Apdrošinātājs: vētras nodarītos postījumus pilnībā izpratīsim augusta beigās

Apdrošināšanas kompānija Gjensidige šobrīd rezervējusi vairāk nekā 475 000 eiro Latvijā un vairāk nekā 1 miljonu eiro Baltijā, lai kompensētu dabas stihijas radītos zaudējumus informē apdrošinātājs.

Iepriekš jau vēstīts, ka šīs nedēļas sākumā Latviju pāršalca vētra, kas iedzīvotājus pārsteidza ar savu vērienīgumu un apjomu, atstājot aiz sevis virkni postījumu.

Kopš pirmdienas, 7.augusta Latviju plosošās vētras, lietusgāzes un pērkona negaiss nesuši simtiem tūkstošu eiro lielus zaudējumus valsts iedzīvotājiem –

lielākie postījumi nodarīti dzīvojamajām mājām, transportlīdzekļiem, saimniecības ēkām un zem klajas debess glabātajam cilvēku īpašumam.

Gjensidige Latvija vadītāja Sanita Glovecka, norāda, ka uzņēmumus ir saņēmis 108 ziņojumus par zaudējumiem cilvēku un uzņēmumu īpašumiem un automašīnām. 

” Ir būtiski zināt, ka mūsu klienti bojājumus var reģistrēt ne tikai zvanot, bet arī tiešsaistē. Ne visi vētras skartie iedzīvotāji jau ir sazinājušies ar apdrošinātāju par atlīdzības pieteikumu, tādēļ prognozējam, ka atlīdzībās izmaksājamā summa potenciāli varētu vēl palielināties. Visvairāk atlīdzības pieteikumus šobrīd saņemam no vietām, kur vētras spēks bijis vislielākais,” norāda Glovecka un aicina klientus izmantot arī digitālos rīkus, lai ziņotu par negadījumiem tiešsaistē. 

Glovecka uzsver, ka vētra īpaši nežēlīga un nesaudzīga bijusi tieši pret automašīnām.

Lielie krusas graudi un lūstoši koki nodarījuši postījumus ne tikai automašīnu stikliem un lukturiem, bet arī apskādējusi spēkratu virsbūvi. Būtiski atcerēties, ka vētras nodarītos bojājumus automobilim segs KASKO polise, kur tas ir iekļauts standarta segumā, pretēji OCTA polisei, kas autovadītāju nepasargā no dabas stihiju radītiem bojājumiem spēkratam.

Lai ātrāk izvērtētu situācijas nopietnību un izmaksātu nepieciešamo atlīdzību, klientiem pie pieteikuma ir jāpievieno foto no negadījuma vietas, kas apliecinās vētras postījumu faktu un ļaus operatīvi apzināt bojājumu apmērus.

Vietās, kur krusas graudi bijuši vislielākie, bojājumi nodarīti ne tikai automašīnām, bet arī mājokļiem.

Apdrošinātājam pieejamie dati liecina, ka vētra mājokļiem ir nodarījusi postījumu jumtiem, ārējai apdarei, logiem un arī saules paneļiem.

Gjensidige norāda, ja īpašums ir cietis no dabas stihijas, klientiem jāpārliecinās, ka zaudējumu apmērs netiek palielināts. Tāpat vētrā cietušos aicina novietot bojātās vieta drošā vietā un izžāvēt tās. Īpaši svarīgi ir  pārsegt un nostiprināt bojātās vietas, tas pasargās tās no vēl lielākiem zaudējumiem.

Savukārt, ja vētra nodarījusi postījumus īpašumam un apdrošinātajā ēkā ir atveres, pa kurām īpašumā var iekļūt nokrišņi, tās ir nekavējoties jāaizver.

Ja to nav iespējams izdarīt pašu spēkiem, tad izmantojiet apdrošinātāja piedāvāto diennakts palīdzības dienestu.

Gjensidige atgādina, ka saviem klientiem tiks nodrošināta, organizēta un atlīdzināta palīdzība un izdevumi gadījumā, ja uz ēkas ir uzkritis koks, vētra bojājusi ēkas konstrukcijas vai nepieciešams atlīdzināt notikuma vietas sakopšanas izdevumus u.c. vētras radītās postažas.

“Ceturtajā dienā pēc dabas stihijas esam izmaksājuši jau teju 10% no pieteiktajām atlīdzībām īpašumā. Apskatot atlīdzības pieteikumu tendences novērojam, ka teju pusē no īpašumu atlīdzību pieteikumiem vētras nodarītie zaudējumi ir 20-30 tūkst. eiro apmērā, kas liecina par lieliem postījumiem. Tomēr esam saņēmuši arī īpašuma atlīdzību pieteikumus, kur zaudējumi būs krietni lielāki. KASKO šobrīd vidēji vienas atlīdzības apmērs sasniedz gandrīz 4000 eiro gadījumam un šobrīd jau 30% no klientu esam veikusi zaudējumu atlīdzību,” stāsta Glovecka.

Lasiet arī: Veiktas pirmās aplēses par vētras postījumiem sējumos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas