SpaceX nelikumīgi atlaida darbiniekus, kas kritizēja Īlonu Masku, apgalvo ASV darba aģentūra

ASV darba aģentūra trešdien, 3.janvārī, apsūdzēja raķešu un satelītu ražotāju SpaceX par nelikumīgu astoņu darbinieku atlaišanu, kuri izsūtīja vēstuli, kritizējot uzņēmuma dibinātāju un izpilddirektoru Īlonu Masku (Elon Musk), Nacionālās darba attiecību padomes (NLRB) reģionālajai amatpersonai apgalvojot, ka SpaceX pārkāpusi darbinieku tiesības saskaņā ar federālajiem darba tiesību aktiem kolektīvi iestāties par labākiem darba apstākļiem, vēstī Reuters.

SpaceX vadītājiem 2022.gada jūnijā nosūtītajā vēstulē tika kritizēti Maska seksuāla rakstura tvīti, apgalvojot, ka tie ir pretrunā ar uzņēmuma politiku par daudzveidību un pārkāpumiem darba vietā, aicinot SpaceX nosodīt Maska izteikumus.

Sūdzībā arī apgalvots, ka SpaceX iztaujāja darbiniekus par šo vēstuli, nomelnoja iesaistītās personas un draudēja atlaist darbiniekus, kas iesaistīsies līdzīgās darbībās.

Darbiniece Debora Lorensa (Deborah Lawrence), kas tika atlaista no SpaceX, apgalvo, ka uzņēmumā valda “toksiska kultūra”, kurā tiek pieļauts mobings, īpaši pret sievietēm. Lorensa, viena no grupas, kas uzrakstīja atklātu vēstuli vadībai, norādīja, ka

vēstules rakstīšanu motivēja bažas par SpaceX misijas nākotni un darbinieku labklājību.

NLRB ģenerāladvokāts iesniedz lietas padomei, ko ieceļ prezidents. Ja SpaceX nepanāks vienošanos, lietu izskatīs administratīvais tiesnesis, kuras uzklausīšana paredzēta 5.martā. Ja NLRB konstatēs, ka SpaceX ir pārkāpis darba tiesības, iespējamie kompensācijas līdzekļi var ietvert darbinieku atjaunošanu darbā un neizmaksātās darba samaksas atmaksu. Uzņēmumam var tikt piemēroti arī bargāki sodi turpmākajās padomes izskatāmajās lietās, ja tiks konstatēts pārkāpums.

Šis ir jaunākais gadījums, kad Īlona Maska vadītie uzņēmumi, tostarp SpaceX, Tesla un X

(agrāk Twitter), ir saskārušies ar apsūdzībām par darbinieku tiesību pārkāpumiem saskaņā ar darba un nodarbinātības likumiem.

Saskaņā ar Reuters datiem tika dokumentēti vismaz 600 iepriekš neziņoti darba traumu gadījumi SpaceX ražotnēs, tostarp ekstremitāšu saspiešana, elektrotraumas, galvas traumas un viens nāves gadījums.

Savukārt X tika apsūdzēts par nelikumīgu darbinieka atlaišanu par tvītiem, kuros tika apstrīdēta atgriešanās birojā politika.

Arī Tesla, kurā Masks ir izpilddirektors, ir saskārusies ar vairākām sūdzības, kas iesniegtas NLRB arodbiedrības organizēšanas kampaņas laikā un tiesas prāvām, kurās tiek apgalvota rasu diskriminācija.

Lasiet arī: Īlons Masks: X/Twitter turpmāk varētu būt aiz “maksas sienas”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas