Ar dabasgāzi ziemai Latvenergo jūtas nodrošinājies

AS Latvenergo ziņo, ka dabasgāze gaidāmajai ziemas sezonai ir nodrošināta, un atgādina, ka drošām un izlīdzinātam piegādēm tā pērn noslēdza ilgtermiņa līgumu par Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu. Uzņēmums sniedz arī plašāku ieskatu šī energoresursa globālā tirgus virzībā. 

Līgums ļauj Latvenergo importēt dabasgāzi līdz sešām teravatstundām (TWh) katru gadu un ir noslēgts uz 10 gadiem. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Latvenergo ir viens no lielākajiem Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) lietotājiem. Tas kombinācijā ar regulārajām dabasgāzes piegādēm caur Klaipēdas termināli ļauj uzņēmumam apgādāties ar pietiekamiem dabasgāzes krājumiem nākamajai apkures sezonai.

Atbilstoši Gas Infrastructure Europe datiem, 2023.gada 13.augustā

Inčukalna PGK piepildījums bija 17,24 TWh jeb 76% no pieejamā tās apjoma.

Tas ir par aptuveni trešdaļu lielāks nekā pirms gada šajā pašā datumā, kad bija 12 TWh jeb 50%. Šā brīža krātuves iesūknēšanas tempi liecina, ka iesūknēšanas sezonas beigās dabasgāzes apjomi krātuvē būs ļoti tuvu tās tehniskajai kapacitātei, un, kā norāda Latvenergo,lielu daļu no tiem veidos arī šī uzņēmuma dabasgāzes krājumi.

Raksturojot dabasgāzes tirgu un cenas, Latvenergo atzīst, ka šī resursa cenas gan globāli, gan Eiropas reģionā joprojām ir ļoti svārstīgas, un jebkuri mazākie faktori spēj ietekmēt dabasgāzes piegāžu apjomus vai patēriņa izmaiņas. Tas arī tūlītēji atspoguļojas cenās, dienas laikā tām mainoties vairāku procentu robežās gan augšup, gan lejup. Kā piemēru uzņēmums min to, ka ziņas par potenciālo darbinieku streiku Austrālijas gāzes ieguves vietās augusta otrajā nedēļā radīja dabasgāzes cenu kāpumu Nīderlandes TTF biržā aptuveni par astoņiem eiro par TWh jeb par 29%.

Neskatoties uz to, vasaras dabasgāzes cenu līmenis ir salīdzinoši zemāks, un tas ir lielākoties saistīts ar globālā dabasgāzes pieprasījuma samazinājumu, kā arī ar Eiropas krātuvju augsto piepildījumu, kas šobrīd ir ap 90%. Daudzi tirgus analītiķi paredz, ka Eiropas krātuvju maksimālais piepildījums, iespējams, tiks sasniegts jau pirms iesūknēšanas sezonas beigām.

Piepildoties Eiropas krātuvēm, ir novērojams, ka dabasgāzes tirgotāji, pateicoties attīstītajai pārvades infrastruktūrai, sāk izmantot arī Ukrainā esošās krātuves, lai izveidotu pēc iespējas lielākas rezerves nākamajai ziemai. Jāpiemin arī, ka dabasgāzes pieprasījums Āzijā, kas globāli konkurē par sašķidrināto dabasgāzi ar Eiropu, vēl nav atgriezies iepriekšējo gadu līmenī.

Savukārt ziemas dabasgāzes cenu prognozes saglabājas augstākas, nekā tās cenas ir šobrīd. Tas saistīts ar to, ka Eiropas krātuvēs iespējams nodrošināt tikai aptuveni 30–40% no ziemas patēriņa, un tas nozīmē, ka diezgan lielu dabasgāzes apjomu ir nepieciešams nodrošināt ar tiešajām piegādēm.

Komentējot situāciju Baltijā, Latvenergo norāda, ka šeit ir relatīvi mierīgāk – izmantojot Inčukalna PGK tehnisko kapacitāti, gāzes apgādi visai apkures sezonai ir iespējams nodrošināt no šīs krātuves. Lai arī Eiropas lielvalstis, piemēram, Vācija ir spējušas veiksmīgi aizstāt dabasgāzes cauruļvadu piegādes no Krievijas, cītīgi būvējot sašķidrinātās dabasgāzes termināļus, joprojām pastāv zināmas bažas, vai ar to būs pietiekami, lai nodrošinātu ziemas patēriņu.

Arī tas ir faktors, kas ziemas gāzes cenas notur augstākas,

nekā to šobrīd redzam vasarā.

Kā jau ir ziņots, Latvenergo koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu – tas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā. Savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes – līdz 183,874 miljoniem eiro. Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro; tās peļņa bija 209,362 miljoni eiro, pieaugot 2,6 reizes.

Latvenergo nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. Latvenergo pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā.

Lasiet arī: Plānots palielināt atbalstu elektroenerģijas aizsargātajiem lietotājiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas