Pieaugot saslimšanas gadījumu skaitam, PVO novēro “neticami zemu” vakcinācijas līmeni

Zems vakcinācijas līmenis pret jaunākajām Covid-19 versijām un gripu rada spriedzi veselības aprūpes sistēmām visā pasaulē, ņemot vērā ziņojumus, kas liecina par pieaugošu hospitalizāciju skaitu elpceļu infekciju dēļ ASV, dažādās Eiropas valstīs un citos reģionos. Lai gan mirstības rādītāji starp gados vecākiem cilvēkiem ir palielinājušies, tie joprojām ir zemāki nekā pandēmijas pīķa laikā, piektdien, 12.janvārī, ziņo Reuters.

Piemēram, pieaugošo saslimstības gadījumu skaita dēļ, Spānijas valdība, tāpat kā daži ASV slimnīcu tīkli, ir atjaunojuši prasību veselības aprūpes iestādēs valkāt maskas.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) epidemioloģe un pandēmiju reaģēšanas pasākumu vadītāja Marija Van Kerhova (Maria Van Kerkhove) pauda bažas par

“neticami zemo” vakcinācijas līmeni pret gripu un Covid-19 visā pasaulē.

Viņa uzsvēra, ka pārāk daudziem cilvēkiem nepieciešama nopietna medicīniskā aprūpe saistībā ar abām elpošanas ceļu slimībām laikā, kad tās ir novēršamas.

Infekcijas slimību eksperti un veselības jomas amatpersonas uzsver, ka valdības nespēj efektīvi komunicēt par Covid-19 joprojām pastāvošajiem riskiem un nepienācīgi informē par ieguvumiem, ko sniedz vakcinācija.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses (CDC) centra veiktās Nacionālās imunizācijas aptaujas datiem, neskatoties uz rekomendācijām, tikai 19,4% pieaugušo ASV iedzīvotāju šosezon ir saņēmuši Covid-19 vakcīnu pret jaunajiem variantiem, taču gandrīz puse (44,9%) ir saņēmusi gripas vakcīnu.

CDC direktore Mendija Koena (Mandy Cohen) pauda bažas, ka pārāk maz cilvēku ir saņēmuši jaunāko Covid-19 vakcīnu, uzsverot, ka cilvēki joprojām nesaprot, ka Covid-19 ir smagāka slimība nekā gripa.

Lielāko daļu šai sezonai piemēroto vakcīnu, ko izmanto ASV un Eiropas Savienībā (ES), izgatavo uzņēmums “Pfizer” kopā ar Vācijas partneri “BioNTech” jeb “Moderna”, raksta Reuters.

Eiropā gripas izplatība ir straujāka nekā Covid-19,

un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ziņo, ka 2023.gada pēdējā nedēļā 24% no visiem reprezentatīvā parauga testiem bija pozitīvi, salīdzinot ar 19% divas nedēļas iepriekš.

ECDC trūkst datu par gripas vai Covid-19 vakcinācijas rādītājiem visā Eiropā, taču sākotnējie dati liecina, ka vakcinācija pret Covid-19 ir zemāka par pandēmijas līmeni.

Jaunajiem Covid-19 variantiem piemērotās vakcīnas Eiropā ir rekomendētas augsta riska grupām.

PVO norādījis, ka arī dienvidu puslodē vasaras laikā pieaug saslimstība ar Covid-19, jo tas vēl nav sezonāls vīruss.

Pagājušajā mēnesī pasaulē tika ziņots par 850 000 jauniem Covid-19 saslimšanas gadījumiem

un 118 000 jaunām hospitalizācijām, kas ir attiecīgi par 52% un 23% vairāk nekā novembrī, raksta Reuters, atsaucoties uz PVO datiem, faktiskajiem skaitļiem, iespējams, esot augstākiem.

Eksperti uzskata, ka vakcīnas joprojām ir ļoti efektīvas, lai novērstu nopietnu saslimšanu. Zviedrijā veiktā pētījumā konstatēts, ka jaunās vakcīnas, kas paredzētas XBB.1.5 koronavīrusa variantam, samazināja Covid-19 hospitalizācijas risku par 76,1% personām, kuras skāruši jaunākie varianti, pamatojoties uz sabiedrības veselības datiem par pieaugušajiem, kas vecāki par 65 gadiem.

Tiek lēsts, ka šogad dažādu ražotāju saražotās gripas vakcīnas var samazināt hospitalizācijas risku par 52%, taču Covid-19 vakcīnu nogurumus kavējot vakcinēšanos pret gripu, raksta Reuters.

Lasiet arī: Latvijā sākusies gripas epidēmija

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas