BNN nedēļas apkopojums: Streika nebūs. Energoresursi. Karadarbība Ukrainā

Aizvadītajā nedēļā valdība un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvji  tomēr vienojušies par kompromisu pedagogu darba apstākļu uzlabošanai, un plānotais pedagogu streiks tiks atcelts.

Savukārt Satversmes aizsardzības birojs (SAB) šonedēļ uzsāka publicēt informatīvi analītisku rakstu sēriju par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem. Rakstu mērķis ir informatīvās telpas papildināšana ar uzticamu informāciju, kas iedzīvotājiem kalpotu kā valstī aktuālo procesu skaidrojums un prognoze to attīstībai. Pirmais raksts veltīts Krievijas sāktajam karam Ukrainā, kurš, pēc SAB prognozēm, ilgs vismaz līdz pavasarim, un tā radītajām sekām Latvijai.

Septembra sākumā izskanēja informācija, ka AS Latvijas gāze kā publiskais gāzes piegādātājs nespēja izpildīt Enerģētikas likumā noteikto par konkrētām rezervēm, kam 31.augustā bija jāsasniedz 1,15 teravatstundas. Tā rezultātā ģenerālprokuratūra uzsākusi pārbaudīt Latvijas gāzes rīcību dabasgāzes rezervju neizveidošanā saistīto lietotāju apgādei ar gāzi.

Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka plānotais atbalsts mājsaimniecībām energoresursu sadārdzinājumā būs nepietiekams, kā rezultātā valdībai, visticamāk, būs jālemj par atbalsta pasākumu paplašināšanu, bet līdzekļi šiem mērķiem būs jāaizņemas.

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Tomēr streikos, Vismaz līdz pavasarim, Rīcības pārbaude, Būs jāaizņemas, Ārkārtas intervence, Tumšāks un vēsāks, Pielāgotās vakcīnas un Ukraina.

 

TOMĒR NESTREIKOS

Streika nebūs! Valdība un LIZDA vienojas par kompromisu

Anita Muižniece, IZM, pedagogu streiki, vienošanās, LIZDA
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece
Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvji vienojušies par kompromisu pedagogu darba apstākļu uzlabošanai, un plānotais pedagogu streiks tiks atcelts, paziņojušas amatpersonas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VISMAZ LĪDZ PAVASARIM

SAB: Karadarbība Ukrainā turpināsies vismaz līdz pavasarim

Satversmes aizsardzības birojs, SAB, karš Ukrainā, karš, Krievija, sankcijas
Foto: Flickr

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir sācis publicēt informatīvi analītisku rakstu sēriju par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem. Pirmais raksts veltīts Krievijas sāktajam karam Ukrainā un tā sekām Latvijai.

Turpinoties pašreizējai notikumu attīstībai, ar augstu ticamību iespējams prognozēt, ka ar mainīgu intensitāti karadarbība turpināsies vismaz līdz nākamā gada pavasarim. Pašreizējos apstākļos Krievijas bruņotajiem spēkiem trūkst karavīru resursu un kaujas spēju Ukrainas pretestības pārvarēšanai, ko pastiprina Ukrainas īstenotie uzbrukumi Krievijas loģistikas infrastruktūrai, norādījis SAB.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

RĪCĪBAS PĀRBAUDE

Ģenerālprokuratūra pārbauda Latvijas gāzes rīcību dabasgāzes rezervju veidošanā

Latvijas gāze, Conexus, dabasgāze, Enerģētikas likums, Publiskais tirgotājs, ģenerālprokuratūra, Aigars Kalvītis
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par dabasgāzes rezervju neizveidošanu saistīto lietotāju apgādei ar gāzi 2022./2023.gada sezonā, proti, par dabasgāzes publiskā tirgotāja AS Latvijas Gāze rīcības atbilstību Enerģētikas likuma prasībām, informēja prokuratūra.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BŪS JĀAIZŅEMAS

Plašākam iedzīvotāju atbalstam energokrīzē valstij būs jāaizņemas līdzekļi, atzīst Kariņš

Krišjānis Kariņš, energokrīze, enerģētika, apkures sezona, rudens, valsts atbalsts, parāds, finanšu līdzekļi
Foto: Zane Bitere/LETA

Valdībai, visticamāk, būs jālemj par atbalsta pasākumu energokrīzes pārvarēšanai iedzīvotājiem paplašināšanu, un līdzekļi šiem mērķiem būs jāaizņemas,  14.septembrī intervijā LTV Rīta panorāmai atzina premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc premjera vārdiem, ja līdzekļi līdz šim nolemtajiem atbalsta pasākumiem pamatā tiek iegūti no budžeta pārpildes, tad plašākam atbalstam līdzekļi būs jāizņemas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ĀRKĀRTAS INTERVENCE

Lai mazinātu iedzīvotāju rēķinus, EK rosina ārkārtas intervenci enerģijas tirgos

elektroenerģija, elektrība, EK, taupības pasākumi, energotirgus, intervence
Foto: Unsplash

Eiropas Komisija (EK) ierosina ārkārtas intervenci Eiropas enerģijas tirgos, lai risinātu neseno, dramatisko cenu kāpumu, teikts 14.septembrī publiskotajā EK paziņojumā.

EK kā risinājumu redz trīs soļus – pieprasījuma samazinājums; «inframargināliem» (ražo elektrību, piemēram, no atjaunīgajiem energoresursiem) elektroenerģijas ražotājiem cenu griestu noteikšana; solidaritātes iemaksu veikšana no virspeļnas, kas gūta no darbībām naftas, gāzes, ogļu un rafinēšanas sektoros, uz ko neattiecas inframarginālo ieņēmumu griesti.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TUMŠĀKS UN VĒSĀKS

Rīgā tiks ieviesti energotaupības pasākumi

Rīgas dome, Mārtiņš Staķis, energoresursi, taupība, elektrība, rudens, enerogkrīze, ielu apgaismojums
Foto: Pexels

Ieviešot energotaupības pasākumus, Rīgas pašvaldības cer samazināt enerģijas patēriņu par 15% un ietaupīt 10 miljonus eiro, 15.septembrī preses konferencē informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), kurš izdevis rīkojumu par taupības pasākumiem.

Piemēram, energotaupības pasākumi paredz pašvaldības iestādēs, tostarp skolās gaisa temperatūru +20,5 grādi (pēc Celsija skalas). Savukārt naktīs un brīvdienās gaisa temperatūra tiks samazināta vēl par četriem grādiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PIELĀGOTAS VAKCĪNAS

Pieejamas pielāgotās vakcīnas pret Covid-19

Covid-19 vakcinācija, balstvakcīna, pielāgotā vakcīna, vakcinācija, Pfizer, Moderna, ģimenes ārsti, vakcinācijas kabineti
Foto: Unsplash

No 12.septembra pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 vīrusu ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos, informē Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC).

Lai pieteiktos pielāgotajai vakcīnai, jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu, kā arī vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē Manavakcina.lv.

Vairāk uzziniet šeit.

 

UKRAINA

Ukrainas atbrīvotajā pilsēta Izjumā atrasts masu kaps

Izjuma, masu kaps, Ukraina, Krievijas iebrukums Ukrainā, Harkivas apgabals, Zaporižjas AES, militārie spēki, Starptautiskās Atomenerģijas aģentūra, kara ekipējums, Vladimirs Putins, Volodimirs Zelenskis
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas varasiestādes ceturtdien, 15.septembrī, no Krievijas bruņotajiem spēkiem atgūtajā Izjumas pilsētā ir atradušas masu kapu ar 440 cilvēku mirstīgajām atliekām, ziņo britu medijs The Guardian.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis salīdzināja šo atklājumu ar notikumiem Bučā, un ceturtdienas, 15.septembra, vakara video uzrunā sacīja: «Krievija visur aiz sevis atstāj nāvi, un tai ir jāuzņemas atbildība.»

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas