Mana Balss vāc parakstus par Naktsmiera likuma ieviešanu

Sabiedrības iniciatīvu portālā Mana Balss vāc parakstus par troksni regulējoša Naktsmiera likuma ieviešanu.

Iniciatīvas autore Maija Krastiņa norāda, ka pērn Rīgas pašvaldības policija ir saņēmusi 10 077 iesniegumus no iedzīvotājiem, par trokšņošanu. Krastiņa atzīmē, ka ar šādu problēmu saskaras ne tikai Rīgas, bet arī citu pilsētu iedzīvotāji.

Iniciatīva Mana Balss vietnē publicēta pirms piecām dienām, un to parakstījuši jau 1363 iedzīvotāji.

Krastiņa skaidro, ka iedzīvotāju naktsmieru traucē “izklaides vietas, kas ducina basus līdz rītausmai, terases, kuru skandas skan visu nakti, pasākumi un koncerti bez skaņas un laika ierobežojumiem, motocikli, kas dārdina savus izpūtējus, un visādi citi trokšņi, kas traucē naktsmieru”.

Viņasprāt, ja dažādu saimniecisko, un citu troksni kaut kādā mērā regulē likums, tad trokšņus no izklaides vietām neierobežo gandrīz nekas, līdz ar to iedzīvotājiem nav pietiekamas aizsardzības pret troksni naktī.

Iniciatīvas autore arī atgādina, ka aizvadītā gada vasarā jau neliela rīdzinieku grupa bija uzsākusi parakstu vākšanu pret izklaides vietu radītajiem trokšņiem un naktsmieru. Jautājums tika aktualizēts, panākot grozījumus likumā, paredzot sodīt juridiskas personas par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

“Teorētiski tas pieļaujot iespēju sodīt arī par trokšņošanu, taču praktiski daudzi paliek nesodīti un turpina trokšņot, pausts idejas aprakstā,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Jūlijā Rīgas pilsēta veica dažādus grozījumus saistošajos noteikumos attiecībā pret terasēm, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šos grozījumus vēl nav apstiprinājusi.  Krastiņa uzsver, ka Saeima drīz pabeigs izskatīt likumu par publiskajiem pasākumiem, tomēr grozījumos paredzētās izmaiņas, visticamāk, nebūs efektīvas.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija (EM) šī gada jūnijā ir izveidojusi darba grupu, lai izstrādātu grozījumus paaugstināta trokšņa ierobežošanai.

“Taču šī darba grupa sastāv galvenokārt no pašiem trokšņotājiem, un iedzīvotāju tiesības nav šīs grupas prioritāte.

Savukārt motociklu trokšņu risinājums kavējas jau gadiem, neskatoties uz solījumiem atrisināt. Solījumi, likumi un regulējumi ir, bet naktsmiera gadiem ilgi un joprojām nav,” pauž Krastiņa.

Iniciatīva ir aicinājums Saeimai izstrādāt Naktsmiera likumu, kas noteiktu, ka naktsmiers iestājas no plkst.23.00 un ilgst līdz 6.00. Krastiņas skatījumā tas kalpotu, kā “lietussarga likums” visiem šīs jomas saskaldītajiem regulējumiem. Viņa uzsver, ka piedāvāto grozījumu mērķis būtu pasargāt iedzīvotāju tiesības uz naktsmieru, miegu un atpūtu nakts laikā.

“Trokšņa negatīvā ietekme ir ne tikai traucēklis iedzīvotāju mieram un labsajūtai. Pētījumi liecina, ka noteiktu trokšņa lielumu sliekšņu pārsniegšana miega laikā kaitīgi ietekmē arī iedzīvotāju veselību. Atbalstīsim viens otru un balsosim par likumu, kas aizsargās mūsu naktsmieru un veselību!” pauž iniciatīvas autore.

Lasiet arī: VIDEO| Nacionālā bibliotēka: Fasādi vairāk nemazgāsim!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas