Ukraina meklē neapbruņota karagūstekņa slepkavas

Ukraina apņēmusies atrast un sodīt krievu karavīrus, kuri, kā liecina internetā atrodamais video, nogalinājuši neapbruņotu karagūstekni, raksta britu raidorganizācija BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdienas, 6.marta, vakarā sacīja, ka slepkavas tiks atrasti. Video redzams ukraiņu karavīrs, kurš ierakumos smēķē cigareti. Pirms karavīrs tiek nošauts, viņš saka vārdus «Slava Ukrainai!» Otrdien, 7.martā, Ukrainas armija vīrieti identificēja kā Timofiju Šaduru, un viņš bija pazudis kopš 3.februāra. Tiek ziņots, ka Šadura pēdējo reizi redzēts netālu no Bahmutas.

Armijas paziņojumā teikts: «Šobrīd mūsu karavīra mirstīgās atliekas atrodas īslaicīgi okupētajā teritorijā.» Armija piebilda, ka galējā identifikācija notiks tad, kad izdosies atgūt ķermeni.

Mirušā karavīra māsa BBC sacīja:

«Mans brālis noteikti spētu tā nostāties pret krieviem. Viņš nekad mūžā neslēpa patiesību, un noteikti to nedarītu arī ienaidnieka priekšā.»

BBC nav izdevies pārliecināties par to, kur un kad uzņemts video. Sociālajos tīklos tas parādījās 6.martā.

Kijiva un rietumu sabiedrotie apsūdzējuši Krievijas karavīrus kara noziegumu pastrādāšanā, savukārt Krievija apsūdzības, par spīti milzīgajam pierādījumu daudzumam, noliedz.

Zelenskis video uzrunā sacīja, ka okupanti ir nogalējuši karavīru, kurš drosmīgi pateica viņiem acīs «Slava Ukrainai!», un aicināja: «Es vēlos, lai mēs visi kopā atbildētu šiem vārdiem: «Varonim slava! Varoņiem slava! Slava Ukrainai!»»

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba mikrobologošanas vietnē Twitter rakstīja, ka video ir vēl viens pierādījums genocīdam, ko atnesis karš, un aicināja Starptautisko krimināltiesu nekavējoties sākt izmeklēšanu. Savukārt Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs apsūdzēja Krievijas karavīrus Ženēvas konvencijas pārkāpumos attieksmē pret karagūstekņiem. Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins norādīja, ka jau ir sākta kriminālizmeklēšana.

Krievijas karavīri jau iepriekš apsūdzēti karagūstekņu mocīšanā, spīdzināšanā un nonāvēšanā.

Lasiet arī: Ukraiņi turpina aizstāvēt Bahmutu pret Krievijas uzbrukumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas