Skolotāju dienu turpmāk atzīmēs 5.oktobrī

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča virzītos grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz 5.oktobrī atzīmēt starptautisko Skolotāju dienu.

Līdz šim likumā bija paredzēts, ka Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā, atgādina Saeimas Preses dienests.

BNN jau ziņoja, ka Rinkēvičs aicināja turpmāk starptautisko Skolotāju dienu atzīmēt 5.oktobrī, jo šajā datumā kopš 1994.gada pēc Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) iniciatīvas tiek atzīmēta Starptautiskā skolotāju diena. Datums izvēlēts par godu UNESCO un Starptautiskās darba organizācijas 1966.gada 5.oktobrī pieņemtajai Rekomendācijai par skolotāju statusu.

Valsts prezidents atzīmē, ka līdz šim Latvijā Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā, kas rada nevienveidīgu praksi šīs dienas atzīmēšanā un nereti arī neizpratni gan skolēniem, gan viņu vecākiem par to, kad ir godināmi skolotāji.

“Lai vienveidotu pieeju Skolotāju dienas atzīmēšanā Latvijā un tādējādi uzsvērtu šīs profesijas prestižu un nozīmīgumu, aicinu šo atzīmējamo dienu noteikt atbilstoši Starptautiskajai skolotāju dienai 5.oktobrī,” rakstīts Valsts prezidenta iepriekš līdz ar grozījumiem Saeimas Prezidijam iesniegtajā vēstulē.

Rinkēvičs iepriekš plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem akcentēja, ka šis ir simbolisks solis un vēl vienas padomju tradīcijas izskaušana valstī.

Viņa ieskatā, Skolotāju dienas atzīmēšana 5.oktobrī atbilst gan Eiropas praksei, gan arī tam, kādā veidā būtu saprātīgi cildināt un atzīmēt pedagogu devumu.

Lasiet arī: Ārvalstu investori investīciju klimatu Latvijā novērtējuši ar vēsturiski zemāko atzīmi
 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas