta analītika nosaka, kas padara, piemēram, burito par burito un biezeņzupu par biezeņzupu. Ja cilvēki pavāri vienlaikus spēj apstrādāt divus vai trīs ēdiena komponentus, kognitīvā sistēma mākonī spēj vienlaikus tikt galā ar tūkstošiem komponentu. Watson ģenerē jaunas iespējas – tūkstošiem sastāvdaļu rada tik lielu recepšu skaitu, ka tas mērāms kvintiljonā jeb 1 018.

Savukārt ķīmiskā informātika pārvērš garšas molekulārās formulās, bet hedoniskā psihofizika modelē cilvēka garšu, lai uzzinātu, kuras sastāvdaļas ir piemērotākās.

Katra recepte tiek analizēta un novērtēta atbilstoši tās spējai pārsteigt. Beigu posmā notiek partnerība ar cilvēku, kad sastāvdaļu saraksts tiek ievadīts visradošākajā no visiem datoriem – cilvēka smadzenēs un ir gatavs kreatīvam gatavošanas procesam.

«Jau radītas dažādas tehnoloģijas, datorprogrammas un elektroniskas ierīces, kas ir tik viedas, ka spēj darboties gluži kā cilvēki. Mūsdienās mākslīgais saprāts ir iekarojis arī ēdināšanas nozari – tas ir revolucionārs pavērsiens pavārmākslas jomā, sniedzot iespēju nobaudīt izsmalcinātas maltītes, kas tapušas tikpat kā bez cilvēka roku darba,» komentē IBM Latvija vadītājs Edijs Tanons.

Trīs Watson kognitīvajā pavārgrāmatā rodamas receptes:

Baltijas ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

450 g sagrieztas cūkgaļas filejas

1 nomizots un sagriezts ābols ar izņemtu serdi

4-5 nomizoti ķiploki

2 ēdamkarotes kubiņos sagriezta sīpola

3 tējkarotes kūpināta sāls

Margarīns: pēc nepieciešamības

¼ krūzītes melleņu

2 ēdamkarotes žāvētu sadalītu aprikožu

1 tējkarote gaišā brūnā cukura

1 tējkarote nomizota un sagriezta ingvera

½ tasītes plus divas tējkarotes pilnpiena

½ izlobītas vaniļas pāksts

¼ tējkarotes agar-agara

¼ tasītes saldā krējuma

1 vesela ola plus viens olas dzeltenums

1 tējkarote granulētā cukura

¼ tējkarotes saberztu krustnagliņu

230 g saldētas kārtainās mīklas

Dārzeņu eļļa pēc nepieciešamības

Maurloki pēc nepieciešamības

Pētersīļu lapas pēc nepieciešamības

Jūras sāls pēc nepieciešamības

Pagatavošana:

Lai iesālītu cūkgaļu, pieber divām krūzītēm ūdens trīs tējkarotes kūpināta sāls. Sālūdenī turi cūkgaļu 30 minūtes, tad nosusini. Maigi izsautē ābolus un sīpolu mazā margarīna daudzumā, kamēr tie mīksti, ļaujot liekajam ūdenim no āboliem iztvaikot. Pievieno nedaudz brūnā cukura un sāls. Ļauj ābolu maisījumam atdzist un pievieno tam nosusinātu sagrieztu cūkgaļu.

Lai pagatavotu melleņu un aprikožu ievārījumu, uzlej uz mērces pannas ½ tasīti ūdens, uzber mellenes, žāvētas aprikozes, tējkaroti brūnā cukura, tējkaroti svaiga ingvera un uzsildi līdz vārīšanās temperatūrai; vāri uz lēnas uguns aptuveni desmit minūtes, kamēr augļi kļūst mīksti. Nepieciešamības gadījumā pārkaisi ar sāli. Noņem no uguns un kārtīgi atdzesē. Kārtīgi samaisi.

Sajauc ½ tasītes piena, vaniļas pupiņu pāksti un agar-agaru mazā cepampannā. Uzvāri, samazini liesmu, bet saglabā vārīšanās režīmu divas minūtes. Noņem no uguns un pieliec ¼ tasītes saldā krējuma, olas dzeltenumu, tējkaroti cukura, sāls un krustnagliņas. Izņem vaniļas pāksti un ļauj maisījumam atdzist līdz istabas temperatūrai. Maisījumu sablendē, kamēr tas kļūst viendabīgs un vēss.

Lai pagatavotu kārtaino mīklu Vol-au Vent (volovānu) veidā, ieliec saldēto kārtaino mīklu ledusskapī, lai to varētu sagriezt. Darbojoties ātri, sagriez 12 kārtainās mīklas gabalus diska formā 3 collu diametrā (viena colla atbilst 2,54 centimetriem). Sagriez sešus no diskiem otro reizi – ar 2 ½ collu griezēju, lai izveidotu tievu gludu cilpu un liec atpakaļ saldētavā, lai nepieļautu, ka diski kļūst pārmērīgi mīksti vai zaudē formu.

Samaisi olu ar pietiekamu daudzumu pilnpiena, lai izveidotu maisījumu apslacīšanai. Apzied katru no diskiem. Maigi uzliec vienu no kārtainās mīklas cilpām augšpusē. Apzied šo augšējo cilpu ar ļoti nelielu maisījuma daļu.

Ieliec aptuveni ¼ daļu tasītes gaļas un ābolu pildījuma volovānu centrā un uzliec uz pergamenta vai pannas, lai starp gabaliem būtu pietiekams attālums. Cep 175 grādu temperatūrā desmit minūtes, samazini karstumu līdz 150 grādiem un turpini cept, kamēr masa kļūst viendabīgi brūna un cūkgaļas pildījums ir pilnībā izcepies. Noņem no uguns un pārkaisi ar konditorejas cukuru, ieliec atpakaļ cepeškrāsnī uz 30 sekundēm, lai izkausētu cukuru, un atdzesē.

Lai pagatavotu ķiploku čipsus, sagriez ķiplokus ļoti smalkās šķēlītēs un liec tos cepamajā pannā, uzlejot nedaudz piena. Uzvāri, nokās pienu un atkārto blanšēšanas procesu vēl divas reizes. Maigi nosusini ķiplokus uz papīra dvieļiem. Uzkarsē eļļu līdz 175 grādiem pēc Celsija un nedaudz apcep ķiplokus līdz tie kļūst kraukšķīgi.

Sagriez ābolu aptuveni 1 collu garos gabaliņos un maurlokus – līdzīgā garumā. Uz katra pīrāga gabala uzliec mazu kripatiņu krustnagliņu un melleņu ievārījuma un dekorē ar ābolu šķēlītēm, maurlokiem, pētersīļu lapām un ķiploku čipsiem.

Indonēzijas rīsi Čili karne

Sastāvdaļas:

230 g kubiciņos sagrieztas cūkgaļas pavēderes

1 ēdamkarote plus 1 tējkarote košera sāls

1 tējkarote plus 1 ēdamkarote kubeba piparu

180 ml lāgera tipa alus

60 g sviesta

¼ tasītes plus divas ēdamkarotes sīki sasmalcinātu sīpolloku

¼ tasītes sīki sagrieztas selerijas

1 stiebrs plus 3 ēdamkarotes citronzāles

2 tasītes vistas buljona

1 ½ tējkarote plus 1 ēdamkarote maltu melno piparu

Šķipsniņa maltu krustnagliņu

800 g sasmalcinātu tomātu

½ izlobītas vaniļas pāksts

Steika gabals 450 g

110 g balzametiķa

2 tasītes rīsu etiķa

2 tējkarotes cukura

2 tasītes svaigu sasmalcinātu diļļu

1 tasīte blanšētu zaļo pupiņu

2 tasītes vārītu rīsu

Selerijas lapas

Pagatavošana:

Palielā bļodā liec cūkgaļu. Pārkaisi gaļu ar 1 tējkaroti košera sāls un 1 tējkaroti kubeba piparu. Kārtīgi samaisi, lai garšvielas apklātu visu gaļu. Pēc tam izņem cūkgaļu no bļodas un uzliec uz cepamās pannas. Liec cepties konvekcijas krāsnī 260 grādos pēc Celsija, cep līdz gaļa ir labi apbrūnējusi. Tad notecini taukus no pannas un karstajiem taukiem pievieno aukstu alu.

Tauku un alus maisījumu ielej atpakaļ cepešpannā. Kamēr cepas cūkgaļa, sāc gatavot čili. Katliņā izkausē sviestu, pievieno ¼ tasītes sīpolloku un seleriju un sautē, kamēr tie mīksti. Tad pievieno vienu stiebru citronzāles, vistas buljonu, ½ tējkarotes melno piparu, 1 tējkaroti kubeba piparu un šķipsniņu maltu krustnagliņu.

Visu maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pēc tam pievieno tomātus un vaniļu. Pēc garšas pievieno sāli un samazini temperatūru līdz vidējai. Uzliec katlam vāku un sautē. Kad gatava cūkgaļa, to ar visu šķidrumu pievieno katlā. Uzliec katlam vāku un liec to cepties krāsnī 160 grādu temperatūrā pēc Celsija uz divām stundām.

Tad aplīdzini steiku un pārber ar sāli. Samaisi kopā divas ēdamkarotes samaltas citronzāles, balzametiķi un vienu tējkaroti melno piparu. Pievieno to steikam un atstāj marinēties uz vismaz divām stundām. Pavisam nedaudz apcep steiku uz grila, tad noņem un sagriez plānās šķēlēs un sadali 13 milimetru garos gabaliņos. Iecilā cūkgaļas pavēderi tomātu sautējumā.

Mazā katliņā samaisi rīsu etiķi ar vienu tējkaroti kubeba piparu, cukuru un vienu ēdamkaroti melno piparu. Maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj atdzist. Kad atdzisis, pievieno dilles, zaļās pupiņas un divas ēdamkarotes zaļo lociņu. Atstāj to ievilkties uz nakti. Bļodā ieliec pilnu ēdamkaroti rīsu, pa virsu liec tomātos sautēto cūkgaļu un pagatavoto steiku, dekorē ar marinētajiem dārzeņiem un seleriju lapām.

Beļģijas bekona pudiņš

Sastāvdaļas:

2 tasītes saldā krējuma

110 gramu bekona

2 tējkarotes porcini sēņu pulvera

¼ tējkarotes maltu melno piparu

¾ tasītes granulēta cukura

2 olu dzeltenumi

4 želatīna plāksnītes, kas izmērcētas aukstā ūdenī

2 tasītes paniņu

7 ēdamkarotes bezsāls sviesta

½ tasītes riekstkoka miltu

½ tasītes miltu

Šķipsniņa jūras sāls, ja nepieciešams – vairāk

1 ¼ tasītes cukura, ja nepieciešams – vairāk

4 lieli olu baltumi

2 ēdamkarotes olīveļļas

Apelsīns – sula un miziņa

1 ēdamkarote medus

Šķipsniņa maltu ķimeņu

½ tasītes zelta rozīņu

½ tasītes žāvētu rupji sagrieztu vīģu

Pagatavošana:

Lai pagatavotu pudiņu, sasildi saldo krējumu līdz aptuveni 65 grādiem pēc Celsija, krējumam pievieno bekonu un taukvielas un atstāj vēsumā vismaz uz 4-6 stundām. Nokās krējumu un atstāj tikai bekonu un taukus. Pievieno sēņu pulveri un melnos piparus un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tikmēr saputo cukuru ar olas dzeltenumiem. Karsto krējumu samaisi ar olu maisījumu un vāri 85 grādos pēc Celsija. Noņem no uguns un pievieno želatīnu. Ielej maisījumu paniņās un kārtīgi sablendē. Salej pa glāzēm un šķīvjiem un atdzesē.

Pēc tam sagatavo riekstkoka miltus. Maigi apcep sviestu līdz tas ir gaiši brūnā krāsā. Samaisi sausās sastāvdaļas citā lielā bļodā, iecilā olu baltumus, kamēr izzūd putojošā un dzeltenā krāsa. Pievieno miltu maisījumu.

Lēnām pievieno silto sviestu, pēc tam olīveļļu, atdzesē. Ieliec masu cepšanas veidnē, cep 150 grādos pēc Celsija līdz tā ir gaiši brūna un viscaur izcepusies. Atdzesē un sadali biskvītu mazos gabaliņos.

Lai sagatavotu augļu kompotu, apvieno apelsīna sulu, miziņu, medu, garšvielas un nedaudz uzsildi. Uzlej maisījumu pāri rozīnēm un vīģēm un mērcē vairākas stundas. Sadali žāvēto augļu maisījumu uz katru pudiņa porciju un uzliec tam virsū sadalītos biskvīta gabaliņus. Dekorē ar dažiem Maldon sāls graudiem un cukuru.

Ref: 102.000.102.10728


Pievienot komentāru

Šonedēļ reģistrēts dienas laikā lielākais avāriju skaits

Aizvadītajā dienā Latvijā reģistrēts 121 ceļu satiksmes negadījums, kuros cietuši desmit cilvēki, bet viens cilvēks gājis bojā, informē Valsts policija. Šis šonedēļ esot lielākais vienas dienas laikā reģistrēto avāriju skaits.

Samazināts atļautais braukšanas ātrums uz Dienvidu tilta

Lai paaugstinātu satiksmes drošību no piektdienas, 15.decembrī, samazināts atļautais braukšanas ātrums uz Dienvidu tilta līdz 50 kilometriem stundā, informē Rīgas domes Satiksmes departaments.

Citadele Index: Uzņēmēji optimistiski par ekonomikas izaugsmi

Pēc četru gadu pārtraukuma optimisms novērojams visās Latvijas uzņēmējdarbības nozarēs. Jau trešo ceturksni pēc kārtas Citadele Index vērtība pārsniedz 50 punktu robežu, un uzņēmēji ir pozitīvi noskaņoti gan par ekonomiku valstī, gan savām finansēm.

Vaidere: Breksit sarunu pirmajā kārtā vairāk piekāpusies Lielbritānija

Breksit sarunu pirmajā kārtā vairāk piekāpusies Lielbritānija, norāda Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.

No katra nodokļos samaksātā eiro 10 centi paredzēti veselības nozarei

Ņemot vērā, ka par nākamā gada valsts budžeta prioritātēm ir noteiktas veselības aprūpe, valsts iekšējā un ārējā drošība, kā arī atbalsts demogrāfijas pasākumiem. Veselībai 2018.gadā tiek novirzīts 11,1%, kas kopā ar veselību saistīto izglītību kopumā ir 1 018,2 miljoni eiro. Līdz ar to no viena nodokļos samaksātā eiro desmit centi tiek paredzēti veselības nozarei, teikts Finanšu ministrijas ziņojumā.

Rīgas siltums pirks Rīgas BioEnerģijas kapitāldaļas

AS Rīgas siltums valde pieņēmusi lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA Rīgas BioEnerģija kapitāla daļu iegādei, informē Rīgas siltums pārstāvji. Turklāt pirkuma summa netiek atklāta.

Advokāte mēģina cietumā ienest narkotikas

Narkotiku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu attiecībā pret kādu advokāti, kura mēģināja ienest narkotiskās un psihotropās vielas personai, kura ievietota ieslodzījuma vietā Rīgas Centrālcietumā.

ES līderi nespēj vienoties par bēgļu politiku; gaidāms smags uzdevums

Eiropas Savienības līderi piektdien, 15.decembrī, rītā nav spējuši atrisināt bloka austrumu un rietumu valstu domstarpības par bēgļu politiku, un viņus sagaida smags uzdevums reformēt patvēruma politiku līdz nākamā gada jūnijā noteiktajam gala termiņam, vēsta samita dalībnieki.

Latvijas Banka paaugstina IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 4,7%

Latvijas Banka paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 4,2% līdz 4,7%, vēsta Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Iedzīvotāju noskaņojums par valdības darbu joprojām ir negatīvs

Vislielāko neapmierinātību iedzīvotāji pauduši par Latvijas situācijas attīstību kopumā, kā arī par valdības darbu. Lai gan iepriekš valdības darba vērtējums bija pakāpies par četriem punktiem, tagad tas atkal par diviem ir noslīdējis, liecina jaunākais Baltic International Bank Latvijas barometrs dati.

Plūdu dēļ slēgts vēl viens autoceļu posms

Ilgstošu nokrišņu dēļ no piektdienas, 15.decembra, ir slēgts vietējas nozīmes ceļš Iecava-Lambārte, vēsta VAS Latvijas Valsts ceļi.

Baltijas jūrā uz trim mēnešiem aizliedz zušu zveju

Eiropas Savienības Zivsaimniecības padome ir pieņēmusi lēmumu - aizliegt zušu zveju uz trim mēnešiem 2018.gadā visos ūdeņos, tostarp arī Baltijas jūrā. Lai gan Pasaules Dabas Fonds un citas Eiropas vides organizācijas to vērtē kā atzīstamu pirmo soli, tomēr šiem centieniem būs maza ietekme uz būtiskāko problēmu - zušu populācijas apjomi dramatiski sarūk.

Latvijas tūrisma mītnēs viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 12%

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad desmit mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 12% salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 4,32 miljonus.

Rīgas dome apstiprina pilsētas 2018.gada budžetu ar 48 miljonu eiro deficītu

Rīgas dome apstiprina pašvaldības 2018.gada budžetu, kas paredz, ka galvaspilsēta nākamo gadu noslēgs ar 48,28 miljonu eiro lielu budžeta deficītu.

Somijas gaļas lielražotājs ieguldīs Igaunijas rūpnīcā 8 miljonus

Patēriņam gatavo gaļas produktu tirgus segmentā pastāv strauja izaugsme, tā novērojis Baltijā strādājošais Somijas gaļas pārstrādes uzņēmums HKScan, kas gatavojas ieguldīt astoņus miljonus eiro tam piederošā pārstrādes rūpnīcā Igaunijā.

LTRK: Elektrības rēķinu palielināšana desmitiem tūkstošu uzņēmumu ir nepieļaujama

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kategoriski iebilst pret to, ka lielākajai daļai mazo un vidējo uzņēmumu, obligātās iepirkuma komponentes diferencēšanas dēļ no nākamā gada sākuma pieaugs rēķins par elektroenerģiju, uzskatot, ka tādējādi šai komersantu grupai tiek ieviests jauns papildu nodoklis, padarot viņus vēl konkurēt nespējīgākus.

Citadele banka izsniegusi miljonu eiro Rigvir ražotājam

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima no bankas Citadele saņēmis 994 000 eiro aizdevumu jaunā Rigvir Zinātniskā centra - aktīvās substances ražotnes un pētniecības laboratorijas pabeigšanai, vēsta uzņēmumā.

Bondars svētku brīvdienās domās, vai palikt LRA

Nepamierināts ar vairākiem Latvijas Reģionu apvienības lēmumiem, Rīgas domnieks Mārtiņš Bondars svētku brīvdienās domāšot, vai palikt šajā politiskajā spēkā.

Tusks atzīst ES bēgļu kvotu sistēmu par neiedarbīgu un norāda uz austrumu-rietumu šķelšanos

Pirms Eiropas Savienības galotņu sanāksmes šonedēļ, tās priekšsēdētājs un arī ES Padomes galva Donalds Tusks (Donald Tusk) vērtējis, ka bēgļu kvotu sistēma bloka teritorijā izrādījusies neiedarbīga, turklāt tā izgaismojusi asas pretrunas šajā jomā starp austrumu un rietumu dalībvalstīm.

Asociācija: Nepērc dāvanu kredītā; grimšana parādos turpināsies

Ziemassvētku dāvanu pirkšanas drudžainākajā laikā ar aicinājumu Nepērc dāvanu kredītā! pie iedzīvotājiem vēršas Latvijas kredītņēmēju asociācija, kas ir pārliecināta - pēc svētkiem, kad neapdomīgi un pārlieku viegli pieejamie kredīti būs jāsāk atdot, būs simtiem, pat tūkstošiem cilvēku, kuri to nespēs izdarīt.

Bičkovičs aicina tiesnešus būt atbildīgiem un stiprināt tiesu varas reputāciju

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs aicina tiesnešus departamentos objektīvi izvērtēt situāciju, kad publiskajā telpā tiek apšaubīta tiesu sistēmas reputācija saistībā ar maksātnespējas procesu tiesvedībām.

Aptur vēl vienu «aplokšņu algas» izmaksātāju grupējumu

VID Finanšu policijas pārvalde, veicot 26 kratīšanas Rīgā, Ikšķilē un Valmierā, apturējusi kārtējā noziedzīgā grupējuma darbību, kas izvairījusies no nodokļu nomaksas izmaksājot darbiniekiem «aplokšņu algas». Nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 220 tūkstošus eiro.

Cido Grupa trīs ceturkšņos pieaudzis līdz 49 miljoniem eiro

Dzērienu ražotāja Baltijā SIA Cido Grupa apgrozījums šogad pirmajos trīs ceturkšņos ir pieaudzis līdz 49 miljoniem eiro, kas ir par 4% vairāk, salīdzinot ar pērnā gada tādu pašu periodu.

Ievestā benzīna apmērs desmit mēnešos sarucis par 7,3%

Latvijā ievestā motorbenzīna daudzums šogad desmit mēnešos samazinājies par 7,3% salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu, bet dīzeļdegviela ievesta par 3,9% mazāk.

Ļauj Igaunijas fondam iegādāties vairākus Latvijas enerģijas ražošanas uzņēmumus

Konkurences padome atļauj Igaunijas fondam iegādāties vairākus Latvijas enerģijas ražošanas un lauksaimniecības uzņēmumus.