VIDEO| Tviterī: Ņemsim piemēru no kaimiņiem igauņiem, kā ir “jāapkalpo” vietējie krievvalodīgie

Sociālajā tīklā Twitter diskusijas raisījis video no kādas Igaunijas ēstuves, kur viesmīle atteikusies apkalpot krievu valodā runājošus apmeklētājus. Ēstuves darbiniece norādījusi apmeklētājiem, ka “igauņiem ir sava valoda, un, ja reiz viņi ir izvēlējušies dzīvot Igaunijā, viņiem ir jāzina vietējā valoda.”

Video redzams, ka krievvalodīgo pārim atteikts apkalpošanā, jo pasūtījums veikts krievu valodā. Viesmīle igauņu valodā norādījusi, ka klienti nevar sagaidīt, ka viņa pieņems pasūtījumu krievu valodā.

Video noprotams, ka krievu valodā runājošā sieviete saprot katru viesmīles vārdu, taču turpina sarunu krieviski. “ Ja jūs, dzīvojot šeit, nevēlaties sarunāties igauņu valodā un cienīt mūsu kultūru un sabiedrības normas, es jūs neapkalpošu!” pauda viesmīle, un vēlreiz atgādināja apmeklētājiem, ka viņi dzīvo Igaunijā, kur oficiālā valoda ir igauņu.

Video noslēdzas ar apmeklētāju jautājumu viesmīlei: Lai jūs mūs apkalpotu krievu valodā, mums ir jāpiemaksā?”

Liela daļa Twitter lietotāju uzsvēruši, ka latviešiem būtu jāmācās no kaimiņiem igauņiem, kā apkarot krievu valodas uzspiešanu. “Paraugs no Igaunijas – šādai jābūt latviešu attieksmei pret ikvienu, kurš uzrunā krieviski, ”norāda Twitter lietotājs Nils.

Jāpiebilst, ka krievu valodas lietošanas samazināšana ir viena no visvairāk apspriestajām problēmām sabiedrībā. Nesen sociālajos tīklos vairāki lietotāji dalījās ar savu nepatīkamo pieredzi Gan Bei restorānos, kur viesmīļi vai nu nezina vai demonstratīvi nerunā latviešu valodā ar apmeklētājiem.

Daži Twitter lietotāji norāda, ka pat ir jautājuši, vai viesmīļi gadījumā nav no Ukrainas un viņiem ir atbildēts, ka nē – no Latvijas.

Tāpat liela daļa sabiedrības norāda, ka likums nosaka, ka apkalpošanas sfērā strādājošajiem ir obligāti jāzina valsts valoda. Tāpēc tas, ka Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie nezina vai izliekas, ka nezina latviešu valodu, ir “krievu problēma, par kuru latviešiem galvai nebūtu jāsāp”.

Daži arī norāda, ka ir bijuši gadījumi, kad krievu valodā runājošs apkalpojošais personāls ignorē klientus, kas runā latviski.

Lasiet arī: VIDEO| ,,Pasaki to krieviski!” – Jūrmalas atpūtnieki rupji vēršas pret policistu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas