Pēc koalīcijas sašķelšanās Saskaņa aicina rīkot RD ārkārtas vēlēšanas

Pēc pēdējās nedēļās notikušās galvaspilsētas valdošās koalīcijas sašķelšanās opozīcijā esošā partija Saskaņa aicina rīkot Rīgas domes (RD) ārkārtas vēlēšanas, medijiem pauda partijas priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs.

Viņaprāt, līdzšinējā RD tika ievēlēta, pamatojoties uz izdomātiem un prettiesiskiem iemesliem.

Vispirms jau prettiesiski esot ticis atstādināts tieši viņš – Ušakovs, kā arī īpaši grozīts likums un pilsētas domes tika ievēlētas uz pieciem, nevis četriem gadiem.

“Taču viss patreizējās domes darba rezultāts ir vienīgi stabiņi, komandējumi un nebeidzama klaunāde,” uzskata politiķis.

Partijas Saskaņa valde un frakcija RD uzskata, ka organizēt pašvaldības darbu pašreizējā situācijā būs izteikti problemātiski un aicina rīkot ārkārtas Rīgas domes vēlēšanas.

Kā ziņots, pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu ir sašķēlusies Rīgas domes valdošā koalīcija, kā rezultātā

par atkāpšanos no amata ir paziņojis Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņa līdzšinējie Rīgas domes koalīcijas partneri Jaunā vienotība (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) un Kods Rīgai (KR) ir nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu, bet

no Par/Progresīvajiem (PP) sagaida atsaukumu, pēc viņu vārdiem, “melīgajiem apgalvojumiem”.

Kā šodien preses konferencē stāstīja vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), JV, NA/LRA un KR uzskata, ka PP ir jāatsauc apgalvojumi par 7 miljonu iespējamas izsaimniekošanas piesegšanu Satiksmes departamentā, asfaltbetona kārtu it kā neieklāšanu Rīgas ielās, koalīcijas partneru nodevību u.c. sarunātās lietas.

Koalīcijas partneri uzskata, ka koalīciju iespējams izveidot un turpināt pašvaldībā iesāktos darbus, tikai strādājot koleģiāli un valstiski.

Viņi uzskata, ka Staķa lēmums atkāpties no amata ir pretvalstisks, jo apdraud stabilitāti Rīgas domē.

Viņuprāt, RD deputātiem ir jādara viss, lai nepieļautu ārkārtas vēlēšanas, jo tas varot novest pie “pretvalstisku spēku nokļūšanas pie varas galvaspilsētas domē”, tāpēc JV, NA/LRA un KR tagad nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu.

Savukārt Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri – Jaunā vienotība, Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība un Kods Rīgai – faktiski esot izveidojuši citu vairākumu kopā ar Saskaņu, Gods kalpot Rīgai un “Latvijas attīstībai” un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar PP frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar Saskaņu.

Līdz ar to Rīgas mērs vairs nevarot uzņemties atbildību par domes lēmumiem un nolēmis atkāpties.

16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem Jauno vienotību un Par/Progresīvie, pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

Lasiet arī: Rīgas mēra amatu varētu ieņemt Ķirsis

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas