Spānija atteiksies no “zelta vīzas” shēmas

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sánchez) pirmdien, 8.aprīlī, paziņoja, ka pakāpeniski tiks izskausta Spānijas “zelta vīzas” programma, kas piedāvā uzturēšanās tiesības trešo valstu pilsoņiem, kuri investē vismaz 500 000 eiro nekustamajā īpašumā. Programma, kas tika ieviesta 2013.gadā, dod īpašu atļauju trīs gadus dzīvot un strādāt Spānijā, neņemot hipotekāro kredītu, ziņo Politico.

“Mēs uzsāksim procesu, lai atceltu tā saukto zelta vīzu izsniegšanu,” paziņoja premjerministrs Pedro Sančess, apmeklējot pilsētu Dosermanasa. Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt, ka mājoklis ir viena no pamattiesībām, nevis tīri spekulatīvs bizness.

“Politico” atsaucoties uz “El País” ziņo, ka 94 no katrām 100 vīzām, kas iegūtas caur šo programmu,

saistītas ar ieguldījumiem nekustamajā īpašumā lielākajās pilsētās, piemēram, Barselonā, Madridē, Malagā, Alikantē, Valensijā vai Palma de Maļorkā.

Pēc sociālistu līdera domām, programma ir pārtapusi par “spekulatīvu modeli”, kas ir radījis arvien lielākas grūtības iedzīvotājiem, kuri dzīvo un strādā šajos rajonos un ik dienas maksā nodokļus, atrast piemērotu mājokli.

Sančess apgalvoja, ka tā nav valsts, kādu viņa partija vēlas izveidot, uzsverot, ka šāds modelis veicina nevienlīdzību un postu.

Spānijas valdība otrdien iknedēļas valdības sanāksmē oficiāli uzsāks šīs shēmas likvidēšanas procesu pēc tam, kad būs izskatījusi Mājokļu ministrijas iesniegto ziņojumu, Sančess sacīja žurnālistiem.

2022.gadā Eiropas Komisija aicinājusi dalībvalstis izbeigt “zelta vīzu” programmas, ņemot vērā drošības riskus saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Komisārs Didjē Reinderss (Didier Reynders) uzsvēris, ka “Eiropas vērtības nav nopērkamas”, uzsverot bažas par korupciju un naudas atmazgāšanu.

Vairākas valstis, tostarp Īrija, Nīderlande, Portugāle, Grieķija un Malta kopš tā laika ir atcēlušas vai pastiprinājušas noteikumus attiecībā uz līdzīgām programmām.

Lasiet arī: VIDEO | Ziemeļamerikā sagaida pilnu Saules aptumsumu ar līksmībām, mūziku un kāzām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas