VDD atklāj, kas rada draudus Latvijas drošībai

Krievijas specdienesti arī šogad radīs lielāko apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai un var pievērst uzmanību sabiedriskajām organizācijām, individuāliem aktīvistiem un uzņēmumiem, kuri iesaistījušies atbalsta sniegšanā Ukrainai, savā pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Valsts drošības dienests (VDD).

Viena no Krievijas specdienestu prioritātēm ir starptautiskā atbalsta Ukrainai graušana, uzsver VDD. Tas attiecas ne tikai uz politisko lēmumu pieņēmēju līmeni un militāro sektoru, bet arī privātpersonām, kuras organizē vai īsteno atbalsta sniegšanu.

VDD prognozē, ka arī šogad Latvijas nacionālajai drošībai lielāko apdraudējumu radīs izlūkošana no Krievijas teritorijas. Agresorvalsts specdienesti informācijas ieguvei centīsies izmantot gan Latvijas iedzīvotājus, gan Krievijas vai tās sabiedroto valstspiederīgos, kuriem ir leģitīms pamats regulāri ieceļot Latvijā.

Pieaugot saspīlējumam starp Kremli un NATO, Krievijas specdienesti var izvērst vēl intensīvākas izlūkdarbības un citas aktivitātes, kas vērstas pret Latvijas valsts drošību.

Ņemot vērā minēto, VDD sadarbībā ar citiem dienestiem solās turpināt īstenot stingru pretizlūkošanas režīmu.

Krievijas specdienestiem arī turpmāk būs pastiprināta interese iegūt izlūkziņas par Latvijas kritisko infrastruktūru un citiem stratēģiski svarīgiem objektiem, tādēļ VDD sadarbībā ar kritiskajā infrastruktūrā par drošību atbildīgajiem pievērsīs īpašu uzmanību aizdomīgu gadījumu identificēšanai un izvērtēšanai.

VDD vērtējumā, paaugstinātus izlūkošanas riskus šogad potenciāli var radīt prokremliski noskaņoti Ukrainas pilsoņi, īpaši personas, kuras ilgstoši uzturējušās Krievijā vai tās okupētajās Ukrainas teritorijās. Šādas personas negodprātīgi var izmantot Latvijas sabiedrības atbalstošo attieksmi pret Ukrainu un vēlmi sniegt visu nepieciešamo palīdzību no kara cietušajai tautai.

Šogad augsts saglabāsies kiberizlūkošanas radītais apdraudējums. Tādēļ ikvienam, jo īpaši valsts un pašvaldību amatpersonām un darbiniekiem, sevišķa uzmanība jāpievērš kiberhigiēnai un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju potenciālo ievainojamību novēršanai, norādījis VDD.

VDD ir viena no trīs Latvijas valsts drošības iestādēm. Cits no dienestiem – Satversmes aizsardzības birojs (SAB) – februārī publiskoja savu pārskatu.

Lasiet arī: Somija kļūs par 31. NATO valsti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas