bnn.lv Latviski   bnn-news.com English   bnn-news.ru По-русски
Svētdiena 24.09.2017 | Vārda dienas: Agris, Agrita

Trīs mākslīgā intelekta radītas ēdienu receptes

FaceBook
Twitter
Draugiem
print
(Balsojumu nav)

 Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

Tehnoloģijas turpina iekarot arvien plašākas mūsu dzīves jomas, tostarp ar mākslīgā saprāta palīdzību, izmantojot mākoņdatņošanu, var pat pagatavot neskaitāmas gardas maltītes.

Lūk, uz ko ir spējīgs kompānijas IBM radītais mākslīgais intelekts Watson pavārmākslas jomā:

Pirmajā posmā tevis izvēlētais ēdiens tiek nosūtīts uz kognitīvo sistēmu IBM mākonī. Turpinājumā mākonī balstīta analītika nosaka, kas padara, piemēram, burito par burito un biezeņzupu par biezeņzupu. Ja cilvēki pavāri vienlaikus spēj apstrādāt divus vai trīs ēdiena komponentus, kognitīvā sistēma mākonī spēj vienlaikus tikt galā ar tūkstošiem komponentu. Watson ģenerē jaunas iespējas – tūkstošiem sastāvdaļu rada tik lielu recepšu skaitu, ka tas mērāms kvintiljonā jeb 1 018.

Savukārt ķīmiskā informātika pārvērš garšas molekulārās formulās, bet hedoniskā psihofizika modelē cilvēka garšu, lai uzzinātu, kuras sastāvdaļas ir piemērotākās.

Katra recepte tiek analizēta un novērtēta atbilstoši tās spējai pārsteigt. Beigu posmā notiek partnerība ar cilvēku, kad sastāvdaļu saraksts tiek ievadīts visradošākajā no visiem datoriem – cilvēka smadzenēs un ir gatavs kreatīvam gatavošanas procesam.

«Jau radītas dažādas tehnoloģijas, datorprogrammas un elektroniskas ierīces, kas ir tik viedas, ka spēj darboties gluži kā cilvēki. Mūsdienās mākslīgais saprāts ir iekarojis arī ēdināšanas nozari – tas ir revolucionārs pavērsiens pavārmākslas jomā, sniedzot iespēju nobaudīt izsmalcinātas maltītes, kas tapušas tikpat kā bez cilvēka roku darba,» komentē IBM Latvija vadītājs Edijs Tanons.

Trīs Watson kognitīvajā pavārgrāmatā rodamas receptes:

Baltijas ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

450 g sagrieztas cūkgaļas filejas

1 nomizots un sagriezts ābols ar izņemtu serdi

4-5 nomizoti ķiploki

2 ēdamkarotes kubiņos sagriezta sīpola

3 tējkarotes kūpināta sāls

Margarīns: pēc nepieciešamības

¼ krūzītes melleņu

2 ēdamkarotes žāvētu sadalītu aprikožu

1 tējkarote gaišā brūnā cukura

1 tējkarote nomizota un sagriezta ingvera

½ tasītes plus divas tējkarotes pilnpiena

½ izlobītas vaniļas pāksts

¼ tējkarotes agar-agara

¼ tasītes saldā krējuma

1 vesela ola plus viens olas dzeltenums

1 tējkarote granulētā cukura

¼ tējkarotes saberztu krustnagliņu

230 g saldētas kārtainās mīklas

Dārzeņu eļļa pēc nepieciešamības

Maurloki pēc nepieciešamības

Pētersīļu lapas pēc nepieciešamības

Jūras sāls pēc nepieciešamības

Pagatavošana:

Lai iesālītu cūkgaļu, pieber divām krūzītēm ūdens trīs tējkarotes kūpināta sāls. Sālūdenī turi cūkgaļu 30 minūtes, tad nosusini. Maigi izsautē ābolus un sīpolu mazā margarīna daudzumā, kamēr tie mīksti, ļaujot liekajam ūdenim no āboliem iztvaikot. Pievieno nedaudz brūnā cukura un sāls. Ļauj ābolu maisījumam atdzist un pievieno tam nosusinātu sagrieztu cūkgaļu.

Lai pagatavotu melleņu un aprikožu ievārījumu, uzlej uz mērces pannas ½ tasīti ūdens, uzber mellenes, žāvētas aprikozes, tējkaroti brūnā cukura, tējkaroti svaiga ingvera un uzsildi līdz vārīšanās temperatūrai; vāri uz lēnas uguns aptuveni desmit minūtes, kamēr augļi kļūst mīksti. Nepieciešamības gadījumā pārkaisi ar sāli. Noņem no uguns un kārtīgi atdzesē. Kārtīgi samaisi.

Sajauc ½ tasītes piena, vaniļas pupiņu pāksti un agar-agaru mazā cepampannā. Uzvāri, samazini liesmu, bet saglabā vārīšanās režīmu divas minūtes. Noņem no uguns un pieliec ¼ tasītes saldā krējuma, olas dzeltenumu, tējkaroti cukura, sāls un krustnagliņas. Izņem vaniļas pāksti un ļauj maisījumam atdzist līdz istabas temperatūrai. Maisījumu sablendē, kamēr tas kļūst viendabīgs un vēss.

Lai pagatavotu kārtaino mīklu Vol-au Vent (volovānu) veidā, ieliec saldēto kārtaino mīklu ledusskapī, lai to varētu sagriezt. Darbojoties ātri, sagriez 12 kārtainās mīklas gabalus diska formā 3 collu diametrā (viena colla atbilst 2,54 centimetriem). Sagriez sešus no diskiem otro reizi – ar 2 ½ collu griezēju, lai izveidotu tievu gludu cilpu un liec atpakaļ saldētavā, lai nepieļautu, ka diski kļūst pārmērīgi mīksti vai zaudē formu.

Samaisi olu ar pietiekamu daudzumu pilnpiena, lai izveidotu maisījumu apslacīšanai. Apzied katru no diskiem. Maigi uzliec vienu no kārtainās mīklas cilpām augšpusē. Apzied šo augšējo cilpu ar ļoti nelielu maisījuma daļu.

Ieliec aptuveni ¼ daļu tasītes gaļas un ābolu pildījuma volovānu centrā un uzliec uz pergamenta vai pannas, lai starp gabaliem būtu pietiekams attālums. Cep 175 grādu temperatūrā desmit minūtes, samazini karstumu līdz 150 grādiem un turpini cept, kamēr masa kļūst viendabīgi brūna un cūkgaļas pildījums ir pilnībā izcepies. Noņem no uguns un pārkaisi ar konditorejas cukuru, ieliec atpakaļ cepeškrāsnī uz 30 sekundēm, lai izkausētu cukuru, un atdzesē.

Lai pagatavotu ķiploku čipsus, sagriez ķiplokus ļoti smalkās šķēlītēs un liec tos cepamajā pannā, uzlejot nedaudz piena. Uzvāri, nokās pienu un atkārto blanšēšanas procesu vēl divas reizes. Maigi nosusini ķiplokus uz papīra dvieļiem. Uzkarsē eļļu līdz 175 grādiem pēc Celsija un nedaudz apcep ķiplokus līdz tie kļūst kraukšķīgi.

Sagriez ābolu aptuveni 1 collu garos gabaliņos un maurlokus – līdzīgā garumā. Uz katra pīrāga gabala uzliec mazu kripatiņu krustnagliņu un melleņu ievārījuma un dekorē ar ābolu šķēlītēm, maurlokiem, pētersīļu lapām un ķiploku čipsiem.

Indonēzijas rīsi Čili karne

Sastāvdaļas:

230 g kubiciņos sagrieztas cūkgaļas pavēderes

1 ēdamkarote plus 1 tējkarote košera sāls

1 tējkarote plus 1 ēdamkarote kubeba piparu

180 ml lāgera tipa alus

60 g sviesta

¼ tasītes plus divas ēdamkarotes sīki sasmalcinātu sīpolloku

¼ tasītes sīki sagrieztas selerijas

1 stiebrs plus 3 ēdamkarotes citronzāles

2 tasītes vistas buljona

1 ½ tējkarote plus 1 ēdamkarote maltu melno piparu

Šķipsniņa maltu krustnagliņu

800 g sasmalcinātu tomātu

½ izlobītas vaniļas pāksts

Steika gabals 450 g

110 g balzametiķa

2 tasītes rīsu etiķa

2 tējkarotes cukura

2 tasītes svaigu sasmalcinātu diļļu

1 tasīte blanšētu zaļo pupiņu

2 tasītes vārītu rīsu

Selerijas lapas

Pagatavošana:

Palielā bļodā liec cūkgaļu. Pārkaisi gaļu ar 1 tējkaroti košera sāls un 1 tējkaroti kubeba piparu. Kārtīgi samaisi, lai garšvielas apklātu visu gaļu. Pēc tam izņem cūkgaļu no bļodas un uzliec uz cepamās pannas. Liec cepties konvekcijas krāsnī 260 grādos pēc Celsija, cep līdz gaļa ir labi apbrūnējusi. Tad notecini taukus no pannas un karstajiem taukiem pievieno aukstu alu.

Tauku un alus maisījumu ielej atpakaļ cepešpannā. Kamēr cepas cūkgaļa, sāc gatavot čili. Katliņā izkausē sviestu, pievieno ¼ tasītes sīpolloku un seleriju un sautē, kamēr tie mīksti. Tad pievieno vienu stiebru citronzāles, vistas buljonu, ½ tējkarotes melno piparu, 1 tējkaroti kubeba piparu un šķipsniņu maltu krustnagliņu.

Visu maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pēc tam pievieno tomātus un vaniļu. Pēc garšas pievieno sāli un samazini temperatūru līdz vidējai. Uzliec katlam vāku un sautē. Kad gatava cūkgaļa, to ar visu šķidrumu pievieno katlā. Uzliec katlam vāku un liec to cepties krāsnī 160 grādu temperatūrā pēc Celsija uz divām stundām.

Tad aplīdzini steiku un pārber ar sāli. Samaisi kopā divas ēdamkarotes samaltas citronzāles, balzametiķi un vienu tējkaroti melno piparu. Pievieno to steikam un atstāj marinēties uz vismaz divām stundām. Pavisam nedaudz apcep steiku uz grila, tad noņem un sagriez plānās šķēlēs un sadali 13 milimetru garos gabaliņos. Iecilā cūkgaļas pavēderi tomātu sautējumā.

Mazā katliņā samaisi rīsu etiķi ar vienu tējkaroti kubeba piparu, cukuru un vienu ēdamkaroti melno piparu. Maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj atdzist. Kad atdzisis, pievieno dilles, zaļās pupiņas un divas ēdamkarotes zaļo lociņu. Atstāj to ievilkties uz nakti. Bļodā ieliec pilnu ēdamkaroti rīsu, pa virsu liec tomātos sautēto cūkgaļu un pagatavoto steiku, dekorē ar marinētajiem dārzeņiem un seleriju lapām.

Beļģijas bekona pudiņš

Sastāvdaļas:

2 tasītes saldā krējuma

110 gramu bekona

2 tējkarotes porcini sēņu pulvera

¼ tējkarotes maltu melno piparu

¾ tasītes granulēta cukura

2 olu dzeltenumi

4 želatīna plāksnītes, kas izmērcētas aukstā ūdenī

2 tasītes paniņu

7 ēdamkarotes bezsāls sviesta

½ tasītes riekstkoka miltu

½ tasītes miltu

Šķipsniņa jūras sāls, ja nepieciešams – vairāk

1 ¼ tasītes cukura, ja nepieciešams – vairāk

4 lieli olu baltumi

2 ēdamkarotes olīveļļas

Apelsīns – sula un miziņa

1 ēdamkarote medus

Šķipsniņa maltu ķimeņu

½ tasītes zelta rozīņu

½ tasītes žāvētu rupji sagrieztu vīģu

Pagatavošana:

Lai pagatavotu pudiņu, sasildi saldo krējumu līdz aptuveni 65 grādiem pēc Celsija, krējumam pievieno bekonu un taukvielas un atstāj vēsumā vismaz uz 4-6 stundām. Nokās krējumu un atstāj tikai bekonu un taukus. Pievieno sēņu pulveri un melnos piparus un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tikmēr saputo cukuru ar olas dzeltenumiem. Karsto krējumu samaisi ar olu maisījumu un vāri 85 grādos pēc Celsija. Noņem no uguns un pievieno želatīnu. Ielej maisījumu paniņās un kārtīgi sablendē. Salej pa glāzēm un šķīvjiem un atdzesē.

Pēc tam sagatavo riekstkoka miltus. Maigi apcep sviestu līdz tas ir gaiši brūnā krāsā. Samaisi sausās sastāvdaļas citā lielā bļodā, iecilā olu baltumus, kamēr izzūd putojošā un dzeltenā krāsa. Pievieno miltu maisījumu.

Lēnām pievieno silto sviestu, pēc tam olīveļļu, atdzesē. Ieliec masu cepšanas veidnē, cep 150 grādos pēc Celsija līdz tā ir gaiši brūna un viscaur izcepusies. Atdzesē un sadali biskvītu mazos gabaliņos.

Lai sagatavotu augļu kompotu, apvieno apelsīna sulu, miziņu, medu, garšvielas un nedaudz uzsildi. Uzlej maisījumu pāri rozīnēm un vīģēm un mērcē vairākas stundas. Sadali žāvēto augļu maisījumu uz katru pudiņa porciju un uzliec tam virsū sadalītos biskvīta gabaliņus. Dekorē ar dažiem Maldon sāls graudiem un cukuru.

Ref: 102.000.102.10728


Pievienot komentāru

Nedēļa Lietuvā. Liberāļu finansējums varētu būt no aizliegtiem avotiem, secina prokuratūra

Lietuvas Ģenerālprokuratūra aizvadītajā nedēļā atklājusi, ka darījusi zināmu Lietuvas Centrālai Vēlēšanu komisijai, ka partijas Liberālā kustība darbība 2016.gada vēlēšanu laikā varētu būtu finansēta no nelikumīgiem avotiem.

BNN nedēļas apkopojums: Vējoņa autoritātes «sitiens». Loginova nelikumīguma atmaksa

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kurās novērojamas tādas tēmas kā Pārmaiņas; Darījums; Cīņa; Kritums; Taisnība; Izaugsme; Nākotne; Viedoklis.

Kooperatīvs: Samazinātais PVN augļiem un dārzeņiem jāizvērtē ilgākā periodā

Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem ietekmes izvērtēšanai būtu jāatvēl pieci gadi, jo ar diviem gadiem ir par maz, lai izvērtētu reālo ietekmi, saka lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa.

Latvijā darbojas 453 apsardzes komersanti, derīgi apsardzes sertifikāti ir 9'767 cilvēkiem

Latvijā darbojas 453 apsardzes komersanti, un pašlaik ir 9 767 derīgu apsardzes sertifikātu, liecina Iekšlietu ministrijas pārstāvju sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē.

McDonald’s attīstībai investē desmit miljonus eiro

Maltas uzņēmums Premier Capital plc, kam pieder McDonald’s restorānu attīstīšanas licence sešās Eiropas valstīs, īsteno desmit miljonu eiro investīciju programmu, vēsta uzņēmuma McDonald’s pārstāvji.

Pieaugs cena par pensiju un pabalstu piegādi dzīvesvietā

No 2018.gada 1.janvāra tiks mainīta cena par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirto valsts pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi saņēmēja dzīvesvietā.

Treneris Bagatskis neturpinās darbu ar Latvijas basketbola izlasi

Treneris Ainars Bagatskis nepaliks pie Latvijas basketbola izlases stūres, līdz ar to valstsvienību 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā vadīs kāds cits speciālists, piektdien, 22.septembrī, pavēstīja Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins.

Elksniņš nesola «komforta zonu» Daugavpils domes koalīcijai

Septembra sākumā Daugavpils mēra amatu zaudējušais Andrejs Elksniņš atkārtoti apgalvo, ka iet projām no Daugavpils neplāno un Saeimas vēlēšanās nepiedalīšoties.

Apsardzes jomā mainīsies minimālā alga

Drošības nozares kompāniju asociācija un Latvijas Drošības biznesa asociācija piektdien, 22.septembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē parakstīja nodomu protokolu, lai nākotnē vienotos par minimālo algu līmeni apsardzes nozarē.

IZM: Veicot RPIVA auditu, aizdomas par nepamatotām izmaksām

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas iekšējā auditā konstatētas, iespējams, nepamatotas izmaksas par sabiedrisko attiecību uzņēmumu un advokātu pakalpojumiem, ko vērtē tiesībsargājošās iestādes.

Eiropas dienā ceļu satiksmes negadījumos Latvijā nav bojā gājušo

Kad visā Eiropā tika atzīmēta diena bez ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušiem, Latvijā tika reģistrēti 133 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta 13 cilvēki, taču izdevās iztikt bez upuriem uz ceļiem.

CSP: Palielinās lauku saimniecību vidējais lielums

Pērn lauku saimniecību vidējais lielums bija 43,2 ha, kas ir par 15,5% vairāk nekā 2013.gadā, kad to vidējā zemes platība bija 37,4 ha. To kopējā standarta izlaide pieaugusi par 24,5%, lai arī ekonomiski aktīvo lauku saimniecību skaits ir samazinājies par 14,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2016.gada lauku saimniecību struktūras apsekojuma provizoriskie rezultāti.

Kardiologi brīdina: Augsts holesterīna līmenis var novest pie infarkta vai nāves

Augsts holesterīna līmenis var būt ne tikai neveselīga dzīvesveida sekas, bet arī iedzimta slimība, kas var novest pie agrīna infarkta vai pat pāragras nāves, uzsver kardiologi.

Regulators apstiprina jaunu metodiku, kā turpmāk tiks aprēķināts OIK

Turpmāk lietotāju maksājumi būs atkarīgi ne tikai no patēriņa apjoma, bet arī no izvēlētā pieslēguma veida un pieslēguma izmantošanas efektivitātes, ziņo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomē.

Kariņš: Vienotība sāka dreifēt, kad Valdis Dombrovskis atstāja tās vadību

Nopietni jāapsver iespēja Vienotībai Saeimas vēlēšanās startēt kopā ar citām partijām, intervijā Latvijas Radio norāda eiroparlamentārietis, partijas domes vadītājs Krišjānis Kariņš.

Aptauja: Latvieši iet uz darbu arī slimi un ārstējas ar kolēģu dotām zālēm

Neskatoties uz to, ka sasirdzis darbinieks nedrīkst turpināt strādāt un ar darba devēja atļauju viņam būtu jādodas mājās ārstēties, 83% Euroaptiekas veiktās aptaujas dalībnieku atzīst, ka uz darbu dodas arī tad, ja izjūt slimības pazīmes.

EK: Turpmākais Rail Baltica finansējums būs atkarīgs no sarunām ES

Vienošanās par naudu Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projektam Rail Baltica laika posmam pēc 2020.gada tiks panākta sarunās par Eiropas Savienības nākamā perioda finanšu plānu, tā skaidrojusi eirokomisāre.

Antāne ar vairāk nekā 350 domubiedriem Ventspilī dibina jaunu politisko partiju

Ventspilī ceturtdien, 21.septembrī, tika nodibināta jauna reģionālā politiskā partija Laiks Pārmaiņām, kuras dibināšanas iniciatore ir Inga Antāne ar domubiedriem.

Aizdomas par mācībām Zapad 2017 bija pamatotas, uzskata NATO

NATO savas aizdomas par Krievijas un Baltkrievijas manevriem Zapad 2017 uzskata par pamatotām, jo to mērogs un ģeogrāfija bija plašāki par sākotnēji teikto.

Eksperts: Latvijā pieaug elektronikas nozares produktivitātes indekss

Elektronikas un elektrotehnikas nozare ir visstraujāk augošā apstrādes rūpniecības nozare Latvijā. Nozares apgrozījuma izaugsme Latvijā ir bijusi straujākā, tā pārsniegusi gan Eiropas Savienības, gan pārējo Baltijas valstu rādītājus, pauž uzņēmuma SIA Lemona Latvija vairumtirdzniecības vadītājs Sergejs Nikiforovs.

Kaimiņš: Manuprāt, Aivars Lembergs ir Latvijas lielākā nelaime

Nevienam vairs nav noslēpums, ka «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā piedalās tā sauktie «eksperti», kuri ir saistīti ar politiķi Aivaru Lembergu vai viņa ģimeni. Intervijā ar BNN viens no skaļākajiem Saeimas deputātiem Artuss Kaimiņš izsaka savu viedokli par pēdējo laiku skandalozāko notikumu Latvijā «oligarhu sarunām». Lembergu viņš nosauc par Latvijas lielāko nelaimi.

Igaunija veselības aprūpē novirzīs papildu 300 miljonus eiro

Ar mērķi uzlabot Igaunijas veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību Igaunijas valdība ir atbalstījusi tiesību aktu grozījumus, kas piecu gadu laikā paredz nozares finansējumu pacelt par 300 miljoniem eiro.

Latvieši joprojām neapmierināti ar medicīnisko pakalpojumu dārdzību

Vairākums Latvijas iedzīvotāju vairāk rūpētos par veselību, ja uzlabotos profilaktisko pārbaužu pieejamība, liecina liecina jaunākais Baltic International Bank Latvijas barometra pētījums.

Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri vienojas izveidot Baltu balvu

Baltu vienības dienas priekšvakarā, kad latvieši un lietuvieši piemin vēsturisko Saules kauju, Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri Edgars Rinkēvičs un Lins Linkevičs ir nākuši klajā ar paziņojumu izveidot Baltu balvu, ziņo Ārlietu ministrijā.

Augusta plūdos bojāti vairāk nekā 150 valsts autoceļu posmi

Augusta beigās notikušie plūdi Latgales reģionā bija skāruši vairāk kā 150 valsts autoceļu posmus un radījuši zaudējumus 1 300 000 eiro apmērā.