Eesti Gaas atkal strauji palielina gāzes cenas Igaunijas mājsaimniecībām

Eesti Gaas mājsaimniecības paketes cena, kas ceturtdien, 1.septembrī, ir pieaugusi līdz 2,65 eiro par kubikmetru, oktobrī palielināsies līdz 4,10 eiro par kubikmetru, infomē Igaunijas sabiedriskais medijs ERR

Eesti Gaas valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks (Margus Kaasik) sacīja, ka gāzes cenas mājsaimniecībām tiek noteiktas pamatojoties uz biržās iegādātās dabasgāzes cenas.

«Pēdējā laikā gāzes cenas pastāvīgi pieaug, reizēm sasniedzot 330 eiro par megavatstundu. Šobrīd gaisā virmo optimisma nokrāsa, jo cena jau dažas dienas krītas, tomēr nav skaidrs, vai šī tendence turpināsies,» sacīja Kāsiks.

Septembrī mājsaimniecību gāzes cena pieauga līdz 2,65 eiro par kubikmetru, salīdzinot ar 0,48 eiro par kubikmetru pagājušā gada sākumā.

2021.gada pavasarī gāzes cenas Eiropas tirgos bija aptuveni 20 eiro par megavatstundu, bet augusta priekšpēdējā nedēļā tās sasniedza jaunu augstāko līmeni – 339 eiro par megavatstundu.

Analītiķi prognozē, ka rudenī Gazprom darbības dēļ cenas atkal pieaugs.

Eesti Gaas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka gāzes tirgus šobrīd ir nestabils un svārstīgs, kas apgrūtina gāzes cenu prognozēšanu. Viņš uzskata, ka gāzes cenas svārstības neesot pamatotas.

Lasiet arī: Krievija aptur gāzes piegādi Eiropai

Kāsiks norādīja, ka situācija dažādās valstīs  ir atšķirīga, taču ziemas krājumi esot ļoti labi. Atliekot tikai cerēt, ka tirgus norims, un gāzes cenas netiks noteiktas emociju uzplūdā, un tās saglabāsies saprātīgā līmenī.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas