Tiesībsargs: Vecākiem ir jāatsakās no “neveselīgas tradīcijas” apdāvināt skolotājus

Tiesībsarga ieskatā obligāto ziedojumu vākšana skolās nav pieļaujama, un arī brīvprātīgas vecāku iniciatīvas ar naudas vākšanu dāvanām skolotājiem nav atbalstāmas, norāda Tiesībsarga birojā. 

Iepriekš jau vēstīts, ka Tiesībsargs ir saņēmis signālus par šāda veida papildu tēriņiem, teju ik dienu par to, ko iepriekšējā mācību gadā vecākiem vajadzēja iegādāties bērna mācību vajadzībām.

Kopumā no vecākiem saņemtas vairāk nekā 1100 ziņas.

Tiesībsargs skaidro, ka nereti izglītības iestādes pastāv tendence apdāvināt skolas personāli, konkrēti, skolotājus. 

Bieži vien tas  izpaužas nerakstītas tradīcijas veidā, proti, apdāvināt pedagogus izlaidumos, jubilejās un citos svētkos ar materiālām vērtībām, kas iegādātās par vecāku savākto/saziedoto naudu.

Tiesībsargs secinājis, ka šo apdāvināšanas tradīciju piekopj, uztur un kultivē paši bērnu vecāki, it īpaši aktīvākie, kuri kā līderi piedalās vecāku komitejās, padomēs, sapulcēs, čatos u.c. 

Dažkārt dāvanas mudina iegādāt arī pati klases audzinātāja, aicinot vecākus apsveikt konkrētus pedagogus.

Tiesībsargs uzsver, ka minētā tradīcija sakņojas ne tikai vecāku vēlmē iepriecināt, izrādīt cieņu vai pateikties pedagogam, kurš daudz darījis viņu bērnu labā, bet arī “nopirkt” skolotāja labvēlību, it īpaši attiecībā pret bērniem, kuru vecāki rīko apdāvināšanu. 

Turklāt ne visiem bērnu vecākiem ir pietiekami  finanšu līdzekļi regulāriem ziedojumiem un materiālām dāvanām.

Taču, baidoties, ka iebilšana varētu kaitēt bērnam, vecāki nereti pakļaujas aktīvāko klases vecāku iniciatīvām un pat spiedienam apdāvināt pedagogus.

Tiesībsargs uzsver, ka šāda situācija nav pieņemama.

Tā rada augsni nevienlīdzīgai attieksmei un bērniem māca, ka labvēlību var “nopirkt” ar materiālām dāvanām.

Tiesībsargs atgādina – Latvijā pamata un vidējā izglītība ir bezmaksas un aicina pašus vecākus lauzt šīs neveselīgās tradīcijas. 

“Nepieciešams konstruktīvi izrunāt šo problēmu savā starpā, nebaidoties iebilst un  argumentēt pret  šādu tradīciju uzturēšanai un kopšanai.

Pedagogu apdāvināšanas tradīcijas uzturēšanu sekmē tieši bailes iebilst un rīkoties savādāk,” teikts Tiesībsarga paziņojumā. 

Tiesībsarga ieskatā, ja ir vēlme pateikties un īpaši iepriecināt pedagogu, to var darīt arī ar patiesiem un sirsnīgiem vārdiem, ziediem vai kādu simbolisku un radošu dāvanu – bērnu priekšnesumu, koncertu, kopīgi radītu apsveikumu vai piedzīvotu klases sadraudzības mirkli.

Līdz ar to tiesībsargs aicina pašus vecākus vairot vienlīdzību, mazināt liekus un nesamērīgus tēriņus, kā arī mācīties pašiem un bērniem paust cieņu, iepriecinājumu vai pateicību nemateriālā veidā.

Iepriekš jau vēstīts, ka Tiesībsarga birojs lūdz sabiedrības iesaisti, jo ir saņemti signāli, ka skolas un bērnudārzi, sāk atgriezties pie vecās prakses un vecākiem tiek izsniegti saraksti ar lietām, kas ir jāpērk bērna mācību vajadzībām. 

Lai noskaidrotu, cik izplatīta ir šāda prakse un kādas lietas vecākiem ir jāpērk, aicinām iedzīvotājus informēt Tiesībsarga biroju, līdz19. jūlijam  aizpildot anketu šeit: https://ej.uz/MacibuPiederumi.

Lasiet arī: Tiesībsargs: Vecākiem vēl aizvien bērnudārza “fonds ir brīvprātīgs piespiedu pasākums”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas