Pērn 6% Latvijas iedzīvotāju bija komunālo maksājumu parādi

Pēdējo 12 mēnešu laikā naudas trūkuma dēļ 6% mājsaimniecību kaut reizi ir bijuši parādi par komunālajiem pakalpojumiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, kas iegūti iedzīvotāju aptaujā par viņu ienākumiem un dzīves apstākļiem.

Savukārt 2021. gadā tādi bija 6,1% majsaimniecību. Par galvenā mājokļa īri vai hipotekāro kredītu kaut reizi 2022.gadā parādā bijuši 6,3% (2021.gadā – 6,4%) aptaujāto.

Visbiežāk parādā par komunālajiem maksājumiem palikušas mājsaimniecības ar bērniem, tostarp ar vienu pieaugušo un bērniem (10,7%), pāri ar trim un vairāk bērniem (8,7%), kā arī vienas personas mājsaimniecības vecumā no 16 līdz 64 gadiem (8,6%). Retāk par komunālo pakalpojumu rēķiniem parādā bijuši pāri bez bērniem (3,8%) un seniori vecumā no 65 gadiem, kuri dzīvoja vieni (3,6%).

Vidēji viena mājsaimniecība mājokļa uzturēšanai izdod 12,2 % no ienākumiem.

Visvairāk mājokļa izmaksas ietekmēja vientuļos seniorus vecumā no 65 gadiem – viņi par mājokli tērēja 20,8% no saviem ienākumiem. Mājsaimniecības ar vienu pieaugušo un bērniem mājokļa uzturēšanai iztērēja 18,3% no ienākumiem, savukārt vienas personas (no 16 līdz 64 gadiem) mājsaimniecības – 15,9% no ienākumiem.

Pāriem ar diviem bērniem mājokļa izdevumi veidoja 11,2% no ienākumiem, pāriem ar trim un vairāk bērniem, kā arī pāriem bez bērniem – 10,9% no ienākumiem.

CSP 2022.gada ienākumu un dzīves apstākļu aptaujā, kas tika veikta no pērnā gada 30.janvāra līdz 30.jūnijam, piedalījās 5,8 tūkstoši mājsaimniecību un 10,3 tūkstoši respondentu vecumā no 16 gadiem.

«Komunālie pakalpojumi» ietver maksājumus par ūdeni, gāzi, elektrību, apkuri un atkritumu savākšanu. Netiek iekļauti tie izdevumi, ko mājsaimniecība sedz, lai nodrošinātu sev papildu iespējas (piemēram, abonementa maksu par televīziju, internetu, telefonu, signalizāciju un citu).

«Mājokļa uzturēšanas izdevumi» ietver izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem, apsaimniekošanu, nekustamā īpašuma nodokli, īri (īrniekiem), hipotekārā kredīta pamatsummu (tiem, kas par savu mājokli maksā hipotekāro kredītu), mājokļa apdrošināšanu un citus izdevumus, kurus ir nepieciešams segt, lai mājoklī varētu dzīvot. Mājokļa izdevumos netika iekļauti maksājumi par telefonu, kabeļtelevīziju, internetu u.c. pakalpojumiem, lai nodrošinātu sev papildu iespējas.

Lasiet arī: Latvijā 44% aptaujāto trūkst brīvu līdzekļu uzkrājumam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas