BNN nedēļas apkopojums: “Sadegušie vadi”. Tikums pār likumu? Atriebība, ne sods. “Pēcpadomju” Francija

Valsts varas – tās bezspēcības vai tomēr vienaldzības dēļ – pieļautā slepkavība Jēkabpils novadā ir izsitusi sabiedrību no līdzsvara. Tagad mūsu sašutuma dzesēšanai notiek cītīga rosība vainīgo meklēšanā. Ar to sevi nodarbina gan pati Valsts policija, gan politiķi – līdz pat Rīgas pilij. 

Naivi vaicāt, vai visas šīs rosības rezultātā mēs – jo īpaši varmāku ar “sadegušiem vadiem galvās” vajātie – varēsim justies drošāk. Tas ir panākams smagā darbā un lielos tēriņos. Šobrīd ir jānokušina tautas dusmas, valdībai cenšoties nosargāt amatā perspektīvo Valsts policijas vadītāju, kura “maiņā” traģēdija notika. 

Tas, ka Satversmes tiesa nerēķināsies ar Ķekavas novada pašvaldības labajiem nodomiem sargāt savu iedzīvotājus no azarta lamatām, bija skaidrs, vēl pirms attiecīgā prasība bija iesniegta tās izskatīšanai. Likums ir likums. Vienalga, vai nodomi bija patiesi, vai tos diktēja vajadzība norobežoties no popularitāti pazaudējušās partijas “Latvijas attīstībai”, šis ir īpaši cinisks tiesiskuma ārdīšanas paņēmiens – sludināt morāli svarīgāku par likumu.

Tieslietu ministre mums sola jūtami stiprināt tiesiskumu un sabiedrības uzticību tiesu varai. Ļoti gribas viņai ticēt. Taču diemžēl Latvijas sabiedriskā doma ir ļoti lētticīga un pat sauc urravas, kad “taisnības un tikumības” vārdā likums tiek tīšām ignorēts. Ķekavas dome tagad iztaisās par nepelnīti cietušo. Mārim Sprindžukam vajadzētu iet kolēģei palīgā un “sist pa pirkstiem” pašvaldībām, lai vismaz tajās šādu moralizējošo demagoģiju aprautu.

Viena valdība, bet tajā ir divi kandidāti valsts galvas amatam. Skaidrs, ka tas nekur neder. Taču, ja būs partneros pacietība, tad būs arī kopsaucējs.

Saeimas pieņemtā prasība, ka Latvijas bērnus var adoptēt tikai tādas ārzemju ģimenes, kuras dzīvo heteroseksuālā monogāmijā, mums uzrāda iekšēju plaisu ārēji tik saliedētajā un eiropejiskajā premjerpartijā. Viens Jaunās vienotības deputāts kopā ar progresistiem balso pret šo “orbānismu”, seši atturās, bet otrtik deputātu nobalso kopā ar “konservatīvo vērtību sargātājiem”. Vai tas ir kāds “dīls” pirms Valsts prezidenta vēlēšanām? 

Viss, kas nāk prātā uzzinot, ka miermīlīgs Krievijas opozicionāru notiesā uz 25 gadiem cietumā: kad Kremlis atjaunos “troikas”, ieviesīs kara lauka tribunālus un publiskus nāvessodus? Tiesnesis, kas vadīja procesu, tika iekļauts ASV likumdevēju pieņemtajā Sergeja Magņicka akta korumpantu sarakstā – kopā ar daudziem citiem Krievijas “elitei” piederīgajiem (un Aivaru Lembergu). Šis akts radās, pateicoties Vladimiram Kara-Murzam. Tieši par to viņu vēlas sapūdēt cietumā.

Rietumu kaimiņi brīnoties, kādēļ Francijā – gluži kā pie mums! – tādas kaislības rada pensijas vecuma celšana. Šī valsts – kopā ar Itāliju un Grieķiju, kas arī lutina savus pensionārus un pensijā gājējus – savā laikā bija jūtami sociālistiska valsts ar spēcīgu eirokomunistu līdzdalību politikā. Ziniet, tāds “postsovjetiskas” domāšanās ekscess…

Ķīna ir tālu, bet rokas tai garumgaras – mūs brīdina kaimiņvalsts Lietuvas pieredze, tai noriskējot nostāties pret autoritāro lielvalsti. Nebīsimies, bet rēķināsimies!

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Šausminošā bezspēcība, Nelikumīgā tikumība, Plaisa valdībā, Orbānisms zeļ, Vairot uzticēšanos Temīdai, Nodevības valsts, “Nācija nepiedos”? un Konsekvences cena.

 

ŠAUSMINOŠĀ BEZSPĒCĪBA

Sabiedrības ieskatā, policija “vīrietim ļāvusi pastrādāt slepkavību”

Valsts policija, slepkavība, sabiedrība, Twitter, Svarīgi,
Foto: Lita Millere/LETA

Iedzīvotāji sašutuši par Valsts policijas (VP) darbu Jēkabpils slepkavības lietā – sociālo tīklu lietotāju ieskatā policija strādājusi pēc principa “kamēr līķa nav, nozieguma arī nav”.

Iepriekš jau vēstīts, ka policijai nav izdevies no noslepkavošanas pasargāt sievieti, kura kopā ar tuviniekiem vairākkārt ziņojusi par savu bijušo dzīvesbiedru Leonu Rusiņu, kurš ilgstoši terorizējis un vajājis sievieti. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

NELIKUMĪGĀ TIKUMĪBA

Ķekavas novads zaudējis tiesvedību, par mēģinājumu pašvaldībā ierobežot azartspēļu īstenošanu

Ķekava, azartspēles, aizliegums, Artūrs Toms Plešs, VARAM,
Foto: Darya Sannikova/Pexels

Ķekavas novada pašvaldības azartspēļu aizlieguma apturēšana atbilst normatīvajam regulējumam, šodien, pasludinot spriedumu, informēja Satversmes tiesa (ST).

Līdz ar to Ķekavas novada dome zaudējusi tiesvedībā, kurā bija mēģināts apstrīdēt bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) izdoto aktu par pašvaldības saistošo noteikumu “Par azartspēļu organizēšanu Ķekavas novadā” darbības apturēšanu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PLAISA VALDĪBĀ

Kariņš: Koalīcijai ir jābūt vienotai Valsts prezidenta amata kandidāta izvēlē

Valsts prezidenta vēlēšanas, Krišjānis Kariņš, Egils Levits, Uldis Pīlēns Koalīcija, Svarīgi
Foto:Edijs Pālens/LETA

Ir vēlams, lai valdošā koalīcija vienotos par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, šādu nostāju pēc koalīcijas partiju sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pašlaik Apvienotais saraksts (AS) Valsts prezidenta amatam ir pieteikusi savu dibinātāju Uldi Pīlēnu, savukārt Jaunā vienotība (JV) un Nacionālā apvienība (NA) nav steigušas atbalstīt šo kandidātu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ORBĀNISMS ZEĻ

Saeima nosaka, ka adoptētājiem ārvalstīs jābūt laulātiem atbilstoši Satversmei

Aleksandrs Kiršteins, adopcija, Edmunds Jurēvics, Svarīgi, Saeima, Progresīvie, Satversmes 110.pants,
Ilustratīvs attēls. Sintija Zandersone / LETA

Likumdevējs ceturtdien, 20.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Pēc deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) priekšlikuma tajos ir noteikts, ka Latvijas bērnu adoptētājiem ārvalstīs jābūt laulātiem atbilstoši Satversmei [sievietei un vīrietim].

Izmaiņas veiktas ne tikai saistībā ar adopciju uz ārvalstīm, bet arī par ģimeniskas vides saskaņošanu ar laulības definīciju, kāda noteikta Satversmē. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VAIROT UZTICĒŠANOS TEMĪDAI

BNN intervija | Inese Lībiņa-Egnere: Tieslietu ministrija nedrīkst būt ideoloģiska

Inese Lībiņa-Egnere, tieslietu ministre, Tieslietu akadēmija, Tieslietu ministrija, Tieslietu padome, Aigars Strupišs, Augstākā tiesa, Administratīvā tiesa, Satversmes tiesa, Svarīgi,
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere. Foto: Paula Čurkste / LETA

Tieslietu ministre, juridisko zinātņu doktore Inese Lībiņa-Egnere (JV), jau uzsākot darbu,  norādīja, ka viņas mērķis ir stiprināt tiesu varas neatkarību un tiesiskumu.

Šobrīd, kad Krišjāņa Kariņa (JV) otrās valdības simts dienu slieksnis ir pārkāpts, BNN iztaujāja ministri par tieslietu sistēmas problēmām un izaicinājumiem, juristu profesionālo kvalifikāciju, likumdošanas kvalitāti un citiem sabiedrībai aktuāliem jautājumiem

Vairāk uzziniet šeit.

 

NODEVĪBAS VALSTS

Krievijā opozīcijas aktīvistam Kara-Murzam piespriests 25 gadu cietumsods

 
Vladimirs, Kara -Murza cietumsods, Rietumu sabiedr,iba, Twitter, svarīgi
Foto: ALDE Group/Flickr

Opozīcijas aktīvistam Vladimiram Kara-Murzam Krievijā piespriesti 25 gadi ieslodzījumā par valsts nodevību un citām apsūdzībām, kas saistītas ar viņa izteikto kritiku par karu Ukrainā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Bijušais žurnālists un politiķis ir šobrīd pēdējais notiesātais diezgan garajā Putina oponentu sarakstā, kas arestēti vai bijuši spiesti pamest Krieviju.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“NĀCIJA NEPIEDOS”?

Makrona pensiju reforma pieliek punktu franču izņēmuma situācijai

Svarīgi, Francija, Emanuels Makrons, pensiju reforma, pensionēšanās vecums, OECD, protesti, arodbiedrība
Foto: Unsplash

Francijas prezidentam Emanuelam Makronam (Emmanuel Macron) ir izdevies panākt pensiju reformu, tomēr tās cena viņa politiskajai karjerai būs ievērojama, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ņemot vērā, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 62 uz 64 gadiem vien nostāda Franciju līdzīgās pozīcijās tās Eiropas Savienības (ES) kaimiņiem, ārvalstīs izskanējis izbrīns par plašajiem protestiem un sabiedrības dusmām.

Vairāk uzziniet šeit.

 

KONSEKVENCES CENA

BNN pēta | Lietuvas rūpnieki satraukti – bez pieejas Ķīnas tirgum cieš konkurētspēja

 
Svarīgi, BNN pēta, Lietuva, Ķīna, Taivāna, Eiropas Savienība, tirdzniecība, rūpniecība, Gabriels Landsberģis,
Foto: Unsplash

Lietuvas Rūpniecības federācijas viceprezidents Arūns Laurinaitis (Arūnas Laurinaitis) paziņojis, Lietuvas politiķi, kas ieņēmuši noraidošu pozu pret Ķīnu, nespēj palīdzēt vietējo uzņēmēju interesēm, un, vēl vairāk, atņem tiem konkurētspēju.

Saskaņā ar Laurinaiša teikto, atsakoties no sadarbības ar Ķīnu, Lietuva būs vienīgā, kam nebūs pieejas lētiem izejmateriāliem. 

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas