Vēstnieks: Latvijas pilsoņi Izraēlā nekrīt panikā, bet satraukums ir

Izraēlā esošie ārvalstu pilsoņi, atšķirībā no vietējiem, izjūt mazliet lielāku satraukumu par notiekošajiem teroraktiem un karadarbību, tomēr masveida panika nav novērojama, intervijā Latvijas Televīzijai piektdienas, 13.oktobra, rītā pastāstīja Latvijas vēstnieks Izraēlā Aivars Groza.

Viņš informēja, ka līdz šim vēstniecībā pēc padoma un konsultācijām ir vērsušies aptuveni 140 Latvijas valstspiederīgie. Taču ir redzams, ka cilvēki paši meklē un arī atrod iespējas, kā izkļūt no valsts, ja viņi tajā nejūtas droši. Šajā saistībā Groza pauda prieku par rasto iespēju organizēt speciālu avioreisu Latvijas valstspiederīgo nogādāšanai dzimtenē.

Groza stāstīja, ka

Izraēlā veikalos sāk aptrūkties produktu,

jo ir traucētas piegāžu ķēdes. Bieži esot dzirdamas trauksmes sirēnas, kurām atskanot, cilvēkiem nekavējoties jādodas uz bumbu patvertnēm. “Izraēlas iedzīvotāji pie tā ir pieraduši, varbūt ārvalstniekiem tas šķiet kas neierasts, bet tāda patlaban ir Izraēlas ikdiena,” stāstīja diplomāts. Viņš arī atzina, ka apšaudes no Gazas puses vairs nav tik intensīvas, bet tā joprojām notiek.

Tikmēr vēstniecības nelielā komanda turpina darbu – atbild uz iedzīvotāju e-pasta vēstulēm un telefona zvaniem, stāstīja Groza.

Kā ziņots, iepriekš vēstnieks informēja, ka Izraēlā pastāvīgi uzturas ap 5 000 Latvijas valstspiederīgo, kuriem lielākoties ir dubultpilsonība. Šie cilvēki zina, kā ir jārīkojas situācijās, kad atskan trauksmes sirēnas. Vēl vairāki Latvijas valstspiederīgie uz Izraēlu ir atceļojuši kā tūristi vai darba darīšanās.

Kā ziņots, palestīniešu islāmistu grupējumu Hamas un Islāma džihāds kaujinieki 7.oktobra rītā iebruka Izraēlā, noslepkavojot simtiem izraēliešu. Reaģējot uz uzbrukumu, Izraēlas armija sākusi dot atbildes triecienus pa mērķiem Gazas joslā. Savukārt Hamas līderi paziņojuši, ka ir gatavi turpmākai eskalācijai un ilgai cīņai, arī pilna apjoma karam.

Lasiet arī: ĀM un airBaltic plāno speciālo reisu no Izraēlas, biļetes jāpērk pašiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas