Tramps ieradies Ņujorkā uzklausīt apsūdzības

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) gatavojas stāties tiesas priekšā, lai oficiāli uzklausītu viņam izvirzītās apsūdzības, nodotu pirkstu nospiedumus un uzņemtu fotogrāfijas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Tramps marta beigās kļuva par pirmo bijušo ASV prezidentu, kas saņēmis apsūdzību krimināllietā. Tramps paziņojis, ka ir nevainīgs, un negrasās atzīt vainu. Tramps ieradīsies tiesā otrdien, 4.aprīlī, paaugstinātas drošības apstākļos, jo sagaidāmas demonstrācijas un protesti gan no bijušā prezidenta atbalstītāju puses, gan viņa pretinieku rīkoti mītiņi. Tramps savas prezidentūras laikā pamanījās ne reizi vien saniknot liberāli noskaņotos amerikāņus un radīt spriedzi arī starptautiskajās diplomātiskajās attiecībās, tomēr viņu joprojām atbalsta konservatīvie kristieši un baltādainie fiziskā darba strādnieki. Īsi pirms došanās no Floridas uz Ņujorku, Tramps paša pārvaldītajā sociālajā tīklā Truth Social rakstīja: «Mums ir jāatgūst sava valsts un atkal jāpadara Amerika varena!» Viņš arī aicināja atbalstītājus ziedot viņa kampaņai.

Plānots, ka Tramps apsūdzības uzklausīs 4.aprīlī 14.15 pēcpusdienā

(21.15 pēc Latvijas laika). Trampa advokāti iebilduši pret sēdes filmēšanu, fotografēšanu vai radiopārraidi, norādot, ka tas veicinās jau tā cirkam līdzvērtīgo noskaņu, kas apvij lietu, un būs pretrunā ar cieņas saglabāšanu. Tiesnesis Huans Merčans (Juan Merchan) pirdmienas, 3.aprīļa, vakarā lēma, ka tiesas zālē būs atļauts atrasties pieciem fotogrāfiem, kas drīkstēs uzņemt fotogrāfijas dažas minūtes pirms sēdes sākuma, un kameras būs atļauts izmantot arī tiesas nama gaiteņos.

Tramps pēc apsūdzību nolasīšanas atgriezīsies Floridā, un no savas villas sniegs komentārus.

Konkrētas apsūdzības būs zināmas 4.aprīļa vakarā, un Tramps ar sabiedrotajiem jau paziņojuši, ka apsūdzības ir politiski motivētas. Medijs Yahoo News 3.aprīlī ziņojis, ka Trampam tiks izvirzītas 34 apsūdzības par finanšu informācijas viltošanu.

Policija jau nedēļas nogalē izvietoja barikādes ap Trampa torņiem, kurs bijušais prezidents ieradās pirmdienā. Tāpat barikādes aizsedz Manhetenas tiesas ēku. Abās vietās 4.aprīlī sagaidāmi protesti. Ņujorkas mērs Ēriks Adamss (Eric Adams) aicinājis iespējamos nekārtību rīkotājus uzvesties adekvāti. Viņš sacīja:

«Mūsu vēstījums ir skaidrs un vienkāršs: kontrolējiet sevi.

Ņujorka ir mūsu mājas, nevis rotaļlaukums jūsu nevietā paustajām dusmām.» Savukārt ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), vaicāts, vai baidās no nekārtībām, sacīja, ka nē, jo uzticas Ņujorkas policijai.

Apsūdzības bijušajam prezidentam radījušās jūtamu spriedzi. Ielās pulcējas gan Trampa kritiķi, kas cer, ka viņš beidzot saņem pelnīto sodu, gan viņa atbalstītāji, kas ar savu klātbūtni vēlas uzmundrināt Trampu. Apsūdzība un pat notiesāšana juridiski nevar atturēt Trampu no kandidēšanas uz prezidenta amatu.

Izmeklēšana Ņujorkā ir tikai viens no tiesvedību izaicinājumiem, ka stāv priekšā bijušajam prezidentam. Atsevišķa kriminālizmeklēšana sākta par iespējamo vēlēšanu rezultātu viltošanu Džordžijā 2020.gadā, un tiek izmeklētas ar divas epizodes saistībā ar slepenu dokumentu glabāšanu. Reāla tiesa Manhetenā notiks ne ātrāk kā pēc gada, kas nozīmē – jau pēc prezidenta velēšanu kampaņas.

Lasiet arī: Trampam izvirzīta oficiāla apsūdzība

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas