Piketā pie MK prasīs rīcību saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpilī

Ņemot vērā, sabiedrības kritiku, nosodījumu un neizpratni par Valsts policijas (VP) rīcību Jēkabpils slepkavības lietā, otrdien, 25. aprīlī, pie Ministru kabineta (MK) piketā Nāves iemesls: sieviete tiks prasīts saukt pie atbildības gan atbildīgās iestādes, par nolaidīgu rīcību konkrētajā lietā, informē Centrs Marta pārstāve Beāte Jonīte.

Piketu rīko Centrs Marta sadarbība ar organizāciju Sievietei Paveicās, un Jaunatnes organizāciju Protests. Jonīte norāda, ka protesta akcija sāksies plkst.13:10 ar klusuma brīdi Jēkabpilī noslepkavotajai sievietei.

PIKETA RĪKOTĀJI AICINA ARĪ MINISTRUS SĒDES LAIKĀ IETURĒT KLUSUMA BRĪDI.

Piketa dalībnieki tiek aicināti nākt, ģērbti melnā ar pie apģērba piespraustiem sarkanas krāsas elementiem.

Jonīte uzsver, ka tiks pieprasīta rīcība par atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils slepkavības gadījumā, kā arī politiskā atbildība par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

“VALDĪBA NAV SPĒJUSI NOTEIKT CĪŅU PRET VARDARBĪBU PRET SIEVIETĒM UN VARDARBĪBU ĢIMENĒ KĀ POLITISKO PRIORITĀTI LATVIJĀ, UN IR LAIKS TO MAINĪT,” TEIKT PIKETA ORGANIZĒTĀJU PUBLISKAJĀ PAZIŅOJUMĀ.

Līdzīgi, ka liela daļa sabiedrības arī piketa rīkotāji pauž neizpratni par policijas rīcību, šajā gadījumā. Ņemot vērā publiski pieejamo informāciju par slepkavībā vainīgo, Leonu Rusiņu, kurš laikā kad pret viņu bija 19 aktīvi izmeklēšanas procesi, noslepkavoja bijušo dzīvesbiedri, piketa organizatori neizprot, kā šāda situācija vispār tika pieļauta.

Likumos noteiktā kārtībā jau pastāv vairums mehānismu, ieskaitot apcietinājumu un brīvības atņemšanas iespēju par pagaidu aizsardzības pārkāpšanu, par cietušās vajāšanu, un par atteikšanos apmeklēt rehabilitāciju, kas paredzēta vardarbības veicējiem.

Taču piketa organizētāju ieskatā, varas iestāžu nespēja, efektīvi piemērot likumdošanā jau esošus drošības mehānismus, ir sociāls un politisks apkaunojums demokrātiskā valstī.

“Šo pastiprina tas, ka Latvija joprojām atrodas starp 6 ES valstīm, kas nav ratificējušas Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas Konvenciju, neskatoties uz, to, ka Latvijā ir augstākais sieviešu slepkavību skaits, uz iedzīvotāju skaitu no visām ES valstīm,” norādīts piketa rīkotāju publiskajā paziņojumā.

Lasiet arī: Sabiedrības ieskatā, policija “vīrietim ļāvusi pastrādāt slepkavību”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas