ECB procentlikmes varētu sākt samazināt vasarā

Eiropas Centrālā banka (ECB) procentlikmes varētu sākt samazināt šovasar, trešdien, 17.janvārī, paziņoja bankas prezidente Kristīne Lagarda, vienlaikus gan uzsverot, ka šāda rīcība būs atkarīga no jaunākajiem ekonomikas datiem.

Intervijā ziņu aģentūrai “Bloomberg” Davosā notiekošā Pasaules ekonomikas foruma laikā Lagarda tika lūgta komentēt ECB padomes locekļu mājienus, ka banka procentlikmes varētu sākt samazināt šī gada vasarā.

“Es arī teiktu, ka tas ir ļoti ticams,” sacīja Lagarda. “Taču man arī jāsaglabā atturība, jo viss atkarīgs no datiem un joprojām pastāv neskaidrība, kā arī daļa rādītāju vēl nav nostabilizējušies līmenī, kādā mēs to vēlētos.”

Jaunākie Eiropas Savienības statistikas biroja “Eurostat” dati liecina, ka inflācija eirozonā decembrī veidoja 2,9%, kas joprojām ir virs ECB noteiktā 2% mērķa.

Lagarda norādīja, ka inflācija “atrodas uz pareizā ceļa”, taču ir pāragri svinēt uzvaru.

Viņa uzsver, ka enerģijas cenas un iespējami traucējumi piegāžu tīklos ir galvenie riska faktori.

Lagarda pagājušajā nedēļā paziņoja, ka procentlikmes eirozonā sasniegušas maksimālo līmeni pēc to ievērojamas palielināšanas centienos apkarot augsto inflāciju.

“Manuprāt, esam sasnieguši maksimālo līmeni, un, ja vien neradīsies papildu satricinājumi, likmes, visticamāk, neturpinās pieaugt,” intervijā Francijas raidorganizācijai “France 2” sacīja Lagarda.

Jau ziņots, ka decembrī ECB padome izvērtēja eirozonas ekonomikas attīstības prognozes tuvākajiem trim gadiem un pieņēma lēmumu procentlikmes saglabāt nemainīgas.

ECB padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā.

Tikmēr Eiropas Savienības statistikas departamenta “Eurostat” ātrais novērtējums liecina, ka gada inflācija eirozonā decembrī palielinājusies līdz 2,9% salīdzinājumā ar 2,4% novembrī.

Lasiet arī: Rinkēvičs: Pārdomāti, racionāli un bez nolemtības sajūtas ir jāgatavojas visiem scenārijiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas