“Velve” savu mantu un dokumentu paņemšanu no Stradiņa slimnīcas būvobjekta teritorijas uzskata par likumīgu

Būvkompānija SIA “Velve” sava inventāra un mantu, tajā skaitā atsevišķu dokumentu paņemšanu no pašu celtā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvlaukuma teritorijas uzskata par likumīgu un joprojām pauž pārliecību, ka slimnīca jaunbūvi savā valdījumā pārņēmusi bez tiesiska pamata, izmantojot reiderisma metodes.

Stradiņa slimnīcas pārstāvji ceturtdien izteica sašutumu, ka “Velves” cilvēki līdz ar personiskajām mantām no būvobjekta izveduši un turpina izvest pasūtītājam piederošo projekta dokumentāciju. Par to esot ziņots Valsts policijai, kura ieradusies notikuma vietā un sākusi kriminālprocesu.

“Velves” mārketinga un komunikācijas vadītāja Ieva Šaripo aģentūrai LETA nenoliedza, ka būvkompānijas pārstāvji no būvniecības vagoniņiem šodien sākuši izvest savu inventāru un arī būvdarbu izpildes dokumentāciju. “Tā kā būvkompānija prettiesiski, bez jebkādiem tiesas lēmumiem, vakar tika izlikta no objekta, ir tikai likumsakarīgi, ka “Velve” no saviem būvniecības vagoniņiem šodien uzsāk izvest savu inventāru un arī būvdarbu izpildes dokumentāciju, kuras piekritība “Velvei” ir leģitīma – izpildes akti, rēķini un tamlīdzīgi -, jo būvkompānijas grāmatvedībā tie ir attaisnojošie dokumenti,” pauda uzņēmuma pārstāve.

Viņa PSKUS rīcību salīdzināja ar reiderismu un nosodīja to, ka slimnīca it kā nemēģinot risināt situāciju civilizēti. Šaripo uzsvēra, ka ceturtdien notikušais strīds esot sākts par būvprojektu, kas glabājās kopā ar citiem dokumentiem, un kura viens eksemplārs, noslēdzot līgumu, tika nodots “Velvei” kā līguma būtiska un neatņemama sastāvdaļa. Pēc uzņēmuma pārstāves paustā, PSKUS esot vēlējusies šo “Velves” dokumentu atņemt.

“Velves” pārstāvji pieļauj, ka tādā veidā PSKUS vēlas ierobežot un paildzināt būvnieka iespējas tiesiski un likumā noteiktajā kārtība aizstāvēt savas tiesības,

jo tieši būvprojekts, kas, pēc Šaripo vārdiem, esot izstrādāts nekvalitatīvi, varētu būt viens no galvenajiem pierādījumiem paredzamajā tiesvedībā starp darbu izpildītāju un pasūtītāju, tāpēc pēdējais vēloties šo dokumentu būvniekam atņemt. “Velves” pārstāve apgalvoja, ka būvkompānija neliedza prokuratūras un policijas klātbūtnē izņemt dokumentus, lai vismaz šobrīd būtu droša, ka dokumenti ir fiksēti un tiks uzglabāti policijā nemainīgā sastāvā.

Šaripo atkārtoti uzsvēra, ka “Velvei” nav pieņemams veids, kādā PSKUS mēģina risināt radušos strīdu, “kā 90-tajos gados, iesaistot policiju kā jumta organizāciju komersantu cīņās”. To apliecinot policijas rīcība, ceturtdien visas dienas garumā liedzot “Velves” darbiniekiem izbraukt no objekta un piedraudot ar dažādiem kriminālprocesiem. “Velve” piebilst, ka visa ar būvdarbu izpildi saistītā dokumentācija ir pieejama atbildīgajām kontrolējošajām institūcijām.

Uzņēmums uzskata, ka strīdā par jauno korpusu “valsts pārvaldes pārstāvji rīkojas ar augstprātību un pārliecību par savu pārākumu pār tiesiskumu, cenšoties iesaistīt pat dažādas resoru pārstāvības, lai, neievērojot likumdošanu, aizstāvētu savas intereses par jebkuru cenu”.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policija sākusi kriminālprocesu par, iespējams, pretlikumīgām būvnieka pārstāvju darbībām pēc PSKUS jaunā korpusa būvobjekta pārņemšanas.

Slimnīca preses paziņojumā norādījusi, ka, pārņemot savā valdījumā Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvobjektu un ceturtdien turpinot tā apsekošanu, eksperti konstatēja, ka būvkompānijas “Velve” pārstāvji līdz ar personiskajām mantām no būvobjekta izveduši un turpina izvest pasūtītājam piederošo projekta dokumentāciju.

Par šo faktu tika informēta Valsts policija, kas ieradās notikuma vietā. Kā apgalvo slimnīcas pārstāvji, “ir ierosināts kriminālprocess par dokumentu nolaupīšanu” pēc Krimināllikuma 22.nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret pārvaldības kārtību”. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka kriminālprocess ir sākts, taču patlaban neprecizēja, par kādiem nodarījumiem un apstākļiem.

Slimnīcā aģentūru LETA informēja, ka projekta dokumenti, ko “Velves” darbinieki mēģināja prettiesiski izvest no Stradiņa slimnīcas būvobjekta, ir pasūtītāja īpašums. Līdz ar kriminālprocesa sākšanu Valsts policijas pārstāvji prettiesisko darbību veicēju objektā esot aizturējuši. Kā apgalvo slimnīcā, “Velves” pārstāvis sākotnēji dokumentu kastes krāva automašīnā, bet, ieraugot policijas ierašanos, skriešus centās kasti aiznest.

Arī vakar, 21.februārī, Stradiņa slimnīca konstatēja būvdarbu dokumentācijas iztrūkumu, un šo faktu fiksēja zvērināti tiesu izpildītāji, par to informēts Būvniecības valsts kontroles birojs un Rīgas pilsētas būvvalde, lūdzot konstatēt šos “Velves” pārkāpumus.

Slimnīca uzskata, ka šie un citi būvobjekta dokumenti tiek nolaupīti acīmredzot ar mērķi apgrūtināt slimnīcas turpmākos celtniecības plānus un sadarbību ar nākamo būvnieku.

Apsekojot būvobjektu, Stradiņa slimnīcas eksperti fiksē paveiktos darbus un to stāvokli, paralēli veicot aplēses par “Velves” nodarītajiem zaudējumiem slimnīcai, lai noteiktu zaudējumu kopapjomu un celtu prasību tiesā.

Stradiņa slimnīca arī nekavējoties sākusi neatliekamo darbu apzināšanu un plāno steidzami veikt nepieciešamo defektu labojumus.

Kā vēstīts, būvniekam atzīstot nespēju pildīt savas līgumsaistības, līgums ar SIA “Velve” tika lauzts 13.februārī.

LETA jau rakstīja, ka pērnā gada rudenī bažās par risku zaudēt Eiropas Savienības finansējumu no amatiem tika atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome, kuras galvenie uzdevumi ir veikt ārēju būvniecības auditu un nodrošināt mediācijas pakalpojumu sniedzēja piesaiste minētā projekta sekmīgai realizācijai.

Novembrī “Velve” pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, līdz ar to jaunbūvei ir aizvērta fasāde, lai pasargātu to no laika apstākļu nelabvēlīgas ietekmes. Tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, PSKUS piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), gan “Bior” laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

“Velve” vēlāk paziņoja, ka pelējuma skartās daļas ir demontētas, bet termiņu kavējumus esot ietekmējušas nepilnības un kļūdas slimnīcas būvprojektā. Tā apliecināja gatavību un spēju pabeigt būvniecību, taču tas aizņemtu 15 līdz 17 mēnešus. Tomēr slimnīca paziņoja, ka lauzīs līgumu ar būvnieku, bet “Velve” sola lēmumu apstrīdēt.

21.februārī pēc trīs stundu garām sarunām slimnīca pārņēmusi no “Velves” nepabeigto korpusu.

Līgums starp PSKUS un “Velvi” tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu – jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc “Velves” ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Lasiet arī: BNN pēta | Vilšanās Ķēdaiņiem: tik ļoti lolotā Viļņas-Rīgas dzelzceļa līnija pagaidām netiks mainīta

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas