Nedēļa Lietuvā | Lietuvas, Polijas lauksaimniecības ministri apspriež protestus; bijusī Kauņas amatpersona nonāk cietumā

Identificēti aizdomās turamie lietuviešu kinorežisora slepkavībā Ukrainā; “Žalgiris” arēna atcēla Krieviju reklamējošās amerikāņu dziedātājas LP koncertu

Ārlietu ministrs saka, ka ar prezidentu panākta vienošanās par vēstniekiem

Ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsberģis) pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Gitanu Nausēdu (Gitanas Nausēda) piektdien, 1.martā, paziņoja, ka panākta vienošanās par vēstnieku iecelšanu. Pēc viņa teiktā, ir pieņemti arī galvenie lēmumi par vēstnieku Londonā (Eitvīdu Bajarūnu). Viņš sacīja, ka pagaidām nevar atklāt vēstnieku vārdus. Kopumā 13 Lietuvas vēstnieku iecelšana, tostarp arī Polijā, pašlaik ir iestrēgusi, jo starp prezidenta biroju un Ārlietu ministriju ir radušās domstarpības. Cita starpā Landsberģis un Nausēda pēdējā laikā ir strīdējušies par Lietuvas vēstnieku Apvienotajā Karalistē Bajarūnu, kurš pašlaik ir atgriezies Viļņā uz konsultācijām. Ārlietu ministrs oktobra vidū atstādināja Bajarūnu no amata pienākumu pildīšanas un izsauca viņu uz Viļņu uz konsultācijām pēc apsūdzībām par vēstniecības darbinieku mobingu un izmeklēšanas laikā atklātajiem pārkāpumiem. Taču Nausēda vēstnieku aizstāvēja.

Nausēda joprojām ir populārākais – politiķis

Prezidents Gitans Nausēda joprojām ir populārākais politiķis Lietuvā, kam seko Eiropas Parlamenta deputāte, Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte (Vilija Blinkevičiūtė), liecina piektdien, 1.martā, laikrakstā “Lietuvos Rytas” publicētie jaunākās “Vilmorus” aptaujas rezultāti. Kopumā februārī 66,6% respondentu bija pozitīvs viedoklis par Nausēdu, bet 15,1% – negatīvs, salīdzinot ar attiecīgi 68,3% un 13,5% decembrī. Otrajā vietā ierindojas Blinkevičūte ar 48,7 un 29,5%, salīdzinot ar attiecīgi 51,1 un 25,6% decembrī. Viņiem seko aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) ar 48,4 un 26% (decembrī – 46,8 un 24,2%), ekspremjers, opozīcijā esošo demokrātu “Par Lietuvu” līderis Sauļus Skvernelis (Saulius Skvernelis) ar 39,2 un 36% (decembrī – 38,7 un 35,6%). Visaugstākais negatīvais reitings ir ārlietu ministram Gabrieļusam Landsberģim, kurš vada valdošo konservatīvo partiju “Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti”, – 66,5% (decembrī – 68,1 %).

Lietuvas un Polijas lauksaimniecības ministri apspriež lauksaimnieku protestus

Piektdien, 1.martā, Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks (Kestutis Navickas) un viņa Polijas kolēģis Česlavs Siekierskis (Czeslaw Siekierski) ar videokonferences starpniecību tikās, lai apspriestu situāciju pie robežas un Polijas lauksaimnieku prasības. Tikšanās notika laikā, kad Polijas lauksaimnieki plānoja no piektdienas uz nedēļu daļēji bloķēt galveno ceļu uz Lietuvas un Polijas robežas pēc tam, kad ceturtdien, 29.februārī, viņiem neizdevās panākt vienošanos ar premjerministru Donaldu Tusku (Donald Tusk). Navicks ceturtdien sacīja, ka Lietuvas amatpersonas visu nedēļu ir intensīvi runājušas ar Polijas amatpersonām un protestētājiem. Polijas lauksaimnieki bažījas, ka daļa Ukrainas labības no Lietuvas atgriežas Polijā. Paredzams, ka blokāde ilgs aptuveni nedēļu.

Bijušajam Kauņas administrācijas direktoram dodas uz cietumu

Kauņas pilsētas pašvaldības bijušais direktors Viļus Šiļausks (Vilius Šiliauskas), kurš notiesāts par kukuļņemšanu un sodīts ar cietumsodu, ceturtdien tika nogādāts Kauņas cietumā, lai izciestu cietumsodu, ceturtdien, 29.februārī, informēja Kauņas rajona policija. Trešdien, 28.februārī, Lietuvas Apelācijas tiesa piesprieda Šiļauskam trīs gadu un četru mēnešu cietumsodu par kukuļņemšanu. Tādējādi tiesnešu kolēģija atcēla zemākas instances tiesas spriedumu, ar kuru bijušajam Kauņas pašvaldības ierēdnim tika piespriests naudas sods 70 000 eiro apmērā. Šiļausks tika atzīts par vainīgu tajā, ka laikā no 2021. līdz 2022.gadam, kad viņš ieņēma administrācijas direktora amatu, tieši pieprasīja un pieņēma kukuļus kopsumā 260 000 eiro apmērā no “Autokausta” vadītāja Joza Krjaučūna (Juozas Kriaučiūnas).

Lietuva slēdz vēl divus kontrolpunktus uz robežas ar Baltkrieviju

Trešdienas, 28.februāra, pusnaktī Lietuva slēdza vēl divus robežkontroles punktus uz robežas ar Baltkrieviju – Lavorišķu un Raigardas. Divi robežkontroles punkti – Medininkos un Šalčininkos – paliek atvērti, taču tajos ir noteikti ierobežojumi, jo ir aizliegta gājēju un velosipēdistu pārvietošanās. No 1.marta Lietuva ir aizliegusi arī pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu Kenas un Kībartu dzelzceļa robežkontroles punktos, izņemot izņēmuma gadījumus, par kuriem lemj Valsts robežsardzes dienests. Iestādes apgalvo, ka šo pasākumu mērķis ir risināt valsts drošības, kontrabandas un starptautisko sankciju pārkāpumu problēmas.

Identificēti aizdomās turamie lietuviešu režisora slepkavībā Ukrainā

Ir identificēti aizdomās turamie slavenā lietuviešu kinorežisora Manta Kvedaraviča (Mantas Kvedaravičius) slepkavībā Ukrainā, trešdien, 28.februārī, paziņoja Lietuvas Ģenerālprokuratūra. Lietuvā veiktajā pirmstiesas izmeklēšanā par aizdomās turētajiem noziegumā ir identificēti trīs neatzītās Doneckas Tautas Republikas 1.armijas 1.atsevišķās motorizētās strēlnieku brigādes 1.korpusa karavīri, teikts tās paziņojumā. Kvedaravičs tika noslepkavots 45 gadu vecumā Mariupolē, kuru bija ielenkuši Krievijas spēki, kad viņš tur ieradās, lai uzņemtu turpinājumu savai pirmajai dokumentālajai filmai par Ukrainas pilsētu.

Augsta profila investors piesavinājies 40,4 miljonus eiro no “BaltCap” fonda uzņēmumiem

Šarūns Stepukonis (Šarūnas Stepukonis) piesavinājies 40,4 miljonus eiro no “BaltCap Infrastructure Fund” uzņēmumiem, otrdien, 27.februārī, paziņoja “BaltCap”, atsaucoties uz iekšējās izmeklēšanas rezultātiem, kas veikta kopā ar ārējo ekspertu komandu. Piesavinātās summas tika pārskaitītas “Olympic Casino Group” azartspēļu platformām un Ungārijā reģistrētai vērtspapīru tirdzniecības platformai “Interactive Brokers”, teikts paziņojumā. Lielākā daļa darbību, kas saistītas ar līdzekļu izkrāpšanu, tika veiktas 2021.-2023.gadā. Pašā fondā nelikumīgas darbības netika konstatētas. Darījumi tika veikti portfeļa uzņēmumos, tostarp to meitasuzņēmumos, Lietuvā un Polijā.

Lietuvas arēna atceļ amerikāņu dziedātājas LP koncertu

Kauņas “Žalgiris” arēna otrdien, 27.februārī, paziņoja, ka atcēlusi LP koncertu pēc tam, kad amerikāņu dziedātāja sociālajos tīklos publicēja fotogrāfijas, kurās viņa bija tērpusies ar Krievijas karoga krāsām rotātā džemperī ar kapuci, un paziņoja, ka viņai pietrūkst savu fanu Krievijā.

Prezidents aicina noteikt stingrākas sankcijas Krievijai un Baltkrievijai

Valsts prezidents Gitans Nausēda otrdien, 27.februārī, aicināja palielināt sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju un izmantot iesaldētos līdzekļus Ukrainas atjaunošanai. Pagājušā gada decembrī Eiropas Savienības (ES) līderi vienojās sākt sarunas par dalību ES ar Ukrainu un Moldovu un piešķīra tām kandidātvalsts statusu. Nausēda aicināja pabeigt šo procesu, piebilstot, ka, viņaprāt, tas paplašinās “brīvības, demokrātijas un tiesiskuma telpu”.

Lietuvas uzņēmums “Barbora” pārtrauc darbību Polijā

Lietuvas uzņēmums “Barbora”, kas sniedz pārtikas piegādes pakalpojumus uz mājām un ir daļa no Viļņā bāzētās “Maxima Grupe”, lielākās mazumtirdzniecības grupas Baltijā, pirmdien, 26.februārī, paziņoja, ka pārtrauc savu darbību Polijā. “Barbora Polska” 4.martā pārtrauks sniegt pakalpojumus Trīspilsētā, Varšavā, Katovicē un Lodžā, paziņoja grupa. Viktors Jozapaitis (Viktoras Juozapaitis), uzņēmuma “Radas”, kam pieder uzņēmums “Barbora Polska”, direktors, sacīja, ka iemesls šādam lēmumam ir lēnais pieprasījuma pieaugums.

Lietuva neatzīs vēlēšanas Krievijas okupētajās teritorijās

Lietuva neatzīs Krievijas organizētās vēlēšanas okupētajās un anektētajās Ukrainas teritorijās, pirmdien, 26.februārī, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Pēc Nausēdas teiktā, viena no Krievijas okupācijas režīma Ukrainā iezīmēm ir patvaļīgas aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves draudi visiem civiliedzīvotājiem. Krievija šogad rīkos reģionālās un prezidenta vēlēšanas, un Kremlis plāno tās organizēt arī anektētajos un okupētajos reģionos.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas