Beļģijā joprojām nonāk Krievijas asiņainie dimanti

Valentīna diena radīja pamatīgu pieprasījuma pieaugumu pēc neapstrādātiem dimantiem no Krievijas, un dārgakmeņi joprojām neatrodas sankcionēto preču sarakstos, vēsta Politico.

Eiropas Savienība (ES) nav piemērojusi sankcijas Krievijas neapstrādāto dimantu eksportam, lai gan to lūgusi gan Ukraina, gan vairākas bloka dalībvalstis. Importa apjoms gan samazinājās 2022.gada trešājā ceturksnī, un tieši tas ļāva Beļģijai protestēt pret dārgakmeņu sankcionēšanu. Tie ir ļoti svarīgi Antverpenei, kas ir pasaules dimantu tirdzniecības centrs.

Beļģijas valdība savu nostāju argumentēja ar domu, ka sankcijas tikai novirzīs Krievijas dimantus uz citām valstīm, bet nekaitēs tās ekonomikai. Turklāt diplomāti norādīja, ka Krievijas importa apjoms tāpat samazinoties sabiedrības spiediena un patērētāju apzinības dēļ.

Tomēr decembrī un janvārī dimanti atkal ienāca Beļģijā lielā skaitā. Janvārī Beļģija no Krievijas importēja neapstrādātus dimantus 132 miljonu eiro vērtībā, un tas ir daudz vairāk nekā 2022.gada janvārī,

kad šo dārgakmeņu importa apjoms bija 97 miljoni eiro. Izskatās, ka straujais pieaugums bijis saistīts ar Valentīna dienu, un februārī apjoms atkal samazinājās.

Beļģijas parlamenta deputātei Vikijai Reinertei (Vicky Reynaert) šie skaitļi norāda tikai vienu: ar brīvprātības principu nepietiek. Viņa sacīja: «Importa aizliegums Krievijas dimantiem ir vienīgā pareizā iespēja.» Deputāte aicināja ES iekļaut dimantus nākamajā sankciju paketē.

ES šobrīd kopā ar G7 valstīm strādā pie starptautiskas izsekojamības sistēmas dimantiem. G7 līderi 24.februārī norādīja, ka ir apņēmušies pieņemt stingrākus mērus attiecībā uz Krievijas dimantiem, kā neapstrādātiem, tā slīpētiem.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas