Smiltēns: Ķīnai var būt būtiska loma Krievijas agresijas apturēšanā

Krievijas agresija rada satricinājumu ne vien Eiropā, bet gan visā pasaulē, graujot starptautiskajās tiesībās balstītas kārtības pastāvēšanu, trešdien, 28.jūnijā tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tanu Sungeņu  pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Vēstnieks akcentēja, ka Ķīna saprot valdošās bažas par Ukrainā notiekošo un allaž ir iestājusies par valstu suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Ķīna iestājas par mieru un aicina izbeigt karu, uzsvēra Sungeņs, norādot, ka karš ietekmē arī pasaules ekonomiku.

“Ukrainā tiek lietas asinis šajā nežēlīgajā karā, ko izvērsusi Krievija. Tas ir jāpārtrauc, un Krievija ir jāsauc pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem. Mūsu fokuss ir uz Ukrainā notiekošo, un drošība ir pats svarīgākais jautājums. Ķīnai var būt būtiska loma, palīdzot izbeigt šo karu un panākot to, ka Krievija ievēro pašus svarīgākos principus – valstu suverenitāti un teritoriālo neaizskaramību,” sprieda Smiltēns.

Puses pārrunāja arī iespējas veicināt Latvijas eksportu uz Ķīnu.

Smiltēns izcēla jautājumu par putnu gaļas un graudu eksportu, aicinot atbalstīt šo produktu sertifikācijas procesu Ķīnas atbildīgajās iestādēs.

Sungeņs pozitīvi vērtēja iespējas veicināt Latvijas eksportu uz Ķīnu, uzsverot, ka tam par labu nāk arī tas, ka valstīm ir vairākas sadraudzības pilsētas, kas apliecina valstu ciešos kontaktus.

Saeimas priekšsēdētājs akcentēja ANO Drošības padomes lomu starptautiskā miera nodrošināšanā un uzsvēra, ka Latvija iestājas par starptautiska tribunāla izveidi.

“Vainīgie ir jāsauc pie atbildības. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, lai nākotnē nevienam nenāktu prātā atkārtot šādas zvērības,” sacīja Smiltēns.

Tāpat Sungeņs atzinīgi vērtēja to, ka Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu, kā arī pauda apņēmību veicināt ciešāku Latvijas un Ķīnas parlamentāro sadarbību.

Lasiet arī: ST atzīst prasību studiju programmas pamatā īstenot latviešu valodā par neatbilstošu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas