Kosovai un Serbijai neizdodas vienoties par spriedzes mazināšanu

Kosovas un Serbijas līderiem nav izdevies vienoties par pasākumiem, kas ļautu mazināt spriedzi Kosovas ziemeļu daļā, kuru pamatā apdzīvo etniskie serbi, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Martā Priština un Belgrada mutiski vienojās izpildīt rietumvalstu atbalstīto plānu, kam vajadzēja uzlabot valstu attiecības, bet kopš tā brīža nav panākti nekādi uzlabojumi.

Kosovas ziemeļu daļā dzīvo apmēram 50 tūkstoši serbu, kuri pameta darbu un kopš novembra atteikušies sadarboties ar Kosovas institūcijām, tostarp policiju, tieslietu sistēmu un pašvaldībām. Aprīlī serbi biokotēja arī Kosovas rīkotās vēlēšanas.

Eiropas Savienības augstais komisārs ārlietās Žuzeps Borels (Josep Borrell) pēc tikšanās ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču (Aleksandar Vucic) un Kosovas premjerministru Albinu Kurti (Albin Kurti) informēja, ka izteicis savas bažas par situāciju Ziemeļkosovā pēc vēlēšanām, kur aktivitāte bija ļoti zema.

Borels aicināja abas puses meklēt kompromisu un izvairīties no tālākas situācijas saasināšanas,

kas varētu apdraudēt Eiropas Savienības atbalstītā plāna īstenošanu.

Vučičs un Kurti vienojās par pamatnostādnēm lielākas autonomijas nodrošināšanai pašvaldībām, kuras pārsvarā apdzīvo etniskie serbi. Lielāka autonomija ir galvenā serbu prasība, lai viņi piekristu sastrādāties ar Kosovas iestādēm. Otrdien, 2.maijā, Kurti medijiem paziņoja, ka tikšanās laikā izklāstītais plāns ir pretrunā ar Kosovas konstitūciju, un tas nav pieņemams. Vučičs uz to atbildēja, ka viņu satrauc Prištinas skaidri redzamā nevēlēšanās pildīt solījumus.

Neskatoties uz to, abas puses 2.maijā vienojās par sadarbību, lai atrastu kara laika apbedījumus Kosovā un identificētu tajos esošās mirstīgās atliekas. Kopš kara ir pagājuši teju 24 gadi, tomēr joprojām nav atrasta 1621 persona. Karā bojā gāja vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, un lielākā daļa no mirušajiem un bojāgājušajiem bija etniskie albāņi. Serbija un Kosova vienojušās veikt dokumentu apmaiņu, tostarp slepeno dokumentu, un izmantot satelīta datus un citas tehnoloģijas, lai atrastu iespējamos masu kapus.

Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību, tomēr Serbija to līdz šim nav atzinusi.

Lasiet arī: Kosovas serbi boikotē vietējās vēlēšanas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas