VIDEO| Prigožins atkal parādījies publiski

Ar Vāgnera grupas īpašnieku saistītā Telegram kanālā parādījies video, kurā redzams, kā Jevgēņijs Prigožins sveic kaujiniekus Baltkrievijā, raksta BBC.

Viņš, sagaidot kaujiniekus, aprakstījis pašlaik Ukrainas fronte notiekošo kā negodu, un devis mājienus, ka vāgnerieši kādā brīdī varētu atgriezties Ukrainā. Video varētu arī būt apstiprinājums tam, ka vāgnerieši tagad apmāca regulārās armijas karavīrus Baltkrievijā.

Video filmēts sliktā apgaismojumā, un parāda Prigožinu, kas stāv uz asfaltēta ceļa laukā, ko ieskauj koki un, iespējams, teltis un noliktavas. Faktu pārbaudītājs BBC Verify ir pārliecināts, ka video redzama Baltkrievijas armijas nometnes rietumu puse. Fonā redzami cilvēki formas tērpos, un dzirdzamas gaviles.

Par spīti sliktajai redzamībai, Prigožins ir atpazīstams pēc silueta,

un krievu valodas pratēji, kas pazīstami ar Prigožina retoriku, norāda, ka arī balss un runas veids atbilsts algotņu vadītājam.

Prigožins dzirdams sakām, ka kaujinieki Ukrainā ir “spēcīgi cīnījušies”, un kritizējot pašreizējo kara gaitu un vadību. Viņš paziņoja, ka ir pieņemts lēmums noteiktu laiku palikt Baltkrievijā, un Vāgnera grupa šo laiku izmantošot, lai Baltkrievu armiju padarītu par “otru labāko armiju pasaulē”.

Tātad Prigožins ir atpakaļ, norāda BBC Krievijas nodaļas redaktors Stīvs Rozenbergs (steve Rosenberg). Vismaz videomateriālā redzamais siluets izskatās un uzvedas kā Prigožins. Viņš joprojām saka to, ko domā (notikumi pie frontes līnijas ir apkaunojums).

Tomēr viņš vairs neizsaka personiskus apvainojumus Krievijas aizsardzības ministram un armijas komandierim.

Nav arī runu par gājieniem taisnīguma atjaunošanai.

Kas notiks tālāk? No video noprotams, ka daži kaujinieki dosies uz Āfriku. Citi paliks trenēt baltkrievus. Un joprojām paliek atvērta iespēja, ka vāgnerieši varētu atgriezties UKrainā.

Prigožins dod vārdu arī kādam vīram, kuru nenosauc vārdā, bet norāda, ka tas ir Vāgnera grupas komandieris un vārda autors. Visticamāk, tas ir bijušais Krievijas armijas virsnieks un domājamais vāgneriešu militārais komandieris Dmitrijs Utkins.

Iepriekš BBC Verify analīze rādīja, ka

desmitiem transportlīdzekļu ierodas jaunajā Vāgnera grupas nometnē Baltkrievijas dienvidu daļā,

apmēram 103 kilometrus no galvaspilsētas Minskas.

Vienošanās starp vāgneriešiem un Kremli, kas noslēdza īso dumpi, paredz, ka algotņi pievienosies Krievijas regulārajai armijai vai dosies Baltkrieviju. Jūlija vidū Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā laikrakstam Kommersant sacīja, ka “Vāgnera grupa neeksistē”. Putins norādīja, ka Krievijā nav likuma par paramiltārām organizācijām, līdz ar to arī algotņu grupējums legāli nepastāv.

Lasiet arī: Lukašenko: Prigožins neatrodas Baltkrievijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas