BNN nedēļas apkopojums: Aprautais triumfs. Tiesības kratīt – drošai skolai. Nav bijušo padomju robežsargu? Riska fondi

Partnerības institūta ieviešanai vajadzēja kļūt par Evikas Siliņas vadītās valdības “liberālā kodola” – Jaunās Vienotības un Progresīvo – triumfa brīdi. Tam nepieciešamie grozījumi tika enerģiski un pārsteidzoši ātri “izstumti” cauri Saeimas balsojumiem, “Zaļo un zemnieku savienībai” bez klajas tielēšanās atbalstot sev ideoloģiski, mazākais, svešus principus.

Iespējams tādejādi ZZS ir apmaksājusi tai piestādīto rēķinu par dalību valdošajā koalīcijā un uzskatāmi apliecinājusi, ka Siliņas  kabinets varētu būt pietiekami “elastīgs” pret kaut kādām varbūtējām partneru iekšējām nesaskaņām. [Protams, līdz tam brīdim, kamēr vien valdības stabilitāte būs “zaļzemnieku” interesēs]. Tā ir būtiska atšķirībā no Lietuvas valdības, kurā plaisas dzen konservatīvo politiķu putiniskais krustakarš pret “gejisma propagandu”. 

Taču koalīcijas uzvaras efekts tika “izsmērēts”, jo tās rezultātā ir radīts jauns iegansts politiskajai krīzei. Izmantojot savas konstitucionālās tiesības, 34 Saeimas opozīcijas deputāti lūdza Valsts prezidentu Valsts prezidentam uz diviem mēnešiem apturēt Saeimā pieņemtos grozījumus Notariāta likumā un cer nodot tos tautas nobalsošanā. Tiesa, apmēram 155 000 vēlētāju pilsoņu paraksti referenduma sasaukšanai būtu jāsavāc viena mēneša laikā, kas diez vai var izdoties. Taču opozīcija droši vien pratīs šajā kampaņā izrādīt, cik trausla, “tautas nemīlēta” un, ak jā, “gejiska” ir Siliņas valdība.  

Ir skaidri redzams, ka Valsts prezidents jūtas “iesildījies” enerģiskam darbam likumdošanas iniciatīvu laukā – nevairoties no sarežģītu un pat “riskantu” problēmu uzrādīšanas. Sabiedrībā, kas jūtas iebaidīta kaut nejauši aizskart indivīda tiesības – pat ja tas pats mīda kājām citu tiesības –, piedāvājums kratīt skolēnu somas skan vienkārši dumpinieciski!

Tāpat Edgara Rinkēviča iecere uzlikt pašvaldību vadītājiem par pienākumu iegūt pielaidi valsts noslēpumam [cietāk izsakoties, pakļaut viņus lustrācijai] ir sitiens Latvijas politikai ļoti vārīgā vietā. Kad/ja attiecīgs dokuments tiks nosūtīts uz Jēkaba ielu, tas kļūtu par pamatīgām “zobu sāpēm” Saeimas partijām un to reģionālajiem sabiedrotajiem. Būtu interesanti paklausīties, kādi gan labskanoši argumenti tiks piesaukti, likumdevējiem cenšoties “noairēt” šo valsts galvas ierosinājumu. 

Šonedēļ pilnu kūleni beidzot ir apmetis senāks ZZS politisko cīņu manevrs. Tā – kā opozīcijas partija kopā ar sabiedrotajiem – iepriekšējā Saeimā centās ar vēršanos Satversmes tiesā nosargāt Ventspils pilsētas pašvaldības vadības intereses Latvijas otrā lielākajā brīvostā. Spriedums ostu reformas lietā gan nav labvēlīgs šādai vajadzībai, bet par to vairs maza bēda – ZZS taču tagad ir valdībā.

Jau šķiet pat samanāms, ka satiksmes ministrs koalīcijas stabilitātes vārdā būs atsaucīgs reformu nomuļļāt tiktāl, līdz tā pilnībā tiek aizmirsta. Turklāt dīvainības ap Rail Baltica patlaban šķiet tik vērienīgas, ka šī miljardiem vērtā projekta “krāsmatās” varētu dziļi noglabāt ne tikai reformu un tai vēlīgo Satversmes tiesas spriedumu. 

Igaunijas skolotāji un viņu arodbiedrība turpina apņēmīgu spiedienu uz valdību, lai profesijai kopumā panāktu 8 procentu lielu algu pielikumu. Premjere Kaja Kallasa un viņas partija pedagogiem atbild ar atrunām, vīzdegunību un pat mājieniem sodīt par “nelikumīgu” streikošanu – izliekoties neredzam, cik strauji abas zaudē agrāko atbalstu sabiedrībā. 

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Nedaudz cilvēcības, “Lustrācijas” drauds, Drosmīgs solis, Ko nu vairs…, €-šarms ir zudis, Pensijā nebija miera?, Knābiens Krauklim, Iztikai un pašcieņai un Putiniska tiklība.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 

NEDAUDZ CILVĒCĪBAS

Saeima: divi pilngadīgie varēs noslēgt partnerību, attiecības nostiprinot pie notāra

 
partnerības institūts, notāri, Valsts prezidents, referendums, Saeima, Svarīgi,
Pāris 11.novembra krastmalā Rīgā. Ilustratīvs attēls. Foto: Sintija Zandersone / LETA

Divām pilngadīgām personām būs iespēja juridiski nostiprināt savas attiecības, vēršoties pie notāra un noslēdzot partnerību. To paredz izmaiņas vairākos likumos, ko ceturtdien, 9.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā ir pieņēmusi Saeima, ziņo tās preses dienests. Opozīcija cer ierosināt referendumu.

Izmaiņas likumos paredz, ka partnerību varēs noslēgt no nākamā gada 1.jūlija, un tās ļaus nodrošināt šo personu juridisko un sociālo aizsardzību, teikts mediju relīzē.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“LUSTRĀCIJAS” DRAUDS

Viedoklis | Latvijai vajadzīgā “zemestrīce” – nav pielaides, nav domes amata!

Pielaide valsts noslēpumam, Valsts prezidents, Edgars Rinkēvičs, pašvaldību vadītāji, Daiga Mieriņa, ZZS, Aivars Lembergs, Jānis Vītoliņš, Aleksandrs Bartaševičs, Andrejs Elksniņš, Gatis Truksnis, Egils Helmanis, Svarīgi,
Daži no tiem, kam pašvaldības vadīšanu vai atgriešanos amatā, visticamāk, apdraudēs prasība saņemt pielaidi valsts noslēpumam (no kreisās): Gatis Truksnis, Nils Ušakovs (S), Aivars Lembergs (LuV), Andrejs Elksniņš. Foto: LETA/BNN kolāža

Valsts prezidenta ierosinājums – attiecināt pienākumu iegūt pielaidi valsts noslēpumam arī uz pašvaldību vadību – ir tik loģisks, pašsaprotams un efektīvs, ka vienīgā reakcija uz to patiesībā var būt tikai šāda: “Kur gan Jūs, Rinkēviča kungs, bijāt agrāk?” 

Interesanti, kas tagad notiks tālāk, kā uz valsts galvas priekšlikumu – saistītu gan ar ģeopolitisko situāciju, gan ar valsts un civilās aizsardzības plānošanu – reaģēs Saeima?

Vairāk uzziniet šeit.

 

DROSMĪGS SOLIS

Valsts prezidents Saeimai iesniedz likumdošanas iniciatīvu par drošu vidi skolā

Valsts prezidents, Edgars Rinkēvičs, likumdošanas iniciatīva, skolotāji, drošība skolās
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, 3.novemnbrī tiekoties ar tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri (JV). Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja / Flickr

Valsts prezidenta kanceleja ziņo, ka otrdien, 7. novembrī, valsts galva Edgars Rinkēvičs ir parakstījis un Saeimai nosūtījis divas likumdošanas iniciatīvas, kas aicina veikt grozījumus Izglītības likumā un grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām.

“Izglītības iestādē tiesības justies droši ir gan pedagogiem, gan skolēniem, gan pārējam izglītības iestādes personālam.”

Vairāk uzziniet šeit.

 

KO NU VAIRS…

ST spriedums dod valstij brīvību meklēt efektīvāko ostu pārvaldības modeli, apgalvo Briškens

Kaspars Briškens, Satiksmes ministrija, Satversmes tiesa, ostu reforma,
Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P). Foto: Ieva Leiniša / LETA

Satversmes tiesas (ST) lēmums patlaban dod valstij rīcības brīvību sameklēt efektīvāko ostu pārvaldības modeli, bet vienlaikus uz ostu reformu ir jāskatās plašākā nozares kontekstā, nevis tikai kā uz ostu administratīvo pārvaldības veidu, intervijā uzsvēra satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

“Skaidrs, ka kopumā tas ir labs lēmums un parāda, ka tik stratēģisku aktīvu kā ostas pārvaldībai ir jābūt valsts rokās. Valstij ir pilna autonomija izvēlēties to pārvaldības modeli, kas ostām ir vispiemērotākais,” uzsvēra ministrs.

Vairāk uzziniet šeit.

 

€-ŠARMS IR ZUDIS

BNN fokusā | Kam piestādīs rēķinu par Rail Baltica “dzīrēm”?

Rail Baltica, Satiksmes ministrija, Kaspars Briškens, Evika Siliņa, Krišjānis Kariņš, Dana Reizniece-Ozola, Roberts Zīle, Eiropas parlamenta vēlēšanas, Tālis Linkaits, Svarīgi,
Rail Baltica trases “cilpas” būvdarbi pie lidostas Rīga. Foto: Rail Baltica projekta publicitātes attēls

Starptautiskais dzelzceļa projekts Rail Baltica, par ko mūsu politiķi nesen runāja ar milzu entuziasmu, arvien vairāk sāk izskatīties pēc Latvijas valstsvaras sev kaklā uzsieta dzirnakmens, tai apmātā apņēmībā brienot arvien dziļāk ezerā.

Sabiedrību, medijus un ekspertus jau nomāc bažas par nespēju apmaksāt miljardiem vērtos būvdarbus – kas, kā tiek vēstīts, arvien sadārdzinās – un par trases projektēšanas darbu aizkavēšanos [lasiet šeit]. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

PENSIJĀ NEBIJA MIERA?

Ekspolitiķim Ādamsonam par spiegošanu piespriež astoņarpus gadus cietumā

Jānis Ādamsons, spiegošana Krievijas labā, partija Saskaņa, Svarīgi,
Par spiegošanu notiesātais kādreizejais Saeimas Saskaņas frakcijas deputāts Jānis Ādamsons. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Rīgas pilsētas tiesa ceturtdien bijušo Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu atzina par vainīgu apsūdzībās par spiegošanu Krievijas labā un piesprieda cietumsodu uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem, informēja Tiesu administrācija.

Pirmās instances tiesa Ādamsonu notiesāja par četru noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, tostarp par svešas mantas iegūšanu ar viltu nelielā apmērā, šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

KNĀBIENS KRAUKLIM

KNAB veicis kratīšanu Valkā aizdomās par iespējamu 776 000 eiro izkrāpšanu

 
Valka, Valkā kratīšana, ES nauda, KNAB
Foto: Paula Čurkste/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru (EPPO) otrdien, 7.novembrī, veicis kriminālprocesuālās darbības, tajā skaitā kratīšanas un nopratināšanas, vairākos objektos Valkā un citviet Latvijā, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB.

Kriminālprocesuālās darbības veiktas aizdomās par iespējamu vismaz 776 000 eiro izkrāpšanu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

IZTIKAI UN PAŠCIEŅAI

Trīs ceturtdaļas Igaunijas skolu un bērnudārzu iesaistījās brīdinājuma streikā

Igaunija, skolotāju algas, pedagogu streiks, Kaja Kallasa, Svarīgi,
Klase Vasalemmas pagasta skolā – netālu no Tallinas. Ilustratīvs attēls. Foto: Jaan Keinaste / Flickr

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR, atsaucoties uz Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāju Rēmo Voltri (Reemo Voltri), ziņo, ka stundu ilgajā brīdinājuma streikā piektdien, 10.novembrī, piedalījās trīs ceturtdaļas no visām Igaunijas skolām un bērnudārziem.

Atkarībā no mācību iestādes darba laika, tas sākās astoņos vai deviņos rītā. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

PUTINISKA TIKLĪBA

BNN pēta | Lietuvas valdošā konservatīvo un liberāļu koalīcija sašūpojas pēc tam, kad deputāti nobalso par likuma grozījumu, kas saistīts ar LGBTQ

Lietuva, reforma, grozījumi, LGBTQ, partnerattiecības, koalīcija, konservatīvie, īpašuma nodoklis, nesaskaņas, Seims, parlaments
Foto: Unsplash

Lietuvas valdošajā konservatīvo un liberāļu koalīcijā valda saspīlējums, turklāt šonedēļ tas sasniedza kulmināciju pēc tam, kad 16 konservatīvo (TS-LKD) deputāti nobalsoja pret Nepilngadīgo aizsardzības likuma grozījumiem, kas tagad paredz aizliegt ar LGBTQ saistītās informācijas izplatīšanu nepilngadīgām personām. Pirms nodošanas Seimam grozījumu apstiprināja valdība.

Tika uzskatīts, ka šis balsojums būs pārbaudījums plaukstošajai koalīcijai pirms gaidāmā balsojuma par likumu par kopdzīvi, kurā iekļautas arī viendzimuma partnerattiecības.

Vairāk uzziniet šeit.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas