BNN nedēļas apkopojums: Pārmaiņas Lielbritānijā. Valsts aizsardzības dienests. Eiro kritums. Cenu kāpums

Aizvadītā nedēļa ir aizritējusi ar milzu pārmaiņām Lielbritānijā – nedēļas iesākumā tika paziņots par jauno premjerministri Lizu Trasu (Liz Truss), savukārt, ceturtdien, 8.septembrī, mūžībā 96 gadu vecumā devās Viņas Majestāte karaliene Elizabete II, kas tronī pavadīja 70 gadus.

Savukārt Baltijā visas trīs valstis vienojās būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas Federācijas pilsoņiem, kuriem ir izsniegtas ES Šengenas vīzas. Plānots, ka Ārlietu ministrijas sagatavotais rīkojums stāsies spēkā 19.septembrī. Pēc tā secināms, ka līdz 2023.gada 30.jūnijam Latvijā ieceļot varēs tikai tie Krievijas pilsoņi, kas saņēmuši vīzu saistībā ar humāniem apsvērumiem.

Latvijā valdība šonedēļ vienojās par atbalstu valsts aizsardzības dienesta ieviešanai, kas nozīmē, ka dienests tiks pakāpeniski ieviests no 2023. līdz 2027.gadam ar pirmo iesaukumu jau 2023.gada janvārī.

Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka plānotais atbalsts mājsaimniecībām energoresursu sadārdzinājuma apstākļos var būt nepietiekams, tādējādi būs nepieciešams papildus atbalsts mājsaimniecībām gaidāmajā apkures sezonā, iespējams, nosakot cenu griestus.

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Laikmeta beigas, Ieceļošanas ierobežojumi, Aizsardzība, Lielāks papildus atbalsts, Eiro atkal krīt, Cenas aug un Skolotāji streikos.

 

LAIKMETA BEIGAS

Mūžībā devusies Lielbritānijas karaliene Elizabete II

Elizabete II, karaliene, Britu karaļnams, paziņojums. mirusi
Foto: Flickr

Britu karaļnams paziņoja, ka ceturtdienas, 8.septembra vakarā ir mirusi karaliene Elizabete II, vēsta Britu raidorganizācija BBC.

Elizabete II mūžībā devās 96 gadu vecumā, savukārt tronī atradās 70 gadus. 2015.gada 9.septembrī karaliene kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhus pasaulē. Pēc viņas nāves karalienes vecākais dēls Čārlzs, bijušais Velsas princis, vadīs valsti sēru laikā kā jaunais karalis.

Vairāk uzziniet šeit.

 

IECEĻOŠANAS IEROBEŽOJUMI

Latvijā varēs ieceļot Krievijas pilsoņi, kas saņēmuši vīzu saistībā ar humāniem apsvērumiem

Krievijas pilsoņi, ceļošana, Šengenas zona, vīza, aizliegums, humāni apsvērumi
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā varēs ieceļot tie Krievijas pilsoņi, kas saņēmuši vīzu saistībā ar humāniem apsvērumiem, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācijas.

ĀM norāda, ka Krievijas izraisītais Latvijas drošības apdraudējums, kas var novest pie iekšējās drošības situācijas pasliktināšanās, rada nepieciešamību noteikt ierobežojumus Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā un ierobežot braucienus ar nebūtiskiem ieceļošanas mērķiem, piemēram, tūrismam un atpūtai.

Paredzēts, ka rīkojums stāsies spēkā no šī gada 19.septembra un turpināsies līdz nākamā gada 30.jūnijam.

Vairāk uzziniet šeit.

 

AIZSARDZĪBA

Valdība atbalsta valsts aizsardzības dienesta ieviešanu

Valsts aizsardzības dienests, iesaukšana, aizsardzības ministrija, VAD, zemessardze, NBS, karavīrs, zemessargs
Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija/Flickr

Valdība atbalstīja valsts aizsardzības dienesta ieviešanu vīriešiem no 18 līdz 27 gadiem un sievietēm brīvprātīgi ar 2028.gadu, nodrošinot maksimāli plašu pilsoņu iesaukšanu VAD, kas nodrošinātu vienlīdzības principu pilsoņu pienākumam iesaistīties valsts aizsardzībā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

LIELĀKS PAPILDUS ATBALSTS

Kariņš: Ir aizdomas, ka nonāksim pie kaut kāda cenu griestu scenārija

Krišjānis Kariņš, rudens, apkures sezona, valsts atbalsts, energoresursi, dabasgāze, megavatstunda
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Izvērtējot jau ieviesto mājsaimniecību atbalsta instrumentu efektivitāti energoresursu sadārdzinājuma apstākļos, visticamāk, valstij nāksies noteikt arī cenu griestus, 7.septembrī intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). 

Premjers vērsa uzmanību, ka siltumenerģijas cenas dažādās pašvaldībās atšķiras ļoti plašā diapazonā – no 50 eiro līdz pat vairāk nekā 300 eiro par megavatstundu, piebilstot, ka būs nepieciešams papildus atbalsts.

Vairāk uzziniet šeit.

 

EIRO ATKAL KRĪT

Eiro vērtība pret dolāru sasniedz jaunu zemāko līmeni pēdējos 20 gados

Eiro vērtība, dolārs, eiro kritums, eiro pret dolāru
Foto: Pexels

Eiro vērtība attiecībā pret ASV dolāru 5.septembrī samazinājusies līdz jaunam zemākajam līmenim kopš 2002.gada decembra saistībā ar Krievijas paziņojumu pagājušajā nedēļā, ka tā tehnisku problēmu dēļ neatsāks gāzes piegādi pa cauruļvadu Nord Stream.

Eiro vērtība pret ASV dolāru 5.septembra rīta tirdzniecības sesijā nokritusies līdz 0,9884 dolāriem par eiro.

Vairāk uzziniet šeit.

 

CENAS AUG

Augustā gada inflācija Latvijā – 21,5%

Inflācija, patēriņa cenu līmenis, pārtika, alkohols, transports, degviela, Centrālā statistikas pārvlade, CSP
Foto: Pexels

Vidējā patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,4%, savukārt gada griezumā par 21,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 25,7%, savukārt ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 52,4%.

Vairāk uzziniet šeit.

 

SKOLOTĀJI STREIKOS

Vecākus aicina rēķināties ar vajadzību streika nedēļā pašiem pieskatīt bērnus

skolotāju streiks, izglītība, pedagogu algas, IZM, ērnudārznieku vecāki, Rigas dome, Rīgas skolēni, vecāki, algas
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas skolēnu un bērnudārzu audzēkņu vecākiem jārēķinās, ka streika nedēļā varētu nākties pašiem pieskatīt savus bērnus, skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka (LA).

Tāpat ziņots, ka dalību pedagogu beztermiņa streikā līdz šim pieteikuši teju 20 000 nozares pārstāvju, taču šis skaits var vēl palielināties.

Beztermiņa pedagogu streika sākums ir paredzēts 19.septembrī.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PĀRMAIŅAS LIELBRITĀNIJĀ

Lielbritānija paziņo par jaunu premjerministru

Apvienotā Karaliste, vēlēšanas, premjerministre, Liza Trusa, Boris Džonsons, karaliene, vēlēšanas
Photo: AP/Scanpix

Par nākamo Lielbritānijas premjerministri ir iecelta Liza Trasa (Liz Truss), kas uzvarēja laikā, kad valstī ir sadārdzinājies dzīves līmenis tajā notiek rūpnieciskie nemieri un ir iestājusies ekonomikas lejupslīde, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Ilgstoši uzskatīta par galveno favorīti cīņā par Džonsona nomaiņu, Trasa kļūs par ceturto konservatīvo premjerministru kopš 2015.gada vēlēšanām.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas