Lēš, ka Ukrainas pretuzbrukuma galvenais virziens būs Zaporižjas apgabalā

Ukrainas pavēlniecība informējusi Vašingtonu par jaunas ofensīvas fāzes sākšanu galvenā trieciena virzienā – uz dienvidiem no Orihivas Zaporižjas apgabalā, vēsta laikraksts The New York Times, atsaucoties uz diviem avotiem Pentagonā.

Ja tiks pārrauta Krievijas aizsardzība, tas ļaus Ukrainas armijai virzīties uz Tokmaku un tālāk uz Melitopoli pie Azovas jūras. Saskaņā ar avotu teiktā, Ukrainas bruņotie spēki ir iesaistījuši kaujā dažus no jaunajiem formējumiem, kas sagatavoti speciāli pretuzbrukumam un līdz šim turēti rezervē.

Līdz šim Ukrainas armija vairākos frontes posmos ir veikusi uzbrukuma darbības, ko novērotāji interpretē vai nu kā Krievijas aizsardzības vājo vietu meklēšanu, vai arī kā maldinošus manevrus, kuru mērķis ir novērst ienaidnieka rezerves no galvenā trieciena vietas. Visur Ukrainas armija pārvietojās lēni, ko pēdējās nedēļās ir atzinusi arī Ukrainas pavēlniecība, galvenokārt blīvo mīnu lauku un gaisa seguma trūkuma dēļ.

Saskaņā ar New York Times avotu teiktā, par labu ukraiņu ofensīvas pastiprināšanai darbojas trīs faktori: pirmkārt, virzība cauri mīnu laukiem ir bijusi lēna, bet stabila.

Otrkārt, Ukrainas armija var izmantot sekas, ko radījusi Krievijas karavīru vidū populārā ģenerāļa Ivana Popova atlaišana. Un, treškārt, pastāvīgie Ukrainas triecieni Krievijas aizmugures infrastruktūrai ir izraisījuši traucējumus frontes apgādē, tostarp ar munīciju.

Tikmēr Krievijas spēki naktī uz ceturtdienu ar raķetēm atkal apšaudījuši ostu infrastruktūru Odesas apgabalā, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība Dienvidi.

Raķetes “Kalibr” tika izšautas no zemūdenes Melnās jūras ūdeņos kritiski mazā augstumā, kas apgrūtināja to atklāšanu. Trāpīts ostas administratīvajai ēkai, kā rezultātā gāja bojā civilais darbinieks, bet vienā no kravu termināļiem bojātas ražošanas iekārtas, teikts pavēlniecības ziņojumā.

Ukrainas Gaisa spēki trešdien paziņoja, ka ir notriekuši 36 spārnotās raķetes, kuras Krievija izšāvusi jaunos uzbrukumos Ukrainai.

Ukrainas spēki pārtvēra trīs raķetes Kalibr pirmajā triecienu sērijā pēcpusdienā, kā arī 33 raķetes H-101 un H-555 agrā vakarā.

Pavēlniecība Dienvidi prognozē, ka tuvākajā laikā ienaidnieks neatteiksies no kombinēto uzbrukumu taktikas, izmantojot dažādu veidu raķetes un palaižot tās no dažādiem virzieniem. Pavēlniecība atzīmē, ka, iespējams, laikapstākļu nepastāvības dēļ ienaidnieks starp triecieniem ieturēs pauzi, taču nākamās dienas būs visai saspringtas.

Lasiet arī: Arestovičs: Sliktākajā scenārijā vagneriešu mērķis varētu būt Viļņa un Daugavpils

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas