Dabasgāzes cena biržā būtiski pieauga

Dabasgāzes cena TTF biržā pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš pieauga par 4,3%, sasniedzot 29,48 eiro par megavatstundu (MWh), informē Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

Ministrijā arī norāda, ka pagājušajā nedēļā TTF biržas dabasgāzes cena bija līdzvērtīga cenai 2021.gada jūnijā.

Tikmēr šķeldas cena turpināja samazināties – šķeldas cena pagājušajā nedēļā bija 22,67 eiro par MWh, kas ir kritums par 6,7%.

KEM atzīmē, ka šķeldas cena patlaban ir būtiski zemāka nekā 2022./2023.gada apkures sezonā iepirktās šķeldas vidējā cena, kas bija 42,5 eiro par MWh.

Vienlaikus ministrijā norāda, lai gan Lietuvā un Igaunijā šķeldas cena ir nedaudz zemāka kā Latvijā, joprojām cena visās Baltijas valstīs ir konkurētspējīga. Igaunijā šķeldas cena pagājušajā nedēļā pieauga par 2,2%, sasniedzot 21,08 eiro par MWh, bet Lietuvā tā samazinājās par 3% – līdz 21,42 eiro par MWh.

Tāpat ministrijā informē, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuve ir piepildīta 58,8% apmērā – tajā ir apmēram 13,3 teravatstundas (TWh) dabasgāzes. Inčukalna gāzes krātuves piepildījums ir zem Eiropas krātuvju piepildījuma līmeņa, kas ir 69,3%.

Savukārt dabasgāzes patēriņš, pēc ministrijā vēstītā, pagājušajā nedēļā Latvijā bija 294 198 MWh, kas ir par 22% mazāk nekā nedēļu iepriekš. No Inčukalna pazemes gāzes krātuves 98 654 MWh nogādātas Igaunijas dabasgāzes lietotājiem.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka laika apstākļu dēļ pieprasījums pēc dabasgāzes Latvijā  nākamajā nedēļā varētu pieaugt, tostarp paredzams, ka kāps pieprasījums pēc Rīgas termoelektrostaciju elektroenerģijas ražošanas jaudām.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas