BNN nedēļas apkopojums: Mobilizācija Krievijā. Papildu atbalsts. Elektroenerģija

Aizvadītajā nedēļā Krievijas diktators Vladimirs Putins, uzrunājot tautu, paziņoja par «daļējas» mobilizācijas izsludināšanu, kā arī apsūdzēja Rietumu pasauli, sakot, ka tā apdraud  Krievijas «suverenitāti un teritoriālo integritāti». Pēc Krievijas aizsardzības ministra teiktā, mobilizēti varētu tikt ap 300 000 rezervistu. Ņemot vērā, ka Krievijai nav izstrādāts plāns, kā notiks mobilizācija, realitātē šis skaitlis varētu būt lielāks. Tā rezultātā agresorvalstī ir iestājies haoss un iedzīvotāji masveidā meklē iespējas pamest valsti.

Savukārt, reaģējot uz agresorvalsts paziņojumu, kā arī tās iedzīvotāju vēlmi pamest valsti, gan ārlietu ministrs, gan aizsardzības ministrs paziņoja, ka Latvija neizsniegs ne humānās, ne cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas.

Šonedēļ arī tika paziņots, ka Ekonomikas ministrija tuvākajā laikā virzīs izskatīšanai valdībā vēl trīs atbalsta pasākumus mājsaimniecībām elektroenerģijas un apkures cenu kāpuma kompensēšanai.

Papildus atbalstu arī plāno piešķirt uzņēmējiem – energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem. Plānots, ka granta atbalsts dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai vienam komersantam būs līdz 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, kopā nepārsniedzot divus miljonus eiro vienam komersantam.

Apzinoties, ka energokrīzes laikā informācija medijos par ar elektroenerģiju saistītiem jautājumiem ir vairāk informatīva nekā izglītojoša, BNN sazinājās ar enerģētikas jomas ekspertiem, lai skaidrotu šī brīža situāciju elektroenerģijas tirgū.

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā «Daļēja» mobilizācija, Nekādas vīzas, Papildu atbalsts, Energoietilpīgie ražotāji, +19 grādi, «Nē!» kažokādām un Kāpēc ir tā, kā ir?

«DAĻĒJA» MOBILIZĀCIJA

Krievijā izsludina daļēju mobilizāciju

Krievija, karš Ukrainā, mobilizācija, Putins, kodolieroči, Rietumi, daļēja mobilizācija
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, 21.septembrī, savā uzrunā tautai ir paziņoja par daļēju mobilizāciju Krievijā, savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu sacīja, ka daļējas mobilizācijas rezultātā Krievijas armijā tiks iesaukti 300 000 rezervistu.

Pēc Putina teiktā, daļējā mobilizācija tika izsludināta, lai «aizstāvētu dzimteni, tās suverenitāti un teritoriālo integritāti, mūsu tautas drošību». Krievijas diktators savā uzrunā apgalvoja, ka Rietumi ir parādījuši, ka to mērķis ir iznīcināt Krieviju un ka tie ir mēģina Ukrainas iedzīvotājus pārvērst par lielgabalu gaļu.

 

Vairāk uzziniet šeit.

NEKĀDAS VĪZAS

Rinkēvičs: Latvija nesniegs humānās vai cita veida vīzas tiem, kas izvairās no Krievijas mobilizācijas

Edgars Rinkēvičs, Artis Pabriks, Krievija, Imigrācijas politika, vīzas, humānā vīza, mobilizācija
Foto: Paula Čurkste/LETA

Drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, trešdien, 21.septembrī, paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs arī informēja, ka netiks mainīti kopš 19.septembra ieviestie robežšķērsošanas ierobežojumi Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām. Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) sacīja: «Šeit netiks akceptēts Krievijas pilsoņu pieplūdums. Šo vēlreiz atgādinu tiem, kuri vai nu ir pārpratuši vai nevēlas dzirdēt manu pozīciju šajā jautājumā. Tātad, nepieņemsim Krievijas pilsoņus.»

 

Vairāk uzziniet šeit.

PAPILDU ATBALSTS

Ekonomikas ministrija virzīs uz valdību trīs atbalsta pasākumus mājsaimniecībām

mājsaimniecībām apkures, izdevumu kompensācija, energoefektivitāte, valdība, apkures sezona, atbalsta mehānismi, dabasgāze, energokrīze, energoresursi, inflācija, cenas, Ekonomikas ministrija
Foto:Pixabay

Ekonomikas ministrija (EM) tuvākajā laikā virzīs izskatīšanai valdībā vēl trīs atbalsta pasākumus mājsaimniecībām elektroenerģijas un apkures cenu kāpuma kompensēšanai, trešdien, 21.septembrī, Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē sacīja EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns.

Attiecīgie trīs atbalsta pasākumi sevī ietvertu (1) centrālās siltumapgādes atbalsta diferencēšanu, (2) cenu griestu noteikšanu dabasgāzei, (3) elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanu mājsaimniecībām.

Vairāk uzziniet šeit.

ENERGOIETILPĪGIE RAŽOTĀJI

Arī energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem būs pieejams valsts atbalsts

energoietilpīgi uzņēmumi, ražošanas uzņēmumi, apstrādes uzņēmumi, rūpniecība, atbalsts, dabasgāze, elektroenerģija, tautsaimniecība
Foto: Unsplash

Energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem būs pieejams valsts atbalsts energoresursu izmaksu pieauguma kompensācijai, informē EM.

Atbalsts apstrādes rūpniecības energoietilpīgiem komersantiem būs pieejams granta jeb dāvinājuma veidā. Granta atbalsts dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai vienam komersantam būs līdz 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, kopā nepārsniedzot 2 miljonus eiro vienam komersantam.

Vairāk uzziniet šeit.

+ 19 GRĀDI

Šoziem gaisa temperatūra dzīvokļos nepārsniegs 19 grādus pēc Celsija

energoresursi, apkure, energoresursu patēriņš, dzīvojamās mājas, 19 grādi, gaisa telpa, valdības lēmums, karstā ūdens temperatūra, svarīgi
Foto: Pexels

Lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju telpu apkures nodrošināšanai, Ministru kabineta sēdē valdība lēma uz laiku pazemināt telpu gaisa temperatūru, ieregulējot to ne vairāk kā 19 grādi pēc Celsija.

Papildus, lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju siltumapgādes nodrošināšanai, valdība lēma uz laiku pieļaut pazemināt vai īslaicīgi samazināt karstā ūdens temperatūru, ilgtermiņā veidojot vērā ņemamu ietaupījumu, norāda ministrijā.

Vairāk uzziniet šeit.

«NĒ!» KAŽOKĀDĀM

No 2028.gada tiks aizliegta kažokādu audzēšana, vienojas Saeima

kažokāda, kažoks, dzīvnieku tiesības, Saeima, aizliegums,
Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeima 22.septembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, tādējādi no 2028.gada 1.janvāra aizliedzot lauksaimniecības dzīvnieku audzēšanu vai turēšanu, ja vienīgais vai galvenais nolūks ir kažokādu ieguve.

Paredzēts, ka grozījumi ļaus novērst kažokzvēru nāvi un ciešanas, ko lielākā daļa Latvijas sabiedrības uzskata par nepamatotām, norāda likuma autori.

Vairāk uzziniet šeit.

KĀPĒC IR TĀ, KĀ IR?

BNN vaicā | Elektroenerģija – kāpēc ir tā, kā ir?

elektroenerģija, Nord Pool birža, fiksētais tarifs, biržas cena, Enefit, Latvenergo, ekspertu viedoklis, Ekonomikas ministrija, atbalsta pasākumi, atjaunīgie energoresursi, saules paneļi, vēja stacijas, fosilie kurināmie, ģenerēšanas jaudas, elektrība
Foto: BNN kolāža

«Kā veidojas elektroenerģijas cena, kāpēc biržā tā ir tik augsta, kad tā kritīs, vai valsts atbalstīs uzņēmējus un mājsaimniecības un kādu pieslēgumu labāk izvēlēties – fiksēto vai biržas?» – BNN uzdeva šādus un citus jautājumus enerģētikas jomas ekspertiem, lai skaidrotu šī brīža situāciju elektroenerģijas tirgū.

Apzinoties, ka energokrīzes laikā informācija medijos par ar elektroenerģiju saistītiem jautājumiem ir vairāk informatīva nekā izglītojoša, BNN sazinājās ar enerģētikas jomas ekspertiem, lai skaidrotu šī brīža situāciju elektroenerģijas tirgū.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas