Kozlovskis neizslēdz nelegālās migrācijas spiediena palielināšanos no Krievijas puses

Ņemot vērā pēdējās dienās Somijā novēroto nelegālo imigrantu skaita pieaugumu no Krievijas puses, līdzīgu scenāriju nevar izslēgt arī Latvijā, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes trešdien, 15.novembrī, pieļāva Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Viņš atzina, ka Iekšlietu ministrija ir lietas kursā un monitorē to, kas notiek uz robežas ar Krieviju citās Baltijas valstīs un Somijā.

Uz Latvijas robežas ar Krieviju nelegālās migrācijas spiediens pagaidām nepieaug,

bet netiek izslēgta iespēja, ka tas varētu notikt.

“Tas ir tāds jauns veids, kādā atkal var izdarīt šo spiedienu, proti, virzoties caur robežkontroles punktiem. (..) Mēs to izslēgt nevaram, esam vienā laivā ar visiem mūsu kolēģiem,” norādīja Kozlovskis.

Kā ziņots, Somijā pēdējā laikā konstatēts to nelegālo imigrantu skaita pieaugums, kas ierodas caur Krieviju, liecina oficiālie statistikas dati.

Somijas un Krievijas robežsardzes iestādes gadiem ilgi sadarbojās, lai nepieļautu nelegālu robežas šķērsošanu. Taču tagad Krievija ir mainījusi līdzšinējo politiku un ļauj nelegālajiem imigrantiem netraucēti turpināt savu ceļu uz Somiju, lai gan tiem nav nekādu derīgu ceļošanas dokumentu, Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE otrdien citēja iekšlietu ministri Mari Rantanenu (Mari Rantanen).

“Ir skaidrs, ka šie cilvēki saņem palīdzību, lai nokļūtu līdz robežai. Šķiet, ka tas ir ļoti apzināts lēmums,” preses komferencē žurnālistiem atzina Somijas premjerministrs Peteri Orpo (Antti Petteri Orpo). “Valdības vēstījums ir skaidrs – mums pret to jāizturas nopietni un jāaizsargā mūsu robežas drošība,” uzsvēra premjers.

Preses konferencē Rantanena informēja, ka valdība apsver iespēju samazināt robežšķērsošanas punktu skaitu vai arī centralizētu robežas kontrolpunktu ierīkošanu. Iespējama arī pilnīga robežas slēgšana, taču valdība pagaidām negatavojas ķerties pie bargākajiem līdzekļiem, piebilda ministre.

Viņa nespēja izskaidrot Krievijas politikas pēkšņo maiņu. “Varbūt [Krievijas amatpersonas] nokaitinājis kaut kas Somijas darbībās. Jums tas jājautā Krievijas varasiestādēm,” izteicās Ratanena. “Mēs ceram, ka Krievija atgriezīsies pie agrākās politikas.”

Pagājušajā nedēļā uz robežas reģistrēts 71 cilvēks bez derīgiem dokumentiem, bet pirmdien un otrdien līdz šim jau reģistrēti 60 nelegālie imigranti. Vairums nāk no Tuvajiem Austrumiem. Daži no tiem zināmu laiku pavadījuši Krievijā, taču citi to vienkārši šķērsojuši.

Lasiet arī: Somija apsver robežas slēgšanu ar Krieviju, pieaugot patvēruma meklētāju skaitam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas