Daugavpils dome aizliegusi rīkot LGBT un mentālajai veselībai veltītu pasākumu

Daugavpils domes vadība aizliegusi pašvaldības iestāžu telpās rīkot pasākumu Mentālā veselība un LGBTQIA+, nodēvējot to par «LGBT propagandu», informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Viktorija Tkačenko.

9.septembrī Daugavpils Jauniešu iniciatīvu centrā bija plānots pasākums Mentālā veselība un LGBTQIA+, kuru rīkoja organizācija Latvijas Sarkanā Krusta jaunatne projekta Es izvēlos dzīvi ietvaros. Pasākuma rīkošana esot bijusi saskaņota domē, tomēr 9.septembra rītā Sarkanā Krusta Daugavpils pilsētas komitejas priekšsēdētāja Helēna Soldatjonoka saņēmusi zvanu no Daugavpils pilsētas domes pārstāvja, ka pasākums nevarot notikt.

Organizācijai esot pavēstīts, ka Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) aizliedzis rīkot šo pasākumu un pieprasījis novākt plakātus, uz kuriem bijis varavīksnes karodziņš.

Savukārt pēc vicemēra Alekseja Vasiļjeva (LKS) vārdiem, pasākums esot «LGBT propaganda».

«Par šo es uzzināju no rīta, kad vēl biju Rīgā. Sazinājos ar organizatoriem, un mēs nolēmām, ka pasākumu rīkosim par spīti visam, mainot pasākuma norises vietu un informējot reģistrētos dalībniekus. Un viss notika,» pastāstīja Tkačenko, kura bija uzaicināta kā lektore, lai stāstītu par savu pētījumu, kas veltīts krievvalodīgājiem jauniešiem no LGBTQ+ kopienas. Vēl vienu lekciju vadīja psihologs Artūrs Zaremba, kurš stāstīja par mentālo veselību un seksualitāti no psiholoģijas skatupunkta.

Rezultātā pasākumu izdevies pārcelt uz Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komitejas telpām. Pasākumā ieradušies aptuveni 20 cilvēki – gan jaunieši, gan pieaugušie. No Daugavpils pilsētas domes oficiālu atbildi par to, kādēļ pasākums aizliegts sākotnēji plānotajās telpās, organizatoriem saņemt neesot izdevies.

Savukārt Elksniņš preses konferencē apgalvoja, ka domē neesot dokumentu nedz par minētā pasākuma atļaušanu, nedz arī par tā aizliegšanu.

Pašvaldības Juridiskā departamenta pārstāvis Ruslans Golovans gan atzina, ka Sarkanais Krusts bija pieteicis pasākumu Jauniešu iniciatīvu centrā, tomēr pēdējā brīdī pasākums atcelts. Golovans atsaucās uz Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5.pantu, kas nosaka, ka pašvaldības iestādei, nododot patapinājumā mantu, katru reizi ir jāpieņem lēmums, kas noformēts rakstveidā.

Likums arī nosakot, ka, nododot patapinājumā pašvaldībai piederošās telpas, katru reizi slēdzams rakstveida līgums.

Ņemot vērā, ka Izglītības pārvalde nav iesniegusi domei apstiprināšanai projektu, kādā kārtībā notiek šīs telpas iznomāšana vai nodošana patapinājumā, atbildīgie Izglītības pārvaldes darbinieki atcēluši šo pasākumu, klāstīja domes ierēdnis un piebilda, ka pilsētas domē neesot reģistrēts Sarkanā Krusta pieteikums par šāda veida pasākuma rīkošanu.

Elksniņš aicināja visus, rīkojot pasākumus, «ievērot valstī noteikto kārtību – likumus un pašvaldības saistošos noteikumus».

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas