Smiltēns: Siliņa turpina AS uzspiest Kariņa ultimātu – un Lembergu

Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS) ieskatā, topošās valdības veidotāja Evika Siliņa (JV), uzstājot uz koalīcijas 52 balsu kodolu, pārkāpj Valsts prezidenta viņai doto mandātu. To politiķis trešdien, 30.augustā, paziņoja TV3 rīta programmas 900 sekundes intervijā, asi kritizējot šādu JV “ultimātu”.

Runa ir par Jaunās Vienotības (JV, 26 Saeimas deputāti), “Zaļo un Zemnieku savienības” (ZZS, 15 deputāti) un partijas Progresīvie (10 deputāti) balsīm – ar kurām 31.maijā Edgars Rinkēvičs tika ievēlēts par valsts galvu. 

Smiltēns teica, ka Siliņa, tiekoties ar Apvienoto sarakstu (AS), ir savus sarunu biedrus pārsteigusi, ejot Kariņa iemītās pēdās. Viņš atgādināja: valsts galva aicināja piecas partijas veidot koalīciju, kā vēlamu norādot četru partiju valdību. 

“Vakar [otrdien, 29.augustā] mēģinājām par koalīcijas modeli runāt un sapratām, ka galdā ir tas pats ultimāts. Siliņas kundze nebija atnākusi kā JV [pārstāve],

viņai blakus sēdēja Aivars Lembergs,

ZZS un Progresīvie,” teica Saeimas priekšsēdētājs. “Uzdodot precīzus jautājumus un saņemot precīzas atbildes, tika saprasts, ka vienīgais piedāvājums ir pievienoties jau esošai 52 balsu koalīcijai.” Viņš skaidroja, ka AS būtu gatava iekļauties Siliņas vadītas valdības koalīcijā, taču ne šādā veidā.

Vairākuma veidošana “no baltas lapas” – kas tika piesaukta arī raidījumā atrādītajā Rinkēviča ierakstā mokroblogu vietnē X [bijušais Twitter] – nav iespējama, jo visu laiku notiek atgriešanās pie “52 balsu modeļa”, norādīja Smiltēns. Tāpēc viņš to novērtēja kā Siliņas veiktu Valsts prezidenta dotā valdības veidošanas mandātam pārkāpšanu.

Atbildot uz intervētāja vaicāto – vai AS vēlme saglabāt līdzšinējo vairākuma modeli arī nav tāds pats ultimāts, Smiltēns atbildēja, ka tādejādi Siliņai tiek piedāvāta koalīcija, kas nerada draudus Latvijas valsts reputācijai un drošībai. Politiķis – spītējot raidījuma vadītāja centieniem viņu apraut – atgādināja Progresīvo pirms vēlēšanām sludināto, ka Aivars Lembergs ir drošības drauds, un Krišjāņa Kariņa solījumu nesadarboties ar ZZS tās “premjerkandidāta” dēļ.

Saeimas priekšēdētājs norādīja, ka Lembergam ir

“vēlme jaukties mūsu ārlietu un drošības jautājumos – it visā”.

Smiltēns atsaucās uz smagos noziegumos apsūdzētā politiķa publiskiem paziņojumiem, kas nonievā mūsu Kanādas un ASV militāros partnerus – Latvijas drošības arhitektūras veidotājus. Viņš nosauca Lemberga teikto par spļāvieniem sabiedroto sejā un atgādināja, ka līdzšinējā koalīcijā valsts reputācijai un drošībai šādu problēmu nebija.

Vaicāts – kādas garantijas, ka Lembergs nepiedalās valdības darbā, vēlas AS, lai tas kļūtu par Siliņas veidotās koalīcijas partneri –, Smiltēns teica, ka šādas garantijas ir jāpiedāvā JV un pašai ZZS. “Jābūt dzelžainai pārliecībai, ka šis cilvēks nejauksies ārlietās, valsts lietās. ZZS jādod signāls, ka viņi grib norobežoties no Aivara Lemberga. Šobrīd tāda signāla nav.”

Saeimas priekšsēdētājs tāpat norādīja, ka Progresīvie bieži maina savu nostāju valstij un tās drošībai svarīgos jautājumos – piesakot prasību dot nepilsoņiem vēlēšanu tiesību un vēlāk to atsaucot, mainot attieksmi pret izglītību tikai valsts valodā, mēģinot bloķēt steidzamību balsojumam par Viesītes poligona izveides steidzamību, 

“Mēs [Saeimas deputāti]esam zvērējuši netolerēt valsts nozagšanu. Mums ir jābūt rūpēm, cīņai pret korupciju. Kur ir šie principi palikuši?” retoriski vaicāja Smiltēns. 

Raidījuma vadītājs izteica šaubas: vai AS, ko veido vairākas sastāvdaļas, pēc mēneša nebūs viedokļos sašķēlies? Politiķis atbildēja, ka AS nevalda autoritārisms, tajā ir diskusijas, bet

“viedoklis vienmēr ir kopējs un viens”. 

TV3 intervijas noslēgumā Smiltēnam tika vaicāts, vai viņš ir gatavs, AS aizejot opozīcijā, palikt bez tagadējā amata. “Tajā brīdī, kad viņā [Saeimas priekšsēdētāja krēslā] iesēdos, jau trīs motorzāģi strādāja pie krēsla kājām, lai tās sazāģētu. [..] Es strādāšu līdz pēdējai sekundei, cik man ir spēks un talants,” viņš atbildēja.

Lasiet arī: Siliņa vēl runās un gaidīs Apvienotā saraksta izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīcijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas