Aptauja: Latvija slīkst atkritumos, bet paradumus mainīt negribam

Latvija tiek dēvēta par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē, tomēr vairāk nekā puse mūsu sabiedrības ir visai pesimistiski noskaņota attiecībā uz mūsu zemes tīrību, liecina Latvijas Zaļā punkta īstenotā aptauja. Stāvokļa labošanai tas nolēmis “saukt palīgā citplanētiešus”. 

Tajā 44% respondentu uzskata, ka Latvija jau tagad slīkst atkritumos, bet 9% ir vēl drūmāk noskaņoti un paredz, ka trakākais gaidāms nākotnē. Vienlaikus trešā daļa aptaujāto – biežāk jaunieši 18–29 gadu vecumā – ir pārliecināti, ka šī problēma jārisina valdībai, un pašu ietekmi uz vidi nesaskata.

Ražotāju atbildības un atkritumu apsaimniekošanas organizācijas AS Latvijas Zaļais punkts uzdevumā 1001 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem par “atkritumiem un citplanētiešiem” jūnijā izvaicāja interneta aptauju panelis Snapshots.

Kaut arī 74% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka samazināt atkritumu daudzumu iespējams, pašiem mainot savus paradumus, tostarp mazinot patēriņu un šķirojot atkritumus,

31% domā, ka problēma jārisina valdībai.

Pašu cilvēku paradumu nozīmi labāk izprot tie, kuri ieguvuši augstāko izglītību.

Lielākā daļa aptaujāto domā, ka atkritumu šķirošana un pārstrāde var glābt pasauli no iznīkšanas: 38% domā, ka tādējādi samazināsies atkritumu apjoms poligonos, bet 35% tic, ka tā var dot lietām otro dzīvi. 66% respondentu zina, ka sašķirotie atkritumi nonāk šķirošanas stacijās, kur tos vēlāk novirza pārstrādei, kamēr 14%, galvenokārt seniori, uzskata, ka sašķirotie atkritumi tiek izmesti vienuviet ar nešķirotajiem atkritumu poligonos.

“Situācija ar atkritumu šķirošanu pēdējos gados ir būtiski uzlabojusies, ko rāda gan dažādu aptauju dati, gan arvien augošais pieprasījums pēc atkritumu dalītas vākšanas infrastruktūras – atsevišķiem konteineriem iepakojuma, stikla taras, tekstila, nolietoto elektroierīču un bateriju šķirošanai. Tomēr šīs aptaujas rezultāti rāda, ka joprojām ir garš ceļš ejams, skaidrojot iedzīvotājiem, ka tikai sašķirotus atkritumus ir iespējams nodot pārstrādei vai laist atkārtotā apritē, un tāpēc jau mēs šķirojam, lai mazinātu atkritumu kalnus poligonos.

Te vietā atgādināt arī par 5P principu:

pateikt nē, atsakoties no nevajadzīgu jaunu lietu iegādes; pielietot vēlreiz; pārskatīt savas izvēles, dodot priekšroku videi draudzīgām alternatīvām; pārveidot un pārstrādāt,” saka Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

Daudzi uzskata, ka atkritumu šķirošanas paradumi ietekmē ne tikai Latviju un pat ne tikai planētu, bet arī kosmosa telpu. Kaut arī tikai 6% Latvijas iedzīvotāju nešauboties tic citplanētiešu eksistencei, 34% ir pārliecināti, ka cilvēku radītie atkritumi izraisa kosmisku piesārņojumu visā Saules sistēmā.

5% uzskata, ka atkritumu problēmu risināšana jāuztic citplanētiešiem.

Lai atgādinātu par nepieciešamību šķirot atkritumus un par šķirošanas veidiem, pārstrādes infrastruktūru un to, ka tikai sašķirotus atkritumus ir iespējams pārstrādāt, Latvijas Zaļais punkts 14.jūnijā uzsācis kampaņu Zaļie kaimiņi. Tās laikā līdz 15.jūlijam šī organizācija, kā teikts tās mediju relīzē, “kopā ar kosmosa viesiem – zinātniekiem Saikleru un Biomu no planētas ar nosaukumu Tīra – mācīs viņu pieņemto kārtību” atkritumu daudzuma samazināšanā un atkritumu šķirošanā, kā arī planētas tīrības saglabāšanā.

Lasiet arī: Teju puse Latvijā ievestā apģērba ir “pietuvināti atkritumu statusam”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas