Polija slēdz robežkontroles punktu ar Baltkrieviju

Polija paziņojusi, ka slēdz vienu no sešiem robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju pēc tam, kad Minska piespriedusi astoņu gadu cietumsodu poļu izcelsmes žurnālistam, raksta Politico.

Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kaminskis (Mariusz Kamiński) ceturtdien, 9.februārī, paziņojis, ka tiks slēgts viens no robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju. Minska 8.februārī piespriedusi astoņu gadu cietumsodu poļu izcelsmes žurnālistam Andžejam Počobutam (Andrzej Poczobut), un Polija uzskata, ka apsūdzība ir politiski motivēta. Kaminskis sacīja:

«Pamatojoties uz valsts drošības interesēm, esmu pieņēmis lēmumu no 10.februāra pulksten 12.00 līdz turpmākiem paziņojumiem slēgt satiksmei Polijas–Baltkrievijas robežkontroles punktu Bobrovņikos.»

Bobrovņiki ir viens no sešiem robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju.

Varas iestādes arī gatavojas paplašināt sankcijām pakļauto, ar Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko saistīto, personu sarakstu.

Cietumsods Počobutam piespriests par naida kurināšanu un publiskiem aicinājumiem uz darbībām, kas apdraudot Baltkrievijas drošību. Žurnālists tika arestēts 2021.gada martā, kad Lukašenko režīms pēc plašiem protestiem, kuros tika prasīta pašpasludinātā prezidenta atkāpšanās, izvērta vajāšanu pret politiskajiem oponentiem.

Reaģējot uz tiesas spriedumu, Polijas ārlietu ministrija paziņojusi, ka apsūdzības ir politiski motivētas, un parāda ilgstošu sistēmisku diskrimināciju pret poļu minoritāti Baltkrievijā. Saskaņā ar Baltkrievijas oficiālo 2019.gada statistiku, tajā dzīvo apmēram 300 tūkstoši etnisko poļu, tomēr Polijas valdība uzskata, ka skaitlis ir lielāks un sasniedz pat 1,1 miljonu poļu. Minskas un Varšava attiecības jau gadiem ietekmē Baltkrievijas režīma attieksme pret poļu minoritāti.

Lasiet arī: Baltkrievija sākusi tiesāt Cihanousku un citus opozīcijas aktīvistus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas