2014.gada putns – pupuķis

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par 2014.gada putnu izvēlējusies pupuķi, krāšņu putnu, kurš Latvijā sastopams reti, bet vislielākajā skaitā koncentrējas Rīgas apkārtnē – no Jūrmalas līdz Zvejniekciemam.

Pupuķis ir mazāks par kovārni. Apspalvojuma pamatkrāsa ir gaiši rūsganbrūna. Spārni un aste melni ar baltām šķērssvītrām. Raksturīga pupuķa pazīme ir cekuls. To veido rūsganas spalvas ar melniem galiem. Lai gan bieži pupuķis tiek attēlots ar izplestu cekulu, parasti cekuls ir sakļauts. Putns to izpleš galvenokārt tad, kad ir satraucies, skaidro ornitologi.

Dzied tikai pupuķu tēviņi. Dziesma tiem ir samērā vienkārša. Parasti tā sastāv no vairākkārt atkārtotām trīszilbīgām frāzēm «up up up». Vienā frāzē var būt arī divas, četras vai pat piecas zilbes.

Pupuķa izplatības areāls sniedzas no Eiropas dienvidrietumiem un Āfrikas ziemeļrietumu daļas uz austrumiem pāri Rietumāzijai, Arābijai, Šrilankai līdz Sumatrai, ziemeļos – līdz Baltijai un tālāk uz austrumiem līdz Baikāla apgabalam, arī Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras un Madagaskarā.

Vēl 19.gadsimtā pupuķis bijis parasts putns visā Centrāleiropā un regulāri ligzdojis Dānijā un Zviedrijas dienvidu daļā, bet, areāla ziemeļu robežai attālinoties virzienā uz dienvidiem, pupuķi izzuduši šajās valstīs un arī Beļģijā, Nīderlandē un lielā daļā Vācijas.

Pupuķa izplatība Latvijā ir nevienmērīga. Vislielākajā blīvumā pupuķi sastopami Rīgas rajonā. Mazākā blīvumā pupuķi sastopami visā Latvijā.

Visā pasaulē dzīvo 5–10 miljoni pupuķu. No tiem 890 000–1 700 000 pāru ligzdo Eiropā. Vislielākais ligzdojošo pupuķu blīvums Eiropā ir Pireneju pussalā. Latvija atrodas ļoti tuvu pupuķu izplatības ziemeļu robežai, tāpēc pie mums ligzdojošo pupuķu blīvums ir daudz mazāks. Latvijā ligzdo 160–250 pāri pupuķu. Uz ziemeļiem no Latvijas pupuķi ligzdo vēl tikai Igaunijā. Tur to skaits ir 20–50 pāru, bet Lietuvā – 200–500 pāru.

Kopš 2006.gada pupuķu pētījumi notiek Ādažu poligonā, kur izvietoti sugas ligzdošanai piemēroti būri, informē LOB.

Šogad sadarbībā ar Šveices Ornitoloģijas institūtu 19 Latvijas pupuķi Ādažu poligonā un Garkalnes un Baložu apkārtnē tika aprīkoti ar ģeolokatoriem – nelielām ierīcēm, kas reģistrē gaismas intensitāti un pulksteņa laiku. Pēc šiem datiem iespējams aprēķināt aptuvenu putna atrašanās vietu, bet, lai datus iegūtu, pupuķi vēlreiz jānoķer un ierīces tiem jānoņem. Nākošgad ornitologi mēģinās šos putnus noķert, lai uzzinātu, kur tie pārziemojuši un pa kādu maršrutu devušies uz ziemošanas vietām.

Lai papildinātu zināšanas par pupuķu sastopamību Latvijā, ornitologi aicina iedzīvotājus ziņot par katru pupuķu novērošanas gadījumu. Īpaši svarīgas ir ziņas par pupuķu ligzdām. Novērojumi jāreģistrē portālā www.dabasdati.lv vai jāsūta pa e-pastu: [email protected] vai pastu: LOB, A.k. 105, Rīga, LV-1046.

Gada putna akciju LOB rīko jau astoņpadsmito reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti: grieze (1996), vakarlēpis (1997), zaļā vārna (1998), mazais ērglis (1999), ķīvīte (2000), ūpis (2001), lielais ķīris (2002), rubenis (2003), baltais stārķis (2004), ziemeļu gulbis (2005), lauka piekūns (2006), melnā dzilna (2007), melnais stārķis (2008), jūraskrauklis (2009), mednis (2010), meža pūce (2011), jūras ērglis (2012) un kākaulis (2013).

102.000.102.6207

Saistītie raksti

1 komentārs

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Ziņas