Elektroenerģijas cena pagājušajā nedēļā Latvijā saruka par ceturtdaļu

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā saruka par 25%, informēja AS Latvenergo pārstāvji. Elektroenerģijas cena šajā laika mazinājās visā Nord Pool reģionā.

Tostarp Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena bija 56,22 eiro par megavatstundu (MWh), abos tirdzniecības apgabalos tā samazinājās par 25%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas «spot» cena kritās par 26% – līdz vidēji 54,69 eiro par MWh. Nord Pool sistēmas cena samazinājās par 15% – līdz vidēji 64,45 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu Nord Pool reģionā

veicināja par 5% zemāks elektroenerģijas patēriņš, ko ietekmēja siltāki laika apstākļi.

Turklāt arī energoresursu (dabasgāzes, ogļu) cenām bija novērojams neliels samazinājums, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Augstāki nokrišņu apjomi ietekmēja ūdens pieteces palielināšanos Ziemeļvalstīs un Baltijā, kas pozitīvi ietekmēja to hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni.

Tikmēr vēja izstrāde reģionā bija svārstīga un nedēļas laikā samazinājās par 19%, salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas datiem.

Savukārt Baltijā elektroenerģijas cenu samazinājumu ietekmēja par 55% augstāka hidroelektrostaciju izstrāde Latvijā, kas kompensēja par 23% zemāku enerģijas plūsmu no Somijas un par 28% zemāku plūsmu no Zviedrijas ceturtā apgabala.

Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8407 gigavatstundas (GWh), savukārt izstrādes apjomi – 8628 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 4% – līdz 507 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs bija 127 GWh, kas ir par 3% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Arī Igaunijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 3% – līdz 160 GWh. Lietuvā patēriņš bija 220 GWh, kas bija par 5% mazāk, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 3%, un kopā tika saražotas 378 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apmērs kāpa par 38% – līdz 209 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 29% un bija 70 GWh. Savukārt Lietuvā ražošanas apmēri samazinājās par 14% – līdz 99 GWh.

Pagājušā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 165%, Igaunijā – 44%, Lietuvā – 45%. Baltijas valstīs tika saražoti 75% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Lasiet arī: Latvenergo ieņēmumi pērn auga par 72,9%, peļņa – divarpus reizes

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas