Krievija uzbrūk arī ziemeļos no Bahmutas

Līdzīga situācija kā Bahmutā ir izveidojusies ziemeļos, Luhanskas apgabalā – arī tur Maskava, cerībā pavirzīties uz priekšu, sūta arvien vairāk karavīru, ieroču un pielieto īpaši agresīvu taktiku, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Tur no nelielas ēkas smagi sabombardētā ciematā netālu no Kreminnas Andrijs «Tumans» visu diennakti vada sava bataljona darbības, lai atturētu krievu uzbrukumus. Mediķi, kas ir Tumana pakļautībā, pēdējo nedēļu laikā ziņo par smagiem ievainojumiem, un tas apliecina kauju brutalitāti. Skaņa no attālām apšaudēm ir nepārtraukts fona troksnis. Tumans Reuters pastāstīja, ka kopš februāra sākuma krievi veikusi 40 līdz 50 uzbrukuma mēģinājumus, un piebilda, ka visi ir atvairīti. Komandieris arī noliedza, ka Maskavai būtu izdevies pārņemt reģiona kontroli.

Šobrīd Tumans ir uztraukts, ka krievi arī viņa pārraudzītajā frontes sektorā varētu mēģināt rīkoties līdzīgi kā Bahmutā un veidot aplenkumu.

Viņš pastāstīja, ka krievi ir mainījuši kustības virzienu un acīmredzami cenšas pārņemt ceļu uz Limanu, kas šobrīd ir Ukrainas kontrolē.

Iespējamā aplenkuma apakšpusē atrodas Vāgnera grupas ieņemtā Soledara, un tas nozīmē, ka riskam pakļauta daudz lielāka teritorija par Bahmutas apkārtni, un izdošanās gadījumā Krievijas armija varētu doties rietumu virzienā.

Daži militārie eksperti uzskata, ka Maskavas mērķis varētu būt aplenkuma veidošana, tomēr tiek apšaubīta krievu spēja to izdarīt, ņemot vērā grūtības, ko Krievijai sagādā praktiski pamestās un drupās pārvērstās Bahmutas ieņemšana. Ukrainas militārais eksperts Oleksandrs Musijenko sacīja:

«Tik tiešām ir manāma palielināta aktivitāte, un viņi cenšas doties Limanas virzienā, un ir pavirzījušies uz priekšu apmēram četrus kilometrus. tomēr Ienaidniekam vajadzētu pamatīgu spēku, lai sagrautu šo līniju (Slavjanska-Kramatorska-Kostjantiņivka), un tādēļ es domāju, ka tas ir maz ticams, ņemot vērā zaudējumus, ko cieš Krievijas armija.»

Tumana vadītais 110.bataljons darbojas teritorijā, ko Krievija sagrāba uzreiz pēc iebrukuma, un ukraiņi atguva pretuzbrukumā 2022.gada rudenī. Apkaimi raksturo sagrautas dzīvojamās mājas un veikali, izdegušas automašīnas un sabojāta militārā tehnika pilsētās, ciematos un mežos. Krievijai līdz šim izdevies gūt tikai nelielus panākumus. Tumans norādīja, ka februāra uzbrukumi droši vien jau piederēja pie rietumu paredzētā Krievijas uzbrukuma. Viņa vadītais bataljons pakāpeniski paplašinājis savas spējas, pievienojot komandas darbam ar lidrobotiem un piesaistot smago militāro tehniku, tostarp tankus. Lai gan karavīru morāle joprojām ir augsta, komandieris runā arī par pieaugošu nogurumu. Viņa vietnieks Serhijs Pavlovičs, kurš atbild arī par psiholoģisko atbalstu, sacīja:

«Ja runājam godīgi, mēs esam tiešām noguruši. Tā šobrīd ir vienīgā nopietnā problēma. Motivācija saglabājas ļoti augsta.»

Komandieris norādīja, ka nepieciešams vairāk artilērijas ieroču, un arī munīcijas, kā arī vairāki raķešu palaidēji, lai varētu saglabāt spiedienu uz krieviem. Šobrīd artilērijai ir liela nozīme pozīciju noturēšanai, un to izmanto abas puses. Tumans sacīja: «Mani vīri cīnās mēnešiem ilgi. Viņi mirst, un nav redzējuši nevienu pašu krievu, jo krīt no artilērijas šāviņiem.»

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa izmeklē kara noziegumus; kaujas ap Bahmutu turpinās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas