Latvija sagaida ES militārās ražošanas kapacitātes pieaugumu

Eiropas Savienības (ES) militārās ražošanas kapacitāte šogad augs un bloks līdz gada beigām piegādās Ukrainai vienu miljonu lādiņu, vēsta Aizsardzības ministrijā (AM).

Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) ES Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē Beļģijā uzsvēris, ka ES ir steidzami jāpalielina munīcijas lādiņu piegādes Ukrainai.

“Pašreiz ES industrija spēj saražot vienu miljonu munīcijas lādiņu gadā, un tas ir tikai sākums Eiropas militārās industrijas izrāvienam. Līdz gada beigām ES ražošanas kapacitāte sasniegs 1,4 miljonu lādiņu,” uzsvēra Sprūds.

Kā atzīmē aizsardzības ministrs, lai sekmīgi turpinātu Ukrainas atbalstu, tam nepieciešams lielāks, paredzamāks ES finansējums un solidaritātes demonstrēšana.

“Mūsu dienaskārtībā bija arī jautājums par Eiropas Miera mehānisma (EMM) turpmāko attīstību. Latvija uzsvēra, ka iespējami ātri jāvienojas par EMM budžeta palielināšanu papildu finansējuma novirzīšanai Ukrainai,” papildināja Sprūds.

Tāpat ES aizsardzības ministri sanāksmē vienojās turpināt darbu pie ES Aizsardzības industrijas stratēģijas izstrādes un aizsardzības industrijas attīstības iniciatīvām.

Ministrijā arī norādīja, ka tāpat būtisku atbalstu Ukrainai sniedz bruņoto spēku karavīru apmācības, papildinot, ka ES 2023.gadā apmācīja aptuveni 40 000 Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, un plāno tikpat apmācīt arī šogad.

Tostarp Latvija pērn apmācīja 4 000 Ukrainas karavīru, arī šogad turpinot atbalstīt Ukrainas karavīru prasmes tādā pašā apmērā.

Sprūds šonedēļ devās darba vizītē uz Beļģiju, Briselē, lai piedalītos ES Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē.

Lasiet arī: Siliņa Ukrainas prezidenta kundzei sola Latvijas atbalstu Krievijas nolaupīto bērnu atgūšanai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas