Akūti trūkst 0+ un A+ asins grupas asins; VADC dosies 56 izbraukumos

Valsts asinsdonoru centra (VADC) krājumā šobrīd akūti trūkst 0+ un A+ asins grupas asinis – VADC aicina iedzīvotājus būt īpaši atsaucīgiem un doties ziedot asinis.

Rīgā katru darba dienu ir iespēja ziedot Sēlpils ielā 9, Merķeļa ielā 11, Hipokrāta ielā 2, tāpat ikviens var doties nodot asinis citviet Latvijā – Kurzemes filiālē – Liepājas slimnīcā pēc iepriekšēja pieraksta, Latgales filiālē – Rēzeknes slimnīcā, reģionālo slimnīcu Asins sagatavošanas kabinetos – Ventspilī, Jelgavā, Valmierā un Daugavpilī.

“Šobrīd Latvijas slimnīcās ir ļoti daudzi pacienti, kuri gaida donoru palīdzību. Diemžēl bez asins komponentiem lielāko daļu no viņiem nespēs glābt nedz mūsu gudrie un pieredzējušie mediķi, nedz smalkākās medicīnas iekārtas,» norāda VADC direktore Egita Pole, piebilstot, ka

vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz glābt trīs smagi slimu pacientu dzīvības.

VADC oktobrī dosies 56 izbraukumos un tie plānoti daudzās vietās Rīgā, Apē, Bauskā, Viļānos, Jelgavā, Lubānā, Jēkabpilī, Talsos, Kalsnavā, Audriņos, Saldū, Gulbenē, Ilūkstē, Valdlaučos, Madonā, Dubnā, Viļakā, Aizkrauklē.

Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams mājaslapā www.donors.lv.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju – personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto.

Pirms asins ziedošanas ļoti svarīga ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt grūtībās nonākušiem pacientiem. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu, kas aizņem aptuveni 30 minūtes.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas