Ieslodzītais krievu nacionālists Girkins apgalvo, ka būtu labāks prezidents nekā Putins

Ceturtdien, 31.augustā, ievērojamais Krievijas nacionālists Igors Girkins, kurš atrodas apcietinājumā un gaida tiesu saistībā ar apsūdzībām ekstrēmisma kurināšanā, savā Telegram kanāla ierakstā licis noprast, ka kandidēs uz Krievijas Federācijas prezidenta amatu, Putinu raksturojot kā lētticīgu un “pārāk laipnu”, vēsta Reuters.

Ieraksts bijis piesātināts ar ironiju, taču viņa komentāri izcēlās ar tiešu publisku kritiku pret prezidentu Putinu, kuru viņš apsmējis par to, ka pārāk zemu novērtējis karu Ukrainā.

Girkins norādījis, ka konflikta sākumā Putinu aiz pavadas vadājis gan Rietumu spiediens, gan Ukraina, gan Krievijas drošības aģentūras un aizsardzības rūpniecība.

Viņš uzsvēris valsts, tās armijas un Krievijas rūpniecības nesagatavotību karam.

Girkins kritizējis to, ka, neraugoties uz pieļautajām kļūdām, amatpersonas, kuras bijušas atbildīgas par sagatavošanos karam, palikušas savos amatos, demonstrējot pastāvīgu nekompetenci.

Viņš, kā prezidents, ieņemtu stingrāku nostāju, kas kontrastētu ar, pēc viņa uzskatiem, Putina pārmērīgo laipnību.

Turklāt Girkins norādījis uz Putina sakariem ar miljardieriem, kuriem viņš neesot spējīgs atteikt. Viņš norādīja, ka viņu bagātība ir pārsniegusi militārās ražošanas pieaugumu valstī.

Pēc Jevgeņija Prigožina nāves Girkins, pazīstams arī kā Strelkovs, kļuva par vienu no skaļākajiem Krievijas kara stratēģijas Ukrainā kritiķiem.

Krievijas likumi aizliedz notiesātiem noziedzniekiem kandidēt uz amatiem,

un joprojām nav skaidrs, kā Girkins, kurš atrodas pirmstiesas apcietinājumā, varētu ieņemt kādu politisku lomu nākotnē.

Girkins plānojot kandidēt 2024.gada martā gaidāmajās vēlēšanās, kad Putins, domājams, vēlēsies palikt nākamos sešus gadus pie varas.

Nesen laikrakstā The New York Times tika citēts Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, kurš apgalvojis, ka Vladimirs Putins nākamgad iegūs 90% balsu. Vēlāk Peskovs Krievijas ziņu aģentūrai TASS paskaidrojis, ka viņa izteikumi esot pārprasti.

Lasiet arī: Ukraiņi atgriežas skolā Krievijas uzbrukumu laikā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas